Късно е... за прогресивния данък! Плоският работи ли?

Иван Нейков и Мика Зайкова в "Директно" пред Bulgaria ON AIR
16 дек 2017 09:30, Петя Славова
103

Бившият социален министър Иван Нейков е на мнение, че е късно да върнем прогресивния данък у нас.

"Не премерихме добре при въвеждането на плосък данък в България. С ниски данъци не може да има богата държава. Мантра е, че богатите спечелиха, а бедните загубиха", аргументира се той в предаването "Директно" пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът Мика Зайкова пък заяви, че плоският данък вече е контрапродуктивен и е отживелица.

"Най-богатите спечелиха най-много" настоя пък тя и заяви, че у нас трябва да се въведе необлагаем минимум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Bulgaria ON AIRmficu odkcuRldk KExufl
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
3
 
! Отговори
гадни са преди 6 години
Русопатите крадат все повече за да разклатят устоите на демокрацията в България.
65
9
 
6
 
! Отговори
цецо преди 6 години
Необлагаем минимум определян всяка година равен на прага на бедност. Това искаме. Защо не се въвежда ? Както и двоен данък например над 2000 лева. И това искаме.
64
4
 
14
 
! Отговори
ЗА МЛАДИТЕ преди 6 години
НЕ РАЖДАЙТЕ И БЯГАЙТЕ ОТ ТУКА !! А КОЙТО ОСТАНЕ-НЕ ГЛАСУВАЙТЕ-ВСИЧКИ ТОТАЛНО ДА ВИДИТЕ КАКВО ЩЕ НАСТАНЕ ??
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Протест е да напуснеш държавата;да не създадеш деца;да не помагаш на ближния си;да се откажеш от принципите си;да изчезнеш като народност.
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупцията е противозаконна злоупотреба с власт с цел лично обогатяване.1. Законите са конструирани да закрилят властта и едрия капитал и така е в цял свят.2.Властта априори защитава себе си и едрия капитал благодарение на законовата уребда.3.Овластяват се личности с качества, които предполагат зависимост от капитала т.е.баба ти, дедо ти, леля ти и т.н. не могат да предложат нещо, с което да направят властимащите зависими освен протест.
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Десятъкът е феодален данък за ограбване на бедните от феодалите. Феодалите са освободени от данък. Трябва да реформираме данъчната система по най-съвременната феодална политика на герб.
60
2
 
29
 
! Отговори
бай той преди 6 години
Накарайте големите фирми да платят данъците си и тогава се занимавайте с бай Иван и баба Пена на които не им стигат парите за лекарства, хляб и кисело мляко. Накарайте Нефтохима да си плаща данъците, а не всяка година да отчитат загуби и да се явяват единствената рафинерия в света, която работи на загуба. И те за съжаление не са единствените. Повечето крупни играчи не внасят и стотинка данък, въпреки, че е само 10%! Защо?! Явно системата така е направена да има вратички за големите капиталисти!
59
3
 
22
 
! Отговори
бай той преди 6 години
Плосък, прогресивен, регресивен и какъвто щете данък ни е най-малкият проблем. С плоският данък вързахме каруцата пред магарето и всичко е от зле по-зле с изключение на няколко процента от населението, които станаха още по-богати. Проблемът ни не са данъците, а корупцията, липсата на ясни правила, непрозрачната съдебна система и т.н. Оправете ги тези неща! Тогава ще дойдат инвеститорите, ще се създадат раб.места, доходите ще скочат, потреблението също и икономиката ще литне за нула време.
58
4
 
17
 
! Отговори
стругаро преди 6 години
В България най-много са хората с ниски заплати така или иначе. Тези екстремно богатите пък няма да пълнят бюджета защото те са във властта и го източват по-скоро. Тези пък дето са с нормални заплати са много малка част от народа и то само в няколко града в БГ. Дори да се смени данъка няма да помогне на никой с нищо, дори и на държавните крадци. Те и затова го държат плоския сигурно.
57
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живеем в глобализъм и е невъзможно да се въведе социално справедлива система на управление, защото всяка управленческа система на всякакво ниво обслужва интересите на корпорациите.Има цяла армия бюрократи, които защитават интересите на крупния капитал в това число държавния и наддържавния, които са обвързани с корпоративния.Коректно споменахте Сергей Станишев, корпорациите приемат радушно социалистически кадри, защото днес отново имаме диктатура, но на крупния капитал.
56
7
 
14
 
! Отговори
бай той преди 6 години
До S O SИскаш да кажеш точно обратното ми се струва!Не държавата, а София ще фалира без държавата!Цялата държава работи за Голямото село. Всички пари там отиват, за да могат на място да се крадат. Покрай баницата падат и трохи. Та точно заради тези трохи половината държава се изсипа в това гето наречено столица.И не забравяй, че откакто София е направиха столица, България винаги е била зле. Може би защото с подкуп и измама това село го направиха столица. С един купен еврейски глас се решава
55
1
 
20
 
! Отговори
стругаро преди 6 години
Малко подвеждащо говори този индивид. Прехвърля отговорността към хората вместо към назначените/избраните управляващи. Швеция не е по-богата защото цоца повече данъци, а защото е УПРАВЛЯВАНА по-ефективно, а не като нашата мафиотска структура, а данъците само спомагат. Всеки би бил съгласен да плаща данъци като вижда къде отиват. Никой гастарбайтер не съм чул да мрънка заради данъци, а обикновенно разказват какви хубави инфраструктури има и работещи служби в полза на обикновенния човек там.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистТова удря много сериозно хората с ниски доходи. Не виждам нищо добро, освен повишаване на престъпноста и сивия сектор.
53
5
 
12
 
! Отговори
до "до 51 келеш преди 6 години
Човека има предвид, че с по-умерени данъци тези с високите заплати постигат приличен баланс и добра покупателна способност тук в България и затова стоят (освен всякакви други лични причини и нагласи разбира се). На запад данъците са по-високи, но дохода е много по-висок и виждаш къде отиват данъците ти. Ако почнат да стрижат хората с високи заплати не е изключено да сменят държавата. Не изразявам лично мнение, а по-скоро прогноза.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "11"До 1500 лева, без данък ? Чакай да те светна - под тази сума, взимат поне 90% от населението, включително и тези, които не взимат нищо. Този праг е прекалено висок за България.
51
12
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Реалността е, че заради огромните размери на укриване на доходи, трябва данъка да е такъв, че и тези дето укриват доходи да плащат данък общ доход. Плоският данък без необлагаем минимум е някакъв вариант за това, но още по-добре ще е ако се въведе обърната прогресивна скала на облагане с две степени - сумите до минималната работна заплата да се облагат с примерно 20% или 30%, а за останалата част да се прилага 10%, както е сега. Така и тези дето укриват доходи ще плащат поне малко от дължимото.
50
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-правилно ви го каза ник:истината!БРАВО!Тук само плюете по ББ,но никой не казва,че лошото през прехода дойде от БСП и с управлението на Сергей Станишев!А вместо да е в затвора,го изпратихте в ЕС.Срам!
49
6
 
8
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Най-богатите били спечелили. Дали? Най-богатите могат да си позволят офшорки, прехвърляне на задлъжнели фирми към безработни роми и т.н. така че това са глупости целящи евтина популярност на БСП
48
7
 
7
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Смятам да въведа намаляващ данък. Тея дето са минимална заплата ще плащат 50%, които са с по-голяма заплата ще плащат по-малък %, а най-богатите нищо няма да плащат. Така хем ще е справедиво и ще привлече богати инвеститори в България, хем ще повиши събраният данък
47
8
 
14
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Съдба...какво да се прави,народа оскотява от безпаричие и се бие по улиците на кръстовищата докато в златната клетка Плювналиев е в ,,хармонични отнюшения,,с хитрата синоПтичка