Късно е... за прогресивния данък! Плоският работи ли?

Иван Нейков и Мика Зайкова в "Директно" пред Bulgaria ON AIR
16 дек 2017 09:30, Петя Славова
103

Бившият социален министър Иван Нейков е на мнение, че е късно да върнем прогресивния данък у нас.

"Не премерихме добре при въвеждането на плосък данък в България. С ниски данъци не може да има богата държава. Мантра е, че богатите спечелиха, а бедните загубиха", аргументира се той в предаването "Директно" пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът Мика Зайкова пък заяви, че плоският данък вече е контрапродуктивен и е отживелица.

"Най-богатите спечелиха най-много" настоя пък тя и заяви, че у нас трябва да се въведе необлагаем минимум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Bulgaria ON AIRmficu odkcuRldk KExufl
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
9
 
18
 
! Отговори
Guru преди 6 години
Държавата не е бедна заради плоския данък а защото 90% от боравещите с държавни/общински пари крадат. За всеки по нещо, всички са доволни и тиквун така ще си царува още 20 годин, ще се целуват с език с ердоаня
45
3
 
13
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 6 години
Това, че една новина, е направен в ефира на продажните телевизии, не означава, че е истинска! Всички знаем кои говорят по телевизора и кого възхваляват!
44
6
 
23
 
! Отговори
S O S преди 6 години
До КелешДържавата(без София) е фалирала, бре.
43
16
 
16
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Ако сменят плоския с прогресивен данък, средната класа ще си обере крушите към Западна Европа и държавата ще фалира.
42
1
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 6 години
До истинатаСвирчо, никога не е стигал до 50% прогресивния данък.
41
11
 
10
 
! Отговори
11 преди 6 години
До 1500лв никакъв данък! От 1500 до 2000лв - 10% от 2000 до 3000лв 15% и от 3000 до - 26%. Така вече ще се усети нещо за работещите. Не може без данъци.
40
7
 
18
 
! Отговори
Красимир преди 6 години
Нейков, що за глупости плещиш? Преди плоския имаше прогресивен данък, тогава се къпехме в пари и цъфтяхме ли?
39
4
 
15
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
На държава мащеха,бъдете Андрешковци !
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42 (и 39): И с какво точно ще го аргументираш? Или просто затова ти плащат да пишеш по форумите?
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Нейков е един книжен пл.ъх и е силен само на теория, но като гледам какви ги плещи май и там не е силен. Предполагам много добре знае защо не тръгнахме нагоре след въвеждането на този плосък данък, защОто и той е в схемите за далавери и корупция.Плоският данък беше наистина нещо много добро, но при наличието на държава и ниски нива на корупция. При този данък трябваше всички големи компании да инвестират у нас и наистина да живнем. Да обаче никой не дойде. Познайте защо!
36
7
 
17
 
! Отговори
истината преди 6 години
Всички помним ,че плоският данък бе въведен от правителството на БСП с премиер Сергей Станишев .Защо? Защото ,за да управлява червените капиталисти , трябваше да се върнат изнесените с червени куфарчета пари и да се легализират с най-малко разходи .Т.е. като се декларират като печалба от някаква дейност и им се плати 10% данък .В противен случай по предишният закон за прогресивно облагане над 10хлв данъкът ставаше 50%.Това е истината и всичко друго са празни думи.
35
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социализмът учи, че поговорката "Който не работи, не трябва да яде" не е вярна.Можеш да не работиш или да се прави, че работиш, но трябва да те хранят. Ако не искат да те хранят, вместо да работиш саботираш работата, чупиш машините, в крайна сметка вдигаш въоръжен бунт.В крайна сметка социализмът е наука за това, как да заколим златната кокошка и да изядем яйцата на момента.За после няма рецепта.
34
4
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Дядо Коледа кажи ми,не мога аз да разбера,в джоба как пари да имам,всичко след като платя.Дядо Коледа помагай,във Борисовото време,че не мога да крада,като Гербери големи.Някак днес пак се оправям,но ще дойде този час,финансово да ме сурвака,Герберския дядо Мраз.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е че с добро няма да пуснете кокала.Май ще играе тоягата.
32
5
 
31
 
! Отговори
! преди 6 години
Ако взимаш 5000лв 10% са 500лв. На 600лв 10% са 60лв. Богатия пак плаща повече данък! Да се спре източването. Над 30 млрд лева е бюджета, ако се изразходва умно има достатъчно. Ама се иска ум и кураж, най- лекно е са кажеш няма и немога!
31
3
 
34
 
! Отговори
FarAwayMan преди 6 години
Боже, боже... да вдигнем данъците на богатите, за да забогатеят бедните... стига псевдо-социални лозунги ! Високите данъци не правят бедните богати, а всички по-бедни.Вместо да се залъгваме с измислени проблеми трябва най-после да натснем държавата да изпълни своята част от обществения договор, за който и плащаме с данъците - да озапти корупцията, данъчните измами и престъпността.
30
5
 
1
 
! Отговори
за 32 преди 6 години
До АнонименИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНА ДЕФИНИЦИЯ ЗА СОЦИАЛИЗМА.
29
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо: българската държава НЕ Е БЕДНА. Второ: Парите раязпределяни от българската държава се изпозлват УЖАСНО НЕЕФКТИВНО. Трето: ПОради предходният факт, няма никакъв смисъл да се дават /събират/ повече пари под формата на данъци. Четвърто: Икономиката върви ВЪПРЕКИ усилията на държавата да я разбие тотално. Вдигнат ли се данъците, дори малкото останали бизнеси ще се изнесат. Шесто: За подоходното облагане ли говорим или за корпоративното. Ако е за първото, то решението е необлагаем минимум.
28
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социализмът, това е най-обикновено разбойничество, поставено на "научна" основа.Колкото повече соц, толкова по-жалки и зли стават хората.
27
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Най-богатите спечелиха най-много"------------------Това глупашко твърдение.Данъчната политика не е предприятие, от което някой печели, а друг губи.Не разбирам защо някой трябва даплаща повече само защото е богат?Това по какъв начин стимулира бедните да забогатеят?В един блок таксите за потриер, асансьор и чистачка зависят ли от имущественото състояние?