Обещание: Нито един онкоболен няма да остане без лечение

Мораториумът за нови лекарства да се реши експертно
16 дек 2017 13:54, Петя Славова
33
Обещание: Нито един онкоболен няма да остане без лечение
Снимка: архив, Булфото

Няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение, това заяви пред Дарик председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Дебатът за мораториума върху плащането на нови лекарства от НЗОК не трябваше да стига до политическо ниво, трябваше да се разреши на експертно ниво, допълни тя.

Още по темата

"Когато всичко това влезе в зоната на политиката, нещата излизат извън контрол и политиците не бива да решават експертни неща. Има едни 300 милиона, които се дават за онкоболни, 74% от тези средства са за иновативни терапии и Комисия ще определя и в момента дали за тези хора, които нямат вече никаква алтернатива, да се закупи съответната молекула от министерството. Това ще го има. Не могат да се включват безразборно лекарства, но когато комисията отреди, че този човек наистина няма друга алтернатива, ще се закупуват молекули от министерството. На практика много се изостри тона за нещо, което е изключително експертно. Ние, политиците сме виновни за това", коментира Караянчева.

Тя обясни, че на този етап управляващите не смятат да преразглеждат този въпрос повече."Чух Стефан Данаилов. Всяко едно семейство има загубил човек от тази болест, наистина е много коварна и тя е тема, която дълбоко вълнува българските граждани. Но няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение. Съжалявам, че друго са разбрали хората. Може би това, което обяснявахме, не беше добре обяснено добре и не стигна до тях по верния начин", посочи тя.

На въпрос за субсидиите на партиите, тя посочи, че за премахването им съвсем е била против, но обеща да ги намалят.

"Ще ги намалим, в Закона за политическите партии ще го направим. Не мога да кажа точно кога, но има такава идея да се случи в най-скоро време. Ако няма субсидия съвсем една партия, която работи в дадено област, от кого ще се вземат средства, за да се издържат офиси, например. Но ще го направим. Ще го коригираме", допълни Караянчева.

Димитър Главчев постъпи държавнически като подаде оставка, така отговори Караянчева на въпроса трябвало ли е предшественикът ѝ да подаде оставка под натиска на опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
8
 
! Отговори
ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО преди 6 години
"Държавата ще се срине. Ще се изредят да я управляват много партии, но нищо няма да постигнат. Напротив ще я крадат казва Слава Севрюкова
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сопа трябва!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно, онкоболните ще бъдат излекувани със драстично поскъпване на вода, ток и газ и храните и ще изпукат от глад, а не от рак
5
1
 
7
 
! Отговори
Борисово време преди 6 години
За едни лекуване,за други излекуване !Не е ли Вълче време ?!
4
2
 
15
 
! Отговори
? преди 6 години
Дали госпожата осъзнава, че има лечение и лечение. Пожелавам й при следващото й посещение на лекар да я лекуват с кръвопускане и то е лечение.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви са тези комисии които ще играят ролята на съдници не трябва ли екипа който води лечението да решава по какъв начин и схема ще се води то пак трябва да хрантутим разни такива комисии което е напълно излишен харч а що се отнася до субсидиите то и в момента се вкарват пари в партиите не само от тях и тази субсидия е параван за това
2
3
 
12
 
! Отговори
НИКОГА преди 6 години
За Данаилов - той беше в съседната стая и му докарваха Лекарства от Франция със Самолет , Излекуваха го а мойто дете го няма защото го лекуваха с Генерици .Това съм чул от един плачещ БАЩА минал през АДА заедно с Детето му .
1
3
 
10
 
! Отговори
НИКОИ преди 6 години
Никои от Депутатите на схвана Проблема - В България Онкоболните се пълнят с химия от неясен произход , така наречените Генерици , без успех . В ЕС и САЩ вече има нови химии и то успешни .Истината е че с този Закон ще се Узакони Гаражните Лекарства за Онкоболните . Знаете ли защо Стефан Данаилов беше толкова смирен от Трибуната на Народното Събрание Мой Близък - детето му почина на 20 години от рак , той ревеше и редеше - за мойто дете няма Лекарства , за Данаилов има - той беше в съседната ста