Радев за мораториума на лекарства: Въпрос на човещина е!

Министърът на здравето борави с числа, но да помисли и за хората
Обновена: 16 дек 2017 16:55 | 16 дек 2017 14:45, Петя Славова
111
 Радев за мораториума на лекарства: Въпрос на човещина е!
Снимка: архив, Булфото

Президентът Румен Радев заяви пред Дарик, че за него казусът с мораториума на лекарствата е преди всичко морален въпрос. "Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент", посочи той.
 
"Това е въпрос на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин. Говорих с много хора, специалисти, политици, експерти, лекари с голям стаж. Не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4.7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Въпросът е морален. Въпросът е за елементарни права по конституция", каза Радев.

"Министърът на здравето, ако досега е свикнал да борави само с числа, сега трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него. Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, интересуват ме гражданите. И един български гражданин да е ощетен от това, че му се отнема възможност той да бъде излекуван, от това, че му се отнема надежда, аз ще го защитавам. Защото той има права. Министър Ананиев вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на Министерството на здравеопазването. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента, за това има други хора. Той да си гледа министерството", допълни още президентът.
 
"Ананиев е изключително добър бюджетар, но трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега да се занимава с човешки съдби. Това е въпрос на мироглед. Ако не го направи, значи, че е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването", допълни той.

Президентът няма да избързва със сезиране на Конституционния съд за мораториума за плащане на нови иновативни лекарства, заложен в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той иска да изчака и да види възможностите за ревизия на текстовете, каквато заявка правителството вече даде.

Още по темата

"Аз ще приема всяко едно решение, стига реално и на практика да се реши този проблем. От тези 126 народни представители, които отхвърлиха ветото, познавам много почтени, честни и разумни хора. Говорил съм с тях. Но има моменти, в които не може само да се гласува под строй, не може да се гласува партийно. Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент. Уважавам българския парламент, но той трябва да направи повече, за да уважава повече себе си и да не поддава на външно влияние", допълни Румен Радев.

Радев каза, че никога не е имал за самоцел да назначава ръководителя на новия антикорупционен орган, който обединява три други служби. Той подчерта, че това назначение трябва да се осъществи с баланс на всички власти. Според него основният проблем е духът на закона.
 
"В този вид, с тези правомощия и функции на органа не може да води всеобхватна и ефективна борба с корупцията" и допълни, че този орган трябва да има правомощия да разследва, да разкрива, да пресича корупция в реално време, да показва схеми и модели на корупция.

Административни мерки като отнемането на имущество вече съществуват, подчерта Радев и попита какъв е смисълът тогава от създаването на нов мегаорган, който да се занимава със същото.
 
Президентът Румен Радев посочи още, че е поканил президентът на Русия Владимир Путин да посети България на 3 март, по повод 140-та годишнина от освобождението на страната ни. Путин е приел, но е посочил, че най-вероятно няма да присъства на честванията заради изборите за президент в Русия, които ще се проведат на 18 март. Българският президент каза, че посещение на руски държавен глава в България не е имало от почти 10 години и ще се търси „друга удобна дата".
 


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фърчипатков е руски агент и червена миризлива подлога! ИМПИЙЧМЪНТ!
96
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев отново се подведе по червената пропаганда. Недостойно е за един президент да не мисли с главата си, а да говори, каквото му се нареди ох чужда резидентура. Пфу!
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хиени, много вой! Подсмърчайте за Роско, най-големия математик на България (доказал лично лемата "От нищо не става нищо"), строител, търсен от закъсалите немци, спал в колата си, докато работел, но достигнал сияйни върхове - цял президент на Подмандатна територия! Време е да свикнете, неумити гурелясали двукраки, че още я има България и неин Президент е Румен Радев - мъж достоен!
94
0
 
1
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
До Анонимен--94;
А на теб казвал ли ти е някой колко си ***?
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кирчо А с епилираният зядник ставаше ,нали ? 80%
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрация и човещина ? Особенно от *** ,днес наречени ГЕРП . Крадливи до безумие
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ -УБИИЦИ !
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89 ГЕРБ НАЛИ СА КОМУНИСТИ
89
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МногУ грозна тая пъпчива тиква бе, а и нахална, нагла и лакома за пари! Лобира за Грипен, сега лобира за суперскъпи и неефективни лекарства на лекарствената мафия! Импийчмънт за този хитър селски *** и долно руско мекере!
88
13
 
4
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
До Анонимен--87;
Единствения президен6т , защитил интересите ни е Плевнелиев.Той имаше смелоста да каже истината за Руската НАПАСТ. Дълъг и щастлив живот му желаем. Миризливата Партенка не става.
87
3
 
5
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
До Анонимен--78;
Англия призна СЪЕДИНЕНИЕТО и предупреди Турция;Никакви воени действия срещу Б--я.
Русия насъска Сърбия. Турция ни изпрати 2 ТАБОРА помощ. Против СЪЕДИНЕНИЕТО бяха Русия и българските русофили. Те написаха ПОЗОРНИЯ МАХЗАР до Султана,да ни обяви война и да окупира Источна Румелия. ПОЗОР.Всички предателства в историята ни са от русофилите. Всичките ЗЛИНИ , които са ни сполетяли са от Русия.Опъченците ни
спасиха Б-я .Спасиха Русия и руската армия от ПОЗОР.
86
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто имаме президенти, за пръв път изпитвам гордост от Президента на Републиката Радев, о.р. генерал-майор, първокласен летец. Кои бяха преди него филоософ-преписвач, бракоразводно адвокатче, партиен функционер, строителен предприемач. Кой от тях имаше подготовка за президент? Г-н Радев е интелигентен, владее се добре, говори стегнато и логично, смел е, има принципи, които отстоява! Бъдете здрав и успешен, г-н Президент!
85
3
 
5
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
До Анонимен--78;
Льольо Руски крак не е стъпвал в североисточна и северозападна Б--я. Тях ни ги дадоха в
Берлин.Главна заслуга имат Бисмарк и Англия. Англия ни даде и Софийския САНДЖАК.
На Цариградската конференция ни гласуваха АВТОНОМИЯ и 175000 кв.км. територия.
Българомразеца Игнатиев провали срещата.Английския Флот влезе в Мраморно море за да спре руснаците. Те тръгнаха заради проливите ане да ни освобождават.Русия ни раздаде земите.Чувал ли си за Райхщад и Будапещенски споразум.бе праст.
84
5
 
5
 
! Отговори
жалко преди 2 години
За мен президента загуби много от общественото доверие като се забърка с тези лобистки врътки.
83
11
 
9
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
Простите българи гласуваха и си избраха тая миризлива партенка за президент. Той се вживява на руски посланик и навсякъде агитира да се свалят санкциите срещу русия. ДА АМА НЕ.
82
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите всичко правят за хората, хуманисти се изкарват, употребяват ги за лични цели след което ги пращат в лагери за награда или направо ги изтребват. Президент да си в България, да си говориш, за да се харесваш на хората и толкоз. Но ако трябва да да се действа, веднага ще се види липсата на капацитет. Но българите са прости и ограничени, гласуваха за Грипена и получиха Курнелия!
81
5
 
9
 
! Отговори
Алоо Грипенчоо преди 2 години
Държавата осигурява на 100 % лечението на онкоболните, а тая ми заплакала да плащаме за някакви суперскъпи и неефективни лекарства, които не лекуват и даже са опасни затова, че болния губи ценно време с тях вместо да се лекува с наистина проверени и доказали се лекарства, но хората се заблуждават, че като струват хиляди евро ще ги излекуват. За това никъде по света държавата не заплаща лечението с непроверени лекарства с цел да предпази хората от неправилно лечение!
80
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипена и *** си правят пиар на гърба на тежко болните хора в БГ! Колко трябва да си долен и продажен за да заблуждаваш хората - не човек, а комунист, тоест паразитен ***!
79
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички ще е по-добре да си хвърчиш в облаците,отколкото да ставаш оръдие на к*урнилия! Политиката няма нищо общо със самолетите и не е за всеки - особено за човек,който трябва да обединява,а не да разделя нацията!
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77
Напълно споделям мнението ти! Добре казано, като за 80-те %! Има лекарства, които съдържат повече от едно съединение, даже такива, в които са обединени известни лекарства в нова молекула. А тези болни, които не са повлияни от използваните лекарства, а съществува възможност новосинтезирано, все още не общоприето лекарство да им помогне, какво да правят? Трябва да се пробва всичко налично! Това е човешки живот.