Радев за мораториума на лекарства: Въпрос на човещина е!

Министърът на здравето борави с числа, но да помисли и за хората
Обновена: 16 дек 2017 16:55 | 16 дек 2017 14:45, Петя Славова
111
 Радев за мораториума на лекарства: Въпрос на човещина е!
Снимка: архив, Булфото

Президентът Румен Радев заяви пред Дарик, че за него казусът с мораториума на лекарствата е преди всичко морален въпрос. "Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент", посочи той.
 
"Това е въпрос на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин. Говорих с много хора, специалисти, политици, експерти, лекари с голям стаж. Не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4.7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Въпросът е морален. Въпросът е за елементарни права по конституция", каза Радев.

"Министърът на здравето, ако досега е свикнал да борави само с числа, сега трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него. Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, интересуват ме гражданите. И един български гражданин да е ощетен от това, че му се отнема възможност той да бъде излекуван, от това, че му се отнема надежда, аз ще го защитавам. Защото той има права. Министър Ананиев вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на Министерството на здравеопазването. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента, за това има други хора. Той да си гледа министерството", допълни още президентът.
 
"Ананиев е изключително добър бюджетар, но трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега да се занимава с човешки съдби. Това е въпрос на мироглед. Ако не го направи, значи, че е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването", допълни той.

Президентът няма да избързва със сезиране на Конституционния съд за мораториума за плащане на нови иновативни лекарства, заложен в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той иска да изчака и да види възможностите за ревизия на текстовете, каквато заявка правителството вече даде.

Още по темата

"Аз ще приема всяко едно решение, стига реално и на практика да се реши този проблем. От тези 126 народни представители, които отхвърлиха ветото, познавам много почтени, честни и разумни хора. Говорил съм с тях. Но има моменти, в които не може само да се гласува под строй, не може да се гласува партийно. Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент. Уважавам българския парламент, но той трябва да направи повече, за да уважава повече себе си и да не поддава на външно влияние", допълни Румен Радев.

Радев каза, че никога не е имал за самоцел да назначава ръководителя на новия антикорупционен орган, който обединява три други служби. Той подчерта, че това назначение трябва да се осъществи с баланс на всички власти. Според него основният проблем е духът на закона.
 
"В този вид, с тези правомощия и функции на органа не може да води всеобхватна и ефективна борба с корупцията" и допълни, че този орган трябва да има правомощия да разследва, да разкрива, да пресича корупция в реално време, да показва схеми и модели на корупция.

Административни мерки като отнемането на имущество вече съществуват, подчерта Радев и попита какъв е смисълът тогава от създаването на нов мегаорган, който да се занимава със същото.
 
Президентът Румен Радев посочи още, че е поканил президентът на Русия Владимир Путин да посети България на 3 март, по повод 140-та годишнина от освобождението на страната ни. Путин е приел, но е посочил, че най-вероятно няма да присъства на честванията заради изборите за президент в Русия, които ще се проведат на 18 март. Българският президент каза, че посещение на руски държавен глава в България не е имало от почти 10 години и ще се търси „друга удобна дата".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
5
 
! Отговори
компетентен преди 6 години
за мен израза "старо лекарство"означава лекарство проверено в годините на лечение в две направления :безвредност и ефективност.никое ново не притежава тази експертиза. А на много от тях пише ,че не се изключва и фатален изход!!!!за да не бъде съдена фирмата производител
69
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво беше това понятие . Това изявление е опит за галене на управляващите с паче перо .
68
6
 
11
 
! Отговори
Иван преди 6 години
На гербаджията в главата няма човещина има пари и схеми
67
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалък популист, леката женичка на Позитано.
66
2
 
6
 
! Отговори
;-) преди 6 години
Не пРезидент, а желязо...... и също толкова умен
65
3
 
7
 
! Отговори
нн преди 6 години
Толкова може човека, толкова прави. Къде е учил дипломация, в армията ли? Я, и Бойко, преди 7-8 години какъв недодялан политик беше и какъв е сега, има голяма разлика. Важното е човек да се учи, но не е в полза на хората, докато се учат, времето минава. Предишните президенти да не би да бяха най-точните, времената са кофти, преход от едно към друго, бъркотия, обществени неуредици, хората и те объркани. Каквато държавата, такива и управниците.
64
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А най накрая и Путин поканил за трети март ?и за какво ? ядене и пиене
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''и допълни, че този орган трябва да има правомощия да разследва, да разкрива, да пресича корупция в реално време, да показва схеми и модели на корупция.''това значи не 5 а 500 човека ... на държавна работа - заплати осигуровки пенсии ... и половината бюджет замина ...
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Дончев пидалл мазен като маргарин с кого си мисли че говори с подчинените му ли, да не бъде нашляпан по президентски.
61
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е прав Радев за герберастите, че и надеждата отнемат на хората. И като го гледах как се хилят по време на дебатите му стана ясно, за българите не им дреме. Всеки си е хванал далаверата, гони си парите, гласува каквото му каже Падишаха, защо ще се занимават с някакви лекарства за онкоболни. Важното е гепачката да не спира. Толкова нагло и отвратително изглеждаше това. Пак си гласувайте за тях и ще останете без ***. И тях ще ви вземат.
60
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н президент,продължавайте в същия дух и народа отново ще ви оцени по достойнство.Нисшите духом няма да ви разберат,но болшинството от хората ви вярват и това трябва да бъде достатъчна мотивация за вашите действия.
59
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАло герберските ***, я стига сте писали глупости,касата първо я фалира Дянков като прехвърли 2 милиарда незнайно къде с благословията на Борисов,какво мислите че хората не помнят...
58
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко да върне парите от Здравната каса, които откраднаха с Дянков!
57
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо комунистите и Фърчилото никъде не уточняват, че в приетия закон става въпрос само за иновативните лекарства, тоест тези които нямат доказан ефект, но струват хиляди Евра и защо Касата да ги плаща, за да богатеят такива лобисти като Грипена, колко са му платили за да говори глупости, че не се заплащали лекарствата за онкоболни?! Другарю Фърчилов - заплащат се на 100%, но тези с доказан ефект! Панимаеш?!
56
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви чета коментарите и гледам как плюете против този човек президента,няма да се оправи никога тази държава мнооого е изпростял народа народа а управляващите това искаха и го постигнаха а това е истински генерал не другия дето говори на *** език и народа го хвали,
55
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев и Нинова искат да фалират Касата и в същото време да създадат впечатление , че много се грижели за хората! Мошеници, които използват нещастието на хората и ги заблуждават!
54
7
 
8
 
! Отговори
радев преди 6 години
ОТ *** КАКВО
53
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президента е пич,а не брюкселска зелка като някои други,който смело защитава позициите си по света и у нас,затова си го обичаме и пак ще гласуваме за него.
52
21
 
18
 
! Отговори
Решетников преди 6 години
Обикновен шапкар със зелени чорапи ама отговаряше на "избираемия профил" за президент. Избрахме си го, сега слушка.....
51
4
 
14
 
! Отговори
вярно ли е преди 6 години
Каквото и да ти говорят - накрая става дума за пари.