Радев за мораториума на лекарства: Въпрос на човещина е!

Министърът на здравето борави с числа, но да помисли и за хората
Обновена: 16 дек 2017 16:55 | 16 дек 2017 14:45, Петя Славова
111
 Радев за мораториума на лекарства: Въпрос на човещина е!
Снимка: архив, Булфото

Президентът Румен Радев заяви пред Дарик, че за него казусът с мораториума на лекарствата е преди всичко морален въпрос. "Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент", посочи той.
 
"Това е въпрос на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин. Говорих с много хора, специалисти, политици, експерти, лекари с голям стаж. Не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4.7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Въпросът е морален. Въпросът е за елементарни права по конституция", каза Радев.

"Министърът на здравето, ако досега е свикнал да борави само с числа, сега трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него. Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, интересуват ме гражданите. И един български гражданин да е ощетен от това, че му се отнема възможност той да бъде излекуван, от това, че му се отнема надежда, аз ще го защитавам. Защото той има права. Министър Ананиев вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на Министерството на здравеопазването. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента, за това има други хора. Той да си гледа министерството", допълни още президентът.
 
"Ананиев е изключително добър бюджетар, но трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега да се занимава с човешки съдби. Това е въпрос на мироглед. Ако не го направи, значи, че е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването", допълни той.

Президентът няма да избързва със сезиране на Конституционния съд за мораториума за плащане на нови иновативни лекарства, заложен в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той иска да изчака и да види възможностите за ревизия на текстовете, каквато заявка правителството вече даде.

Още по темата

"Аз ще приема всяко едно решение, стига реално и на практика да се реши този проблем. От тези 126 народни представители, които отхвърлиха ветото, познавам много почтени, честни и разумни хора. Говорил съм с тях. Но има моменти, в които не може само да се гласува под строй, не може да се гласува партийно. Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент. Уважавам българския парламент, но той трябва да направи повече, за да уважава повече себе си и да не поддава на външно влияние", допълни Румен Радев.

Радев каза, че никога не е имал за самоцел да назначава ръководителя на новия антикорупционен орган, който обединява три други служби. Той подчерта, че това назначение трябва да се осъществи с баланс на всички власти. Според него основният проблем е духът на закона.
 
"В този вид, с тези правомощия и функции на органа не може да води всеобхватна и ефективна борба с корупцията" и допълни, че този орган трябва да има правомощия да разследва, да разкрива, да пресича корупция в реално време, да показва схеми и модели на корупция.

Административни мерки като отнемането на имущество вече съществуват, подчерта Радев и попита какъв е смисълът тогава от създаването на нов мегаорган, който да се занимава със същото.
 
Президентът Румен Радев посочи още, че е поканил президентът на Русия Владимир Путин да посети България на 3 март, по повод 140-та годишнина от освобождението на страната ни. Путин е приел, но е посочил, че най-вероятно няма да присъства на честванията заради изборите за президент в Русия, които ще се проведат на 18 март. Българският президент каза, че посещение на руски държавен глава в България не е имало от почти 10 години и ще се търси „друга удобна дата".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
14
 
4
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
Брех, да му се не види, независимото президент се оказа по-голям опозиционер и бунтар от БСП и ДПС взети на куп. Много, ама наистина много на сериозно се е взел. Съветниците му да вземат да го озаптят малко, че както е тръгнал току виж е отнел функциите на другарката Нинова.
29
3
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Още спорят тук за комунизъм,преименувани с пребоядисани.Обаче при другарите китайски,не минават номера балкански.Вижте си капитализма гаден,за българина безпощаден.
28
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага повикал Путин.Съветофил гнусен.
27
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремълска кратуна
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човещина от трите прасенца?Там само алчност и нищо друго.
25
5
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Радев как да дойде Путин на 3март.Какво да чества.Той вече има нови приятели.
24
5
 
8
 
! Отговори
речник на комуниста преди 6 години
Човечност - това е да убиваш в името на партията.
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм, че не 80 %, а направо 100 % от комунистите са изверги.
22
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите на думи и лъжи го докарват. Ама на дело са масови убийци и зверове.
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам разни зомбирани пишман демократи как плюят срещу президента,дори когато защитава незащитените и все повече се убеждавам,че мат'ряла е не 80%,а 90 % много ***.
20
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунист като заговори за човечност и започвам да се плаша.Концлагерите ли ще връщат?
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ананиев е икономист,а не лекар,затова в главата му само цифри.А заместващата терапия ще бъде само за простолюдието,суджуците пак ще се лекуват в чужбина,защото в тях е и ножа и хляба.
18
2
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Така е в България.Един се хваща "за зелено", друг обаче гушва букета.За едни мораториум, за други - крематориум.Един в Бг за да е добре - друг(задължително) трябва да е зле.
17
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОЦИАЛИСТ КОГАТО ГОВОРИ ЗА ЧОВЕЧНОСТ ЗНАЧИ ИСКА ДА КРАДЕ
16
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се е загрижил фатмакпрезидента за конституционните права. Къде беше тази загриженост когато лиши хиляди от конституционното им право на глас?
15
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безпартийния комунист другаря Радев няма човечност, има само алчност.
14
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
социалист и терорист и едно и също
13
7
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Безпартийният комунист, другаря Борисов какво ще наТърТи или само по Коледа акции ?!
12
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИ СОЦИАЛИСТИ ДА УМРАТ ОТ РАК ДО ЕДИН
11
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДО ПРЕЗИДЕНТАДругарю Радев детето пратено на лечение в Германия е поредния гнусен пиар на бсп нали?