През 2017-та: Забогатяваме, но се усеща политическо напрежение

АФИС: Наблюдават се два контрастни тренда
17 дек 2017 11:43, Александър Попов
136
През 2017-та: Забогатяваме, но се усеща политическо напрежение
Графика: АФИС

Декемврийското изследване на "АФИС" потвърди два контрастни тренда - броят на хората, чието материално положение е облекчено, нараства, но в същото време усещането за политическо напрежение и желанието за ремонт на властта се събужда отново.

Повишението на минималните заплати през януари съживи кръвообращението в пазара на стоки и услуги от първа необходимост, което даде верижен ефект върху останалите доходи. Ако през март 20% от домакинствата бяха с доход на член от домакинството под 200 лв., през декември този дял спада двойно – на 10%.

Този ефект обаче не обхваща еднакво всички социални категории. Само една пета, или 21% от хората, съобщават, че за година заплатата на поне един член от домакинството е нараснала. Делът е значимо по-висок в областните градове, при 30-39-годишните, при служителите и, колкото и неочаквано да звучи, при хората, гласували за ГЕРБ и ОП на последните парламентарни избори.

Наблюдаващото се в последните две години увеличение на поръчките в индустрията, заедно с емиграцията, отслабват финансовия натиск върху наемния труд. Загубата на работно място се случва в 20% от домакинствата (за разлика от обичайните в годините на кризата около 28%). По-редки стават случаите на съкращаване на работното време. Запазва се обаче дисбалансът в правата им като работници и потребители. Седем години след дъното на кризата, случаите на забавено разплащане за положен труд са по-чести, отколкото през 2010 г. Съответно хората с дългови проблеми, вместо да са по-малко, са повече (30% при тогавашните 18%).

Общественото мнение изпитва по-малко песимизъм, отколкото в началото на годината, относно личното благосъстояние и перспективите на страната. В оценките за състоянието на България се наблюдава умерен спад на постоянните източници на безпокойство (безработица, доходи и пенсии). Това на свой ред води до нарастване на относителната тежест на проблемите на корупцията, финансовата стабилност, здравеопазването. В личен план обаче, расте и делът на хората, за които бедността и неясните перспективи са най-важен проблем. Това показва, че плодовете на растежа не се разпределят равномерно.

От друга страна, материалната стабилизация не се трансформира в повишено доверие към политическата надстройка.

Предпочитанието за промени във властта постепенно нараства. Ако след март желанието за нови избори беше спаднала с 14%, достигайки 13%, то през следващите месеци то постепенно расте и вече достига 21%. Аналогично расте и нагласата за създаване на нов кабинет в рамките на сегашното Народно събрание.

Осем месеца след изборите усещането на населението за политическо напрежение по върховете отново се пробужда и достига 41%. Това се обяснява не толкова с представата за наличие на алтернативна политика и неин носител, колкото със заразителния ефект на нервността и неувереността, която бе демонстрирана по върховете – по конкретно от ГЕРБ по повод на корупционните разкрития и темата за приватизацията по време на прехода.

След кратковременно следизборно освежаване, рейтингът на основните институции отново се ерозира плавно. Доверяващите на парламента спадат от 25% на 22%, на правителството от 33 на 32%, на армията от 49 на 42%, на медиите от от 43% на 41%, на синдикатите от 25% на 21% и т.н. Доверието в президента е достигнало  определен таван от около 57%. Изключение е Европейският съюз, който бележи растеж от 48% на 52%.

И Нинова, и Борисов стоят стабилно начело на своите партии. Въпреки впечатлението за вътрешно напрежение Нинова се ползва с доверието на 87% от избирателите на БСП. Борисов е още по-стабилен: 95% от избирателите на ГЕРБ му вярват. Едва 3% и 1% от избирателите съответно на БСП и ГЕРБ са на мнение, че при избор на нов лидер, различен от досегашния, партията ще стане по-силна.

Сумарната оценка за сегашната управляваща коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти остава без съществени промени, но агрегатните суми крият комбинация между растящо недоверие сред негласувалите за тези две сили и растящо доверие сред гласувалите за тях.  При това се наблюдава асиметрия. Сред последователите на Патриотите се подобрява отношението към лидера на ГЕРБ, докато сред тези на ГЕРБ отношението към Валери Симеонов се влошава.

Проучването е осъществено в периода 5-11 декември 2017 г. по метода на прякото интервю „лице в лице“ в дома на респондента. Интервюирани са 1010 пълнолетни български граждани. Изводите са представителни за мнението на населението с избирателни права на територията на страната. Проучването е направено със собствени средства в рамките натрадиционната изследователска програма на АФИС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
25
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Долу ГЕРБ. Изядоха всички суджуци в България.
36
2
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Замъгляват ни бавно,ошашават ни планово,с Герберастки лъжи,ЕврошеФството идва,Комисарите идват -пускат нови хвалби.За да се лекувам с молекула,домът трябва да продам,и съм на = 0.
35
5
 
14
 
! Отговори
Ъъъ преди 6 години
До подкрепящите ГЕРБ - колко мандата ви трябват, за да направите лустрация, да подведете под отговорност БСП и подобните им? Откъде има БСП пари да плаща на ***, след като не са помирисвали власт от 10 години? Или Орешарски напълни касите за 9 месеца?
34
3
 
24
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Снегът не е паднал но водата вдигнаха пък заплатите - не. Да не вземем да забогатеем много че според Боко немците вече ни завиждали колко сме богати. Под негово ръководство. Лоши хора ей.
33
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам колко платени драскача са се изтипосали, явно БСП пак е развързало касията за прави протести и да сваля правителства. Другарката Нинова сигурно се пръска от яд че още не е паднал снега и на хората не им е студено. Високи сметки за парно и ток са й любимото нещо защото само така може да яхне вълната на недоволството за собствени политически и финансови изгоди
32
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е КАК ЗАБОГАТЯВАМ КАТО ЗАПЛАТАТА НЕ МИ Е ВДИГАНА ОТ 2011Г. А ИНФЛАЦИЯТА ОТ ТОГАВА МИНАВА 20%.КАК СТАВА КОЙ ЗАБОГАТЯВА.АЗ Лично ОБЕДНЯВАМ.
31
8
 
12
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
Диверсантите на Борисов и Цветанов ударно преизпълняват програмата на СерГейчо Станишевия или вижте как е еврейското име..Крадат десетки милиарди от народа и ги перат през НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМКИ..ПОлзват нарко спец програми за манипулиране на всички избори след 1989 година.И се подиграват НАГЛО НА НАРОДА
30
17
 
9
 
! Отговори
Лапачи плачат за вла преди 6 години
Автобусните спирки се изпразват,а колите по улиците се увеличават.Расте потреблението на всичко според статистиката.Това са признаци за забогатяване.Уви,винаги ще има хора като комунистите,които искат да ограбят готовите блага.Справка-9.ХI.1944г. Партията е същата,хората са същите поне като духовно наследство,само си смениха името,но се гордеят с всички конгреси от теростичния и репресивния период.Вълкът името си мени, но нрава никога. Стига с тая мотика БК(С)П.
29
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
за пореден пьт ми изчезна коментара за забогатяването и герб и като го изтриватсега ще забогатеем
28
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшива новина. Дадоха някакво мизерно увеличение, взаха си го многократно с цените в магазините и данъците и таксите. Стандартът на живот пада, народа се изнася.
27
6
 
15
 
! Отговори
Арести за Борисов и преди 6 години
ALO Забогатяват ТЕРОРИСТИТЕ НА ВЛАСТ и техните подставени компанийки ,помагащи им да ограбват ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ МИЛИОНИ ЖИВИ ЛЕВове и Евра годишно..НАрода се ликвидiра УДАРНО.Милиони са отровени с хлор токсични канцерогенни разтвори подавани от ВиК вместо вода.Милиони деца са тежко повредени от НЕЗАКОННИ КАМЕРИ И обемно прецакващи скенери инсталирани в училища,ясли и градини
26
3
 
4
 
! Отговори
Богат беден преди 6 години
Земята и всички средства за производство принадлежат на държавата, която е федерация от градове. Всички хора са заети с трудова дейност. От физически труд се освобождават само онези лица, притежаващи изключителни умствени способности и занимаващи се с научна работа.Мор предлага проект на комунистическата форма на организация на трудовата дейност. Социалната структура на обществото започва със семейството и завършва с града. На висока почит е образованието на децата. Жените имат равни права с мъжете. Подобно на Платон (Държавата) изисква ликвидиране на собствеността на отделните индивиди
25
8
 
35
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Като стигнах до "забогатяваме" спрях да чета. Поредния платен герберски фишек.
24
5
 
14
 
! Отговори
Богат беден преди 6 години
Основната причина на всички пороци и беди това е частната собственост и обусловените от нея противоречия на интересите - на личността и в обществото, на богатите и бедните, на разкоша и нищетата. Частната собственост поражда престъпления, които не могат да се спрат с никакви закони и санкции. Томас МорОсновополжникът на комунизма Томас Мор е английски юрист, писател и политик. Високо образован хуманист, шериф на Лондон , лорд-канцлер от 1529 до 1532. През 1935 Томас Мор е канонизиран от папа Пий XI. Мор пише Утопия, като описва въображаема островна държава със съвършена социална, пр
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ako izborite bqha dnes gi pecheli BSP. Osven tova izborite shte sa prez juni i pak shte gi specheli BSP. Krai na diktaturata! KRAI, OSTAVKA, oshte utre
22
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забогатяваме ама друг път , стига лъгахте хората, докато суджука е на власт това е невъзможно
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Наблюдават се два контрастни тренда"А не може ли на нормален български език да се напише? Няма такава дума като "контрастен", има "контрастиращ". И не се казва "тренд", ами "тенденция".
20
9
 
3
 
! Отговори
оня с коня преди 6 години
Заплата на хората в групата 30-39 години се увеличила. Ами естествено е. Просто тази категория хората най-накрая придобиват реална класификация за която да получават по-висока заплата. Образователната ни система е такава че вместо да имат професия още на 24-25 години, се налага да губят още 5 докато реално научат нещо полезно
19
2
 
22
 
! Отговори
много ясно преди 6 години
Вижда се по механи(напр) кой ЖИВЕЕ богато.Богаташите в Бг не се крият,няма и от кого !Всеки получава заплата, а едни гладуват,другите пък са големи консуматори.
18
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен18Като начало др. Лъжа или Нинова , както предпочиташ .