Чупим рекорда си по оптимизъм: 2018-та идва по-богата, по-добра...

От след Виденовата зима българинът не е бил така спокоен за бъдещето
Обновена: 19 дек 2017 15:31 | 19 дек 2017 15:15,
81
Чупим рекорда си по оптимизъм: 2018-та идва по-богата, по-добра...
Снимка: Reuters

Българите посрещат 2018 г. с исторически рекорд по оптимизъм. 55 на сто от хората у нас очакват следващата година да е по-добра и една 9% смятат, че ще е по-лоша, показват резултатите от социологическо проучване на "Алфа рисърч".

"Подобна е била ситуацията единствено през 1998, една година след Виденовата зима, но тогава, след кризата от 96-та, и страховете са били двойно повече", анализират социолозите.

Данните им сочат и още една рязка промяна в мнението на традиционно скептичния българин - за първи път от 1998 г. положителните оценки за отминаващата година започват да  доминират над отрицателните.

26% от хората смятат, че изтичащата година е била по-добра, 17% -по-лоша, 57% - същата. Макар на пръв поглед това обръщане да изглежда "малко", от "Алфа рисърч" припомнят, че през почти целия 20 годишен период от 1998 година до днес негативните оценки са били от два до пет пъти повече от позитивните.

В основата на новия оптимизъм на българите стои икономическото оживление, спадът на безработицата и създаването на добре платени работни места, изискващи високообразована и квалифицирана работна сила, показва проучването.

Според данните 41% от висшистите оценяват отминаващата година като по-добра, срещу едва 12% - по-лоша. Единствената група, в която песимизмът доминира, са хората с основно образование, с ниска квалификация или без такава.

Това, според социолозите, показва "увеличаващата се роля на адекватното образование и приноса на технологичните инвестиции за индивидуалния просперитет и общия икономически ръст".

С повишаването на личното материално и финансово състояние, и особено, със създаването на "анклави" като София, Пловдив, Варна, Бургас, където са концентрирани значителен брой високоплатени специалисти, започва да се променят и очакванията и изискванията към местното и централно управление, показва проучването.

Ако средно за страната, 55% от хората твърдят, че се нуждаят от по-високи доходи, 29% -от по-добра среда за живот в тяхното населено място и 12% - от по-добри закони  и управление, то в  столицата и големите градове делът на хората, настояващи за по-високи доходи (41%), е на практика изравнен, с тези,  настояващи за по-качествена среда (39%).

Социолозите прогнозират, че ако плавният ръст на доходите и концентрацията на високотехнологичните производства в няколко региона продължи и през следващата година, все по-осезателно и в по-широк мащаб ще започнат да се променят очакванията и изискванията към управляващите.

Според тях тепърва ще расте вниманието и натискът за по-добра среда на живот и публични услуги в големите градове, а оттам фокусът ще се премества и към качеството на самото управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
5
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
И твоето твърдение е фейк: От догодина увеличават минималната заплата и твоята ще се окаже "под минимума", което е невъзможно. Освен ако не си на половин работен ден.
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С повишилите ви се заплати в по-големите градове. ще си купите по-малко с предишната ви по-ниска заплата, обещавам ;)
53
7
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Пак нЕкои плашат с Виденова зима,*** не скача, щото парици има,а пак сме счупили стария рекорд,мизерствайки в Герберски комфорт.
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалш ментелива новина
51
3
 
9
 
! Отговори
Висшист преди 6 години
До: 46Аз моята работа за тази година съм си я свършил. И не всички новини са "фейк".Тази е наполовина "фейк" наполовина не. Най-смущаващото се намира в заглавието: "Рекорди по оптимизъм". Това е смехотворно твърдение, но не мога да отрека че имаше много по-лоши години. Аз съм коментирал нещата така, както ги виждам аз. Никой не може да ми нареди как да коментирам. Определено "фейк" новини са тези на брокерите, които говорят за бум на пазара на имоти. Просто очаквам 2018-та да е по-добра.
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О-о, да не би господин посланикът на САЩ да е фнансирал изслредването! Той ни е обучил да сме оптимисти. Укоряваше ни, че не разбираме, че никога не сме живеели по-добре от сега. Колко мило. И да не слушаме тези, на които "някой" им плаща да ни внушават песимизъм. Ей, какви лоши хора има. Лъжат, че почти половината абонати на Топлофикация студуват с изключено парно, че ядем нискокачествени и опасни дори храни, че 27 години не сме били на море, че сме рекордьори по болни и умиращи... лъжци!
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам търпение до 2030-та да видя колко добре е станало с единият град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник ;)
48
2
 
1
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Ухууу....тоа Висшиста колко лесно се наведе
47
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пращим от оптимизъм с 450лв. заплата...
46
2
 
7
 
! Отговори
Висшист преди 6 години
Аз едно нещо не мога да разбера: Защо трябва задължително да плюeм властта, за да не бъдем обвинени че я "защитаваме"?Не, аз защитавам само личните си интереси, и мога да заявя че по-малоумно управление от това на ГЕРБ не съм срещал досега.Даже при Жан Виденов беше по-добре от сега.Защо някой изведнъж реши че защитавам гологлавите мутри?Също така ако кажа добра дума за САЩ то задължително съм "русофоб" нали?Но по силата на каква логика, кажете ми???
45
4
 
3
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До ВисшистИ какво ще изработиш като пишеш коментари под фейк новини? В това ли се изразява работата ти:)
44
2
 
3
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Висшисте, ти на мен нищо не можеш да ми обясниш. Защото ако знаеш нещо повече от мен, то то е излишно И не нужно!
43
1
 
4
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До Един песимистАми ти къде мислиш:) Те тука и коментират в подкрепа на нищожните си доходи, трохички вярно, но за който не работи и нищо не може си е оптимистичен доход:) Калинките защитават Бойко, преклонена главица, гризка корица.
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените много *** като има добри новини за България.
41
1
 
9
 
! Отговори
Висшист преди 6 години
До: 39Нъцки, не позна. На частна служба съм. Каквото си изработим, това получаваме.Ако нищо не работим и за нас няма пари. А много често се е случвало да се счупим от работа но пари пак да няма (от други фирми длъжници към нас не ни плащат).
40
5
 
13
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
PПроучването бе проведено в Пленарна зала и Министерски съвет :)
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какъв е рекорда по оптимизъм? Питам, че не разбрах нещо - да знаем с кого да се сравняваме?
38
3
 
10
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До ВисшистЕдно от най-песимистичните случки в България е, че липсата на мозък не пречи да си висшист. В резултат на това, за българският висшист е важно да виси на държавна служба, па макар за малко пари, но не и да работи. Да пише глупости в защита на властта, защото може да изгуби нещастния си статус. Да е последен слуга на господарите, но не и равен на достойните.
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе що ни имате за олиго.френи? По богати кои са по богати? Пнсионерите с 20-те лева увеличение и 40 лв. великденски? Или тези дето са на 500 лева заплати? Богати са мафиотите в парламата олигарсите лежачите на държавната софра и мутрите. Единици са тези които са задоволени и преяждат. Когато пишете такива статии слезте долу в ниското да видите богатите как ровят по кофите. Отидете при пенсионерите с 200 лв. пенсии. Тази прослойка е само 90 % от народа. Или вие гледате 10 % богаташи?
36
1
 
3
 
! Отговори
Висшист преди 6 години
До: 32А аз пък искам да ти обясня, че все пак не работя на минимална заплата...