ГЕРБ склони: Мораториумът за новите лекарства да се отмени!

Управляващите обаче искат всички в парламента да са съгласни
19 дек 2017 17:08,
107
ГЕРБ склони: Мораториумът за новите лекарства да се отмени!
Снимка: архив "Булфото"

ГЕРБ склони да предложи актуализация на бюджета на Здравната каса за догодина и да отмени параграфа, с който се въведе мораториум върху иновативни лекарства, купувани от НЗОК. Единственото условие на управляващите е всички партии в парламента да са съгласни с това.

Решението бе обявено в позиция на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, изпратена до медиите.

Тя идва няколко часа след като лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е поискала от премиера Бойко Борисов отпадането на спорния параграф. За това настояват и онкоболни, организации на болните от рак и протестиращи срещу новия текст.

Той бе атакуван и от президента Румен Радев, който наложи вето. То обаче бе отхвърлено от депутатите на мнозинството в края на миналата седмица. Държавният глава обвини управляващите, че са загубили човешкия си облик, а премиерът Борисов отвърна, че е готов да преразгледа мораториума.

Още по темата

В същото време вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъде създадена комисия, която да решава кой да бъде лекуван с лекарствата под мораториум.

"В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства", обяви Цветанов в позицията си.

Той съобщи, че Ананиев вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с правилник за работата им. 

"По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му", пише Цветанов.

Въпреки това, за да сложи край на спекулациите, че онкоболни остават без лечение, ГЕРБ ще предложи на утрешния Председателски съвет в парламента отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

"От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", обяви Цветанов.

Той обясни, че вече е консултирал промяната с всички институции и ресорни парламентарни комисии, които дават подкрепата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
45
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Бокото като "размисли" и две минути след това целия му безмозъчен антураж наречен ГЕРБ размисля. Даже се надпреварват кой по бързо ще обяви че е "размислил" в рамките на тези две минути
36
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееех Тикво, Тиквооо. Пак се оaка. Плюхте по президента, по опозицията , по всички. Обяснявахте от сутрин до вечер по клакьорските ви телевизии как другите нищо не разбирали, как протестите на болните хора били политически..И накрая какво стана? Пореден завой на 180 грасуса и същите калинки, които вчера са гласували "против", утре ще гласуват с двете ръце "за".
35
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова има най голямата вина! Тя ли не знае, че Герб винаги гласуват точно обратното на предложеното от нея.Затова тя трябваше да предложи Мораториум и геноцид за народа и те щяха да гласуват обратно. Освен това на нейната партия и прилича, доказано исторически, и е отредена ролята на сатрап на народа.
34
2
 
50
 
! Отговори
ОСТАВКАТА 3 преди 6 години
Само едно ще кажа.....Кака *** им го ТУРИ ( на ***).Сто пъти гласуваха да прецакат онкоболните, а сега ще гласуват наобратно.ОСТАВКАТА 3 е спасението за България!!!
33
0
 
42
 
! Отговори
Бедни ми ЦвЦвъчко преди 6 години
жалко че за тезата обруга паметта на баща си, накрая Боко ти се изплю в мазната физиономия
32
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малка надежда за тежко болните. Не биваше политиците да им опъват нервите.
31
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Контрабандиста трябва да си ходи,ЕНП ДАЛИ НЕ СА НАЯСНО ЧЕ ТЕХЕН ЧЛЕН Е В ЗАВИСИМОСТИ ОТ АНКАРА И РУСИЯ ??? ЧЛЕН НА ЕНП КОНТРАБАНДИСТ
30
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Падне ли Бойко,пада и контрабандиста Пеевски и маиота защитник Цацаров,пада и българското лоби към Анкара
29
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че сгрешиха си личи от изявите на медиите след инатливото гласуване само и само да е срещу БСП, а след това Баце ще раздава еднолично благословии и лек за народа!Медиите, казвам, защото следващите дни след този позор в сутрешните блокове и по разни телевизии в почивните дни ни един от БСП и само тежка артилерия на Властта - Бойко ги пратил да чистят оаканото.Така видяхме Главчев в акция и най вече Цецун по Водещите телевизии.
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко на тая снимка не иска никой да го занимава.
27
0
 
40
 
! Отговори
Тези са преди 6 години
На гьрба на народа тези от снимката се хилят като селски и...ти, каквито всьщност са.
26
0
 
32
 
! Отговори
Наркотици ООД преди 6 години
Главния контрабандист склонил,хванати пратки контрабандни цигари от турските власти направи мутрата вввасал на Ердоган,.Ердоган обвинен във вмешателство от цяла западна Европа а бойко стана негов защитник
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само управниците! Малко сте хората които имате усет за тези чувствителни проблеми! Лозунги, крясъци и популизъм - да! Докарвате го. Не е въпроса само за лекарствата.Ясно е, че каквито и лекарства да има, не всички ще оцелеят и малко от тях ще се излекуват напълно.Въпроса е, че избраниците на народа като една висша преди всичко духовност на нацията трябва да дават надежда и вяра на хората.Да го чуят всички, че ще им се осигуряв необходимата обич и лек, а сетне какво ще става е различно.
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слугите на Народа !Ко?!?Не !!
23
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това му се вика " твърдост, последователност, принципност"......Така политиците ни си държат на думата....като искат я дават, като искат си я взимат обратно!!! Ха-ха-ха...не че не си ги познаваме де, но все пак....нали все ЧУДО чакаме!
22
35
 
6
 
! Отговори
техноимпекс преди 6 години
Д-р Москов го изкараха луд , искаше да спре фалшивите прегледи и хоспитализации , сега Ананиев и екипа му станаха убийци на онкоболни , защото искат да спрат кражбите чрез лекарствата . Това ми прилича на случая с т.н. еколози , които воюват с/у всички , които не им се "отчитат"
21
2
 
30
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Толкова ли са жадни за пари, че чак взеха парите за болните. Дано да не видят повече никога власт. Трябва да се гласува против тях, а също и против БСП и ДПС, защото и те ще се върнат на власт.
20
0
 
41
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Цоко и Боко на едно място , ако не сте ги виждали скоро...сбора от коефициентите им на интелигентност клони към нула
19
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарю Борисов , защо е тази формалност ,нали вие , падишаха , решихте ! Дайте думата на глашатаите ! Срам , безсрамници !
18
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова пак надви ГЕРБ! Ха, ха ха!Безкнижниците обърнаха палачинката. Ха, ха ха!