ГЕРБ склони: Мораториумът за новите лекарства да се отмени!

Управляващите обаче искат всички в парламента да са съгласни
19 дек 2017 17:08,
107
ГЕРБ склони: Мораториумът за новите лекарства да се отмени!
Снимка: архив "Булфото"

ГЕРБ склони да предложи актуализация на бюджета на Здравната каса за догодина и да отмени параграфа, с който се въведе мораториум върху иновативни лекарства, купувани от НЗОК. Единственото условие на управляващите е всички партии в парламента да са съгласни с това.

Решението бе обявено в позиция на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, изпратена до медиите.

Тя идва няколко часа след като лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е поискала от премиера Бойко Борисов отпадането на спорния параграф. За това настояват и онкоболни, организации на болните от рак и протестиращи срещу новия текст.

Той бе атакуван и от президента Румен Радев, който наложи вето. То обаче бе отхвърлено от депутатите на мнозинството в края на миналата седмица. Държавният глава обвини управляващите, че са загубили човешкия си облик, а премиерът Борисов отвърна, че е готов да преразгледа мораториума.

Още по темата

В същото време вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъде създадена комисия, която да решава кой да бъде лекуван с лекарствата под мораториум.

"В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства", обяви Цветанов в позицията си.

Той съобщи, че Ананиев вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с правилник за работата им. 

"По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му", пише Цветанов.

Въпреки това, за да сложи край на спекулациите, че онкоболни остават без лечение, ГЕРБ ще предложи на утрешния Председателски съвет в парламента отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

"От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", обяви Цветанов.

Той обясни, че вече е консултирал промяната с всички институции и ресорни парламентарни комисии, които дават подкрепата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В името на болните от тези страшни болести това трябваще да стане. Но е време ГЕРБ да спрат да козируват и да започнат да мислят със собствените си глави, а не с главата на Цветанов! Липсата на експертиза не е грях, но липсата на достойнство е обида за избирателя.
16
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Извини се бе!Какво извинение чакаш ще извъртят нещата, че всичко пак е благодарение на тях.
15
1
 
46
 
! Отговори
Извини се бе! преди 6 години
Никаква милост за ГЕРБ, ако имах власт, щях да ги забраня като партия. Сега дължат извинение!
14
1
 
23
 
! Отговори
ДА преди 6 години
До техноимпексВсичко може,драги!Просто никой не иска!
13
0
 
57
 
! Отговори
Гербава работа преди 6 години
Тръгнаха като аслани, свършиха наср***ни.
12
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като как ще гласуват ония 126 ...ци, които гласуваха отмяната на ветото и приемането на мораториума. Особено лъжепатриотите. Днеска тъй, утре онъй. Може ли да се вярва на такива хора - на тяхната почтеност, компетентност, достоинство?! Ето защо е изключително вредна пропорционалната избираелна систем - свирнат ти и достоинството ти отива на кучето под опашката. А си депутат - представител на народа - почетна длъжнодст и задължение! Айде пък сега...
11
14
 
15
 
! Отговори
техноимпекс преди 6 години
Лекарствената мафия очевидно пак ще победи , всеки ,който се опита нещо да спести от лекарствата веднага му се спретва невиждана война по всички фронтове . Явно тези милиони вече са разпределени и подкупите взети ! Чака се скоро и м-р Ананиев да подаде оставка поради невъзможност да тури ред на кражбите от лекарствените мафиози .
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не ми трийте коментарето
9
1
 
44
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
ГЕРБ не знае назад. Кръгом, и пак напред! Ако има журналисти, да подпукат с въпроси тези които гласуваха едно, ехидно отмениха ветото на президента и сега под строй им се налага да гласуват обратното. Такива мекотели сме си избрали. Дали ще има поне един да си подаде оставката по морални съображения? Т.е., аз имах мнение, защитих го с моя глас, но ми нареждат да гласувам, не по съвест, и затова напускам. Някой да вярва? На първо място поставям Ц. Ц. , който горещо зашити забраната и сега със същ
8
0
 
45
 
! Отговори
ох,че смешно преди 6 години
г-н Борисов , Вие верно ли ще ги питате "всички в парламента" ? - дуловската,лилето,теменужка и всички знайни и незнайни гласуващи под строй ? или пуделите патриотари дето чакат настървено да им фърлите некой кокал ?Я,ги питайте та да се посмееме !п.с. Джаф е Да .
7
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветан Цветанов е учил като дете в училище за бавно развиващи във Вършец.. това може да се провери , но всеки го е страх..
6
0
 
46
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Циркаджии!Как не направихте едно нещо и хората да ви похвалят!Все вие сте прави,а 80% не са!Днес едно,утре обратното.Циркаджии!
5
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иво Христов запомни : МНОГО ПОВЕЧЕ СМЕ 100 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ "с к л о н и" !!! Абе писалки, редактори и тем подобни! Вие чувате ли се бе, виждате ли, разбирате ли, какво пишете! "Герб склони". Какво е това "склони"! Що за раболепие, що за манталитет, що за унижение. Та и Герб няма да се окачествят така. Герб просто са размислили, преоценили са решението, вразумили са се, осъзнали са, че тове не само, че не е престижно, но е и вредно за тях решение. А ВИЕ ТАКА ГИ ЗЛЕПОСТАВЯТЕ, ТЕ НЕ СА САТРАПИ, ЗА ДА "СКЛАНЯТ"! А здравомислещи хора!
3
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чиста форма гробаджийски дебилизъм
2
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***.И......ГЕРБ
1
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати гьон суратите накрая ще излезе, че гербавите са се сетили, че грешат, а не че всички други им го набиват в дървените кратуни.