Великолепната петорка: От Радев през Борисов до Нинова

Втора след президента е Фандъкова, след Борисов - Каракачанов
Обновена: 19 дек 2017 11:53 | 19 дек 2017 11:45,
91
Великолепната петорка: От Радев през Борисов до Нинова
Снимка: архив "Булфото"

Президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов, военният министър Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова са петимата  най-одобрявани политици в страната.

Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено от Алфа Рисърч между 7 и 15 декември сред 1017 българи.

Президентът продължава да е най-одобряваната политическа фигура с  57% подкрепа, идваща от най-различни социални слоеве. Работата му не одобряват 13% - предимно жители на големите градове и симпатизантите на дясно-центристки партии.

Правителството и премиерът запазват подкрепата си от септември: 21% одобрение за дейността на кабинета срещу 31% неодобрение; 33% одобрение за Бойко Борисов срещу 36% неодобрение.

За 2017 г. водещите петима политици по степен на обществено доверие са: Румен Радев (57%) , Йорданка Фандъкова (36%), Бойко Борисов (33%), Красимир Каракачанов (29.9%), Корнелия Нинова (27.8%), показва проучването.

Ако изборите са днес, ГЕРБ отново ще ги спечели, показва изследването на "Алфа Рисърч". Партията на Бойко Борисов би получила 25%, докато неговият личен рейтинг нараства с един пункт и стига 33 на сто.

Социолозите отчитат мобилизация сред електората на БСП и социалистите качват подкрепата си от 19,3% на 21,2%. Корнелия Нинова възстановява позиции и е с най-съществен персонален ръст измежду партийните лидери - доверието към нея нараства с 3 пункта от 24.4% до 27.8%.

Към лидерите на Обединени патриоти има противоречиво отношение, което обаче не се отразява на подкрепата за коалицията. Тя остава  в рамките на 5,6%.  Красимир Каракачанов продължава да бъде вторият най-одобряван партиен лидер след Бойко Борисов с 29.9%). Валери Симеонов обаче губи 3 пункта доверие (от 13.9% на 10.3%), а Волен Сидеров остава сред най-слабо одобряваните партийни лидери с 4.7%.

ДПС запазва традиционния си дял симпатизанти от 4.7%, а Мустафа Карадайъ има 7.9% рейтинг. След съществения спад в подкрепата за "Воля" през есента, привържениците й остават в рамките на 2.1%, а на В. Марешки – 11.8%.

Извънпарламентарната десница все още не успява да достигне до по-широк кръг избиратели с идеите си за обединение. Така, въпреки наличието на не малко бивши десни избиратели, нито една от партиите не успява да отбележи значителен ръст (Реформаторски блок – 2%; Да, България 1.9%; Нова република – 0.6%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия от алфа рисърч май са обидили жестоко Тиквата. Как тъй няма да е номер 1? Не вярвам да може да спи спокойно сега, ще вземе да вдига кръвно пак.... Я бързо да оправят класирането, че да не им пратят данъчни или нещо друго. Те най -добре знаят как стават нещата
22
1
 
27
 
! Отговори
Н Л О преди 6 години
....от мутренската мафия привет....
21
2
 
15
 
! Отговори
Един преди 6 години
Баце обра вота на червените бабички, та се налага Нела Корнела да събира вота си в десния спектър. Театрото е по-добро от бродуейски спектакъл.
20
2
 
21
 
! Отговори
Н Л О преди 6 години
Бонджорно ...Балкано... маФиозо....
19
2
 
22
 
! Отговори
Кинин преди 6 години
Волен-мекия къде го броят в мъжете? Даже и най-запалените атакисти го видяха колко струва.
18
4
 
5
 
! Отговори
Пуч трол преди 6 години
И да одобрявате, и да не одобрявате, ние ще разрушим тази олигархична политическа система и политиците ще паднат на кратуните си.
17
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех Иво Христов , много грешиш !Къде са новите самолети , Тиквата създаде комисия !Нямаше пари за онкоболни,. Тиквата създаде комисия !Нямаше пари за БАН , Тиквата ги даде от нашите !Нямаше пари за манастири , Тиквата , вълшебника , се справи с нашите пари! ...,................,............... Ех Иво Христов 100 % *** !!!!!!!!!
16
3
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Защо да е ГЕРБългария ?!Трябва да е ГЕРСофия.София ще стане (полу)европейска столица.В провинцията - ПОТОП !!!
15
2
 
11
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
До АнонименПатриотите отдавна са са слели с ДПС, още когато Волен стана златен пръст на БСП и ДПС. Сега при спечелване на изборите от БСП и ДПС патриотите ще са златните ръчички и пръстчета. Преди Волен се оправда, че натиснал по погрешка кпченцето при гласуването на новото правителство, но сега като се сля с Валери Симеонов и вече няма друго оправдание. И двамата ще носят отговорност заедно с Каракачанката, ако влязат в коалиция с БСП и ДПС.
14
2
 
17
 
! Отговори
ruseborn преди 6 години
До ВасилевЗащо ми се струва че бати ти също ще свърши като Стамболов революционера!
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OSTAVKA i izbori vednaga
12
8
 
13
 
! Отговори
За съжаление преди 6 години
В паралмента Боко Тиквата няма алтернатива. Ако беше се усетил да сложи по-кадърни министри положението щеше да е по-добре, но за токова години върти едни и същи некадърници по министерствата и затова работите буксуват.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затовс баи ивсн пие кафета с моите комшии чудех се кои им мъти главата с глупости баи иван иване пии си хапчета и си гледаи пътя ко още веднъж те набарам с тая група ще се погрижа да идеш запас сигорно си станал слуга на тая леле честито ванка щеси имам комшия предполагам ракията е добра клюките също
10
30
 
13
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Много хубава петорка ВЕЛИКОЛЕПНА !Само този *** Радев не му е там мястото, а под полата на Нинова
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Батман отзад как се е изтапанчил.
8
3
 
18
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Все хора, които са некадърни се избират в парламента, защото такива се и предлагат. Вие като отидете в един хипермаркет, ще си купите една сметана, която не е истинска, защото понеже всички останали са такива, но няма да си купите истинска сметана, която има вкус на истински каймак, защото не се предлага такава наблизо, а в специализираните магазини за млечни продукти, че дори и там я няма. Винаги хубавите работи не се котират на публични места.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен 4,7% ! Хихихи, дали изобщо има подкрепа от 1,0% подкрепа?
6
26
 
12
 
! Отговори
Генади преди 6 години
ГЕРБ - видими резултатикакто винаги сме номер едно, защото работим за България
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този рейтинг яде ли се, защото някои само чрез това признават дали нещо е добро за държавата.
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, унищожи България. Такава държава с такива мутри не трябва да има на картата.