БСП внесе – ГЕРБ са "За". Пада ли мораторуимът за лекарствата?

Червените със спешни продложение за промени в бюджета на НЗОК
10
БСП внесе – ГЕРБ са "За". Пада ли мораторуимът за лекарствата?
Снимка: flickr

Късно вчера БСП внесе в деловодството на парламента предложение за промени в Закона за бюджета на НЗОК. Това става, след като шефът на депутатите на Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ склони да предложи актуализация на бюджета на Здравната каса за догодина и да отмени параграфа, с който се въведе мораториум върху иновативни лекарства, купувани от НЗОК.

Единственото условие на управляващите е всички партии в парламента да са съгласни с това.

Още по темата

Така че в 17:24 ч., малко преди края на работното време на парламентарната администрация, червените са внеслия своя проект.

В мотивите си социалистите посочват, че общественото мнение е показало, че налагането на мораториум е било грешка и сега единственият начин тя да бъде поправена е като се промени закона за бюджета на НЗОК през оставащите точно три работни дни на парламента преди ваканцията на Народното събрание за Коледа и Нова година.

От левицата посочват, че отпадането на мораториума върху новите лекарства ще гарантира в по-голяма степен грижата за здравето на българите.

Това по сметки на социалистите ще оскъпи с между 2,5% и 4 на сто разходите на НЗОК за лекарства.

Соцлидерката Корнелия Нинова вчера разговаря и с премиера Бойко Борисов, за да лобира за отпадането на спорния параграф. За това настояват и онкоболни, организации на болните от рак и протестиращи срещу новия текст.

Той бе атакуван и от президента Румен Радев, който наложи вето. То обаче бе отхвърлено от депутатите на мнозинството в края на миналата седмица.

Държавният глава обвини управляващите, че са загубили човешкия си облик, а премиерът Борисов отвърна, че е готов да преразгледа мораториума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОВИТЕ МОЛЕКУЛИ В ДЕЙСТВИЕ - 70 души починаха при експериментално лечение на рак в Германия.
8
1
 
3
 
! Отговори
куката преди 6 години
Ха, ха пак бащицата-спасител, пак той добричкия, пак нови гласчета при социолозите! Ще го призная ако изкарат на светло имената на вносителите на тн мораториум! И не е ли време дърти шушумиги като този на КЕВР и този тн здравен министър да си ходят на село?Или никой не смее да застане на тяхно място?
7
5
 
1
 
! Отговори
Xa-xa преди 6 години
Видяхте ли, че може. Ама не с вето, а като се помолиш на Боко :) Сега вдяна ли, Курнелке?
6
0
 
1
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
KOGATO N9KOI SE GRIJI ZA OB6TESTVENI9 INTERES,VSI4KI RIVETI KATO UBODENI ME4KI!!NE E LI 9SNO,4E CIRKA,KOITO RAZIGRAVAT KOMUN9GITE E VAPROS NA LOBIZAM I IZSMUKVANE NA 40 MILIONA OT FARMACEVTI4NITE FIRMI,A NE VAPROS NA JIVOT ILI SMURT KAKTO GO PREDSTAV9T?!AMA KATO STE 80% ***,KAKTO KAZVA PROFESORA OT BSP, DUHAITE SUPATA I DA VI VZEMAT I DOLNITE GA6TI MAFIOTITE,FARMACEVTI!!!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днеска така - утре инака....Типично за ГЕРБ! Те нямат свое мнение. Меродавно е разпореждането на страхливият им вожд.Те имат мнение, но не са съгласни с него....
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпитвам ужас от липсата на логика и предвидимост в управляващите. По този начин във всеки момент и по всеки повод сме изправени пред риск!
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парламент - убиец!
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тайфунът Корнелия пак разпердушини герберския бардак.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ се изложиха много с този мораториум.Показаха истинското си антибългарско лице.