ГЕРБ отстъпи: Нови лекарства за онкоболни ще има!

ДПС с критика: Властта работи на принципа проби-грешки
Обновена: 20 дек 2017 09:56 | 20 дек 2017 09:52, Камелия Цветанова
18
ГЕРБ отстъпи: Нови лекарства за онкоболни ще има!
Архив: Булфото

Нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания ще има. Това стана ясно след председателския съвет в парламента днес.

Въпреки че отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху бюджета на НЗОК, където записаха, че се въвежда мораториум върху иновативни лекарства, купувани от Здравната каса, управляващите днес дадоха назад и склониха да отменят разпоредбата.

Още по темата

Още вчера шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че мнозинството е готово да предложи актуализация на бюджета на Здравната каса за догодина и да отмени параграфа, ако всички парламентарни сили са съгласни.

А след председателския съвет днес стана ясно, че има пълно единодушие по въпроса и още утре парламентът ще се поправи.

"Всички бяха зад идеята на ДПС за отпадане на мораториума на лекарствата за онкоболните", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той обаче за пореден пък разкритикува властта.

"Обявихме за пореден път формулата на съществуване на тази власт на проби-грешки и пак проби-грешки. Формулата е търсене на консенсус за поправка на грешките, а в останалите случаи партиен диктат, независимо от мотивите на предложенията", заяви Карадайъ и обясни, че значение има само кой е направил предложението.

Според червената шефка Корнелия Нинова обаче въобще не е важно дали БСП или ГЕРБ са предложили отпадане на мораториума върху лекарствата, а най-важен е резултатът, който удовлетворява болните.

"Радвам се, че има политическа воля тази огромна грешка да бъде поправена", призна тя.

Цветан Цветанов, който доскоро обясняваше, че профилактиката е най-важна в здравеопазването и заради това са отделени повече пари за нея през следващата година, днес коментира, че "по-добре да направим компромис и да се върнем назад, когато някоя политическа сила се заиграва със страховете на хората“.

Той призова политиците да не си приписват това решение като политически дивидент и благодари за постигнатия консенсус.

"Времето щеше да покаже, че щеше да заработи нормата, заложена в бюджета. Това, което е изключително важно да се знае и да се каже, че Министерство на здравеопазването след заседание на Министерски съвет трябваше да направи съответното оповестяване на необходимата организация. Това са 6 заповеди с необходимите подзаконови нормативни актове. В никакъв случай нямаше да се допусне да има онкоболен да не бъде лекуван“, заяви Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Отново назад ! Измислен Пръв Министер си признава : Нямаме пари за самолети и кораби ! Нямаме пари за ремонти ! Няма за нищо ! Няма България!Абе глупи, България НИКОГА ДО СЕГА не е имала толкова много пари, просто не искаме да ги харчим за тъпите ти оръжия.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те кога са казали, че лекарства за онкоболните няма да има?В случая просто някои хора искаха онкоболните да станат доброволно опитни зайчета за новите лекарства и успяха.
15
7
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Видяхте ли, че може. Ама не с вето, а като се помолиш на Боко :) Сега вдяна ли Курнелке!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново назад ! Измислен Пръв Министер си признава : Нямаме пари за самолети и кораби ! Нямаме пари за ремонти ! Няма за нищо ! Няма България!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Воля веднага обърнаха палачинката и казаха, че "винаги са били против мораториума" ......Боже!!!! Ще рече човек, че не сме били тук до вчера, или сме били глухи и слепи ... Обидно е да ни представляват такива неблагонадеждни лицемери!
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Абсолютно точен коментар. Сега , ако някоя фармацефтична компания иска да изпробва лекарството , мястото е България. Наистина много са про.сти нашите социалисти .
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не е болен с рак или тежки автоимунни да не дава акъли ... болният и за сламка се хваща ...Не пиатай старило апитай патило е казал народа ! Аз съм сто процента сигурен че нито тоя селъо нито ше.бека до него са разбрали за какво иде реч... важноро за тях е да ги потупват по *** и да им казват по едно "конграчулейшънс" и "гуууд бой,гууд бой ".Само от одобрения и пълна паничка разбират тези ,другото около тях бъро би ги разлюбило пред някой политъически срив на партията
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще се вкарват всякакви Недоказани лекарства!Мораториума беше за да се провери дали наистина лекуват новите лекарства!Това го има на много места.От нови лекарства са починали 70 души в клиника в Германия и сега лекара е подсъдим.Но тъъпия народ пак се връзва на лъжите на червените, а точно те са вносители на всички лекарства у нас.
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберасчета , засрамете се . Достойните българи не смогват да броят гафовете на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ .
8
2
 
7
 
! Отговори
вътрешен преди 6 години
От новите лекарства печели този, който подписва протокола и прибира процент - за няколко месеца се събират пари за S-класа така. Излекувани че няма - няма.
7
4
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Цурко много рзабира от профилактика ! Ама се уплаши от бунтове по време на Европредседателството !
6
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо беше целият този цирк от страна на ГЕРБ.Или може би за тях е най-важно да играят постоянно сечено на Президента Радев.Не могат да преглътнат че Радев го избраха 3/4 от българите, а за тях гласуват само 14% те процента на държавна хранилка.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам много убаво лекарство за 1000лв браво на бсп и дпс че дадоха път на тестване на нови лекове така ще източим напълно здравната каса нови лекарсва е пълно
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ-Мишоци, ако тиквата им каже да се удавят, ще си счупят краката да търсят водоем.
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A така, сегаболните доброволно ще бъдат опитни мишки за тестване на нови лекарства.
2
11
 
5
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Допуснаха грешка ГЕРБ. Опитаха се да направят нещо, което никой не разбра. Надцениха народа и опозицията спечели много точки.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забранете Реекспорта !!!