Единодушно от парламента: Мораториумът – падна!

Нинова похвали мнозинството, Вежди Рашидов зове за молитви
92
Единодушно от парламента: Мораториумът – падна!
Снимка: архив "Булфото"

Седмица, след като депутатите преодоляха президентското вето върху мораториума за новите лекарства за онкоболните и хората с редки заболявания, народните избраници го отмениха сами.

В последния си работен ден те единодушно се отказаха от параграфа от Закона за бюджета на НЗОК, с който се налагаше забраната закупуване на иновативни лекарства.

Въпреки това и този път не се мина без противопоставяне между управляващи и опозиция, макар че всички склониха да отложат мораториума.

Нигяр Джафер от ДПС скастри мнозинството, защото според нея депутатите от ГЕРБ, ОП и "Воля" са виновни, че се стигна до прецедента парламентът да отменя текст, който е просъществувал само един уикенд и още на следващия ден след обнародването му в Държавен вестник законът да бъде променян.

Още по темата

"Въпросът е дали сме готови да си направим изводите, защото приехме противоконституционен текст, накарахме изпълнителната власт да изпълни това решение, прекрачвайки други законови действия на действащото законодателство", упрекна тя.

Вежди Рашидов от ГЕРБ й отговори, че не е редно никой да си играе със здравето на хората и властта е гарантирала, че пари ще има за лечението на всички.

"В последния ден на парламента да си играете отново на политика не е християнско, спрете да правите преди Коледа политика от всичко и особено от болните хора, нека всички ние да се помолим на празника за здравето на всички хора, които са хванали тази ужасна, неприятна болест", призова той.

Червената лидерка Корнелия Нинова пък обясни, че за нея думите на деня са справедливост, ред и урок.

Справедливостта е за пациентите, но в същото време след като парламентът я е възстановил, това означава, че за разлика от много други пъти, премиерът Бойко Борисов не е решил въпроса еднолично и топката е била в ръцете на Народното събрание, както трябва да и да бъде.

"Другата важна дума е урок за всички ни, но и най-вече за тези, които приеха бюджета на  НЗОК, защото трябва да чуваме аргументите на всички", каза още соцлидерката.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обаче отсече, че дори с мораториума пак нито един болен не би останал без лечение, защото въпросът щеше да се уреди с подзаконови нормативни актове.

"Всички ние знаем, че има изтичане на пари от здравеопазването, че има корупция и заради това бяхме предприели един подход, за да може с тези комисии да създадем по – добър ред, но в никакъв случай да не е за сметка на онкоболните", обясни той.


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
14
 
! Отговори
Бабикян преди 1 година
Управлява ни хунта.Начело е сикаджия.
42
1
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
До Анти ГЕРБ

Нас ни няма в Гербаво-то уравнения,
на тоталитарно му управление.
Борисов във посока грешна води,
дърпан от презморски кукловоди.
41
2
 
19
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 1 година
Драги избиратели на ГЕРБ. Честита ви премиерска република. По конституция може да е записано парламентарна република, но на практика сме премиерска. Каквото каже тиквата, това става в държавата. Аз лично го определям като абсолютен тоталитаризъм. След като един човек управлява държава, партия /ГЕРБ/, парламент, това си е чиста проба тоталитаризъм. Честито ви истинско тоталитарно управление.
40
0
 
23
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
За пореден път се доказа ,че в България е мутренска монархия с цар Бойко Борисов!
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Стамболов ,крадецът на добитъка ,храна ,сено ,фураж по време на войната работи заедно ,,Хоровиц ,Грегор ,Каган,,Евр..ей.ската фирма снабдител на армията .
38
0
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
За вас може да е парлаМЕНТА,
за мен са капели шменти.
37
0
 
21
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
Един месец лалосване / бръщолевене / как трябвало да се приеме закона.
Един месец лалосване / бръщолевене / как НЕ трябва да се приеме закона.

П.П.
И каква стана тя 2 / ДВА МЕСЕЦА / тия дьом*бели мръсни получаваха заплата за нищо!
Одраха ни кожата за тия пари! Кървави пари.
Е как де грабнеш тоягата / или АК-то / и да ги т*ре*п-.ш наред!
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много коментиращи продължават все още да набиват - комунистите туй,комунистите онуй. Всички сегашни партии произхождат от БКП кадри. А колкото до преди 9.9.1944г. - попрочете малко ! Ще видите,че след освобождението е пълно с убийства и репресии. Стамболов е избивал дори и приятели.
35
1
 
19
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Че е имало избити преди 50 70 години - имало е. Но ги избиваха точно тези, които сега се наричат Герб. С цялото си пиведение показаха, че са готови да направят всичко, за да се подмажат на вожда. Типични ДС служещи. И някога си бяха такива. Самият факт, че си затвориха очите и гласуваха против лекарства за онкоболните е показателен. За тях човешкия живот няма смисъл. Дребни злобни герберчета - комунисти и в червата.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30
Не е така,другарю.След освобождението всички са селяни.Слеуд това се отприщва бай-ганьовщината.Както е казал Алеко,бай Ганьо се отприщва да прави "избори" и да краде.Така и до днес.А озлоблението започва след владайското и септемврийското възстание,които не са започнали от добро и справедливост.Клаха народа,както и турчин не го е клал.Корупцията и стремежът за лично облагодетелстване за чужда сметка е национална черта.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А някои са убивали със закони деца ,малолетни ,рязали глави ,палили къщи ,хилядарки на ръка за отрядана глава ,години наред . И обявили война на САЩ и Англия .Анадъмму 80%!
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самият факт, че съществува такава партия като Герб е обидно за България и българите. Електоратът на Герб смята, че е съвсем нормално да ближе г.за на вожда, да гласува както вожда им каже. Това са нисшето ниво на бишата БКП. Които смятаха, че с всякакви самоунижения и подмазвания да се докопат до кокъла.
31
3
 
6
 
! Отговори
БКП-ГЕРБ преди 1 година
До Анонимен 33 ГЕРБ=БКП
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Активист на БКП А ЗА КОНТРАБАНДНИЯТ ИЗНОС НА ОРЪЖИЕ ЗА ИДИЛ И ТЕРОРИРИСТИТЕ ,ЗА ЦИГАРИТЕ ,ЛЕКАРСТВАТА В ИСЛЯМИСТИТЕ .
29
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БКП-ГЕРБ 30

Другарю , единствената партия , която е убивала Българи без вина това е БКП-БСП . След 09.09.1944 г. тази партия е избила десетки хиляди хора без вина за да им ограби имотите . Това са убийци. Анадъмно злобарю .
28
1
 
9
 
! Отговори
БКП-ГЕРБ преди 1 година
До Анонимен № 24 ГЕРБ-УБИИЦИ
27
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27

Това хората от БСП са много неграмотни и елементарни. Вие да не мислите , че като пада мораториума ще се купува всякакво експериментално лекарство . Иначе казано на който лекар му хрумне нещо и хоп Държавата дава стотици хиляди долара за негов кеф.
26
1
 
16
 
! Отговори
Кукловодът преди 1 година
Какво показа това което се случва?
Ако гледате вниманелно , ще видите че политиците (най-вече ГРОБ) се страхуват от народа. Ето защо и направиха това. Видяха че народът наистина не го хареса това им действие и че им опасност този път заедно президента да скочат на парламента и ... Хоп сами си отказаха(единодушно) , това което няколко дни по рано приеха. Сега ми е чудно дали Ц.Ц. осъзнава колко е жалък и смешен? А ББ дали осъзнава , че се започва похода към "Свалянвто на БОКО3"?
25
1
 
15
 
! Отговори
Обаче преди 1 година
Раздават безпрекословно без коментари 1 милиард за прословутото "безплатно" саниране.Нерде 25 милиона,нерде 1 милиард!!!цирк да става.Четете чуждата преса от 20 декември-председателството на ЕС се поема от най-корумпираната държава.Точка.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цветанов пак говори глупости! Въпроса е щял да бъде уреден с под нормативни актове. Да ама не. Как М З щеше да купуват лекарствата като нямаха гласуван бюджет /пари / за това. Май от ГЕРБ са забравили че по времето на Дянков със закон купуването на лекарства за онкоболните го прехвърлиха на НЗОК. Те самите си признаха,че става въпрос за пари.
Просто се омазаха така яко ,че вони от километри.