Единодушно от парламента: Мораториумът – падна!

Нинова похвали мнозинството, Вежди Рашидов зове за молитви
92
Единодушно от парламента: Мораториумът – падна!
Снимка: архив "Булфото"

Седмица, след като депутатите преодоляха президентското вето върху мораториума за новите лекарства за онкоболните и хората с редки заболявания, народните избраници го отмениха сами.

В последния си работен ден те единодушно се отказаха от параграфа от Закона за бюджета на НЗОК, с който се налагаше забраната закупуване на иновативни лекарства.

Въпреки това и този път не се мина без противопоставяне между управляващи и опозиция, макар че всички склониха да отложат мораториума.

Нигяр Джафер от ДПС скастри мнозинството, защото според нея депутатите от ГЕРБ, ОП и "Воля" са виновни, че се стигна до прецедента парламентът да отменя текст, който е просъществувал само един уикенд и още на следващия ден след обнародването му в Държавен вестник законът да бъде променян.

Още по темата

"Въпросът е дали сме готови да си направим изводите, защото приехме противоконституционен текст, накарахме изпълнителната власт да изпълни това решение, прекрачвайки други законови действия на действащото законодателство", упрекна тя.

Вежди Рашидов от ГЕРБ й отговори, че не е редно никой да си играе със здравето на хората и властта е гарантирала, че пари ще има за лечението на всички.

"В последния ден на парламента да си играете отново на политика не е християнско, спрете да правите преди Коледа политика от всичко и особено от болните хора, нека всички ние да се помолим на празника за здравето на всички хора, които са хванали тази ужасна, неприятна болест", призова той.

Червената лидерка Корнелия Нинова пък обясни, че за нея думите на деня са справедливост, ред и урок.

Справедливостта е за пациентите, но в същото време след като парламентът я е възстановил, това означава, че за разлика от много други пъти, премиерът Бойко Борисов не е решил въпроса еднолично и топката е била в ръцете на Народното събрание, както трябва да и да бъде.

"Другата важна дума е урок за всички ни, но и най-вече за тези, които приеха бюджета на  НЗОК, защото трябва да чуваме аргументите на всички", каза още соцлидерката.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обаче отсече, че дори с мораториума пак нито един болен не би останал без лечение, защото въпросът щеше да се уреди с подзаконови нормативни актове.

"Всички ние знаем, че има изтичане на пари от здравеопазването, че има корупция и заради това бяхме предприели един подход, за да може с тези комисии да създадем по – добър ред, но в никакъв случай да не е за сметка на онкоболните", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До Анти ГЕРБНас ни няма в Гербаво-то уравнения,на тоталитарно му управление.Борисов във посока грешна води,дърпан от презморски кукловоди.
33
2
 
19
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Драги избиратели на ГЕРБ. Честита ви премиерска република. По конституция може да е записано парламентарна република, но на практика сме премиерска. Каквото каже тиквата, това става в държавата. Аз лично го определям като абсолютен тоталитаризъм. След като един човек управлява държава, партия /ГЕРБ/, парламент, това си е чиста проба тоталитаризъм. Честито ви истинско тоталитарно управление.
32
0
 
23
 
! Отговори
Спеца преди 6 години
За пореден път се доказа ,че в България е мутренска монархия с цар Бойко Борисов!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Стамболов ,крадецът на добитъка ,храна ,сено ,фураж по време на войната работи заедно ,,Хоровиц ,Грегор ,Каган,,Евр..ей.ската фирма снабдител на армията .
30
0
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
За вас може да е парлаМЕНТА,за мен са капели шменти.
29
0
 
21
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Един месец лалосване / бръщолевене / как трябвало да се приеме закона.Един месец лалосване / бръщолевене / как НЕ трябва да се приеме закона.П.П.И каква стана тя 2 / ДВА МЕСЕЦА / тия дьом*бели мръсни получаваха заплата за нищо!Одраха ни кожата за тия пари! Кървави пари.Е как де грабнеш тоягата / или АК-то / и да ги т*ре*п-.ш наред!
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много коментиращи продължават все още да набиват - комунистите туй,комунистите онуй. Всички сегашни партии произхождат от БКП кадри. А колкото до преди 9.9.1944г. - попрочете малко ! Ще видите,че след освобождението е пълно с убийства и репресии. Стамболов е избивал дори и приятели.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Не е така,другарю.След освобождението всички са селяни.Слеуд това се отприщва бай-ганьовщината.Както е казал Алеко,бай *** се отприщва да прави "избори" и да краде.Така и до днес.А озлоблението започва след владайското и септемврийското възстание,които не са започнали от добро и справедливост.Клаха народа,както и турчин не го е клал.Корупцията и стремежът за лично облагодетелстване за чужда сметка е национална черта.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някои са убивали със закони деца ,малолетни ,рязали глави ,палили къщи ,хилядарки на ръка за отрядана глава ,години наред . И обявили война на САЩ и Англия .Анадъмму 80%!
25
3
 
6
 
! Отговори
БКП-ГЕРБ преди 6 години
До Анонимен 33 ГЕРБ=БКП
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Активист на БКП А ЗА КОНТРАБАНДНИЯТ ИЗНОС НА ОРЪЖИЕ ЗА ИДИЛ И ТЕРОРИРИСТИТЕ ,ЗА ЦИГАРИТЕ ,ЛЕКАРСТВАТА В ИСЛЯМИСТИТЕ .
23
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БКП-ГЕРБ 30Другарю , единствената партия , която е убивала Българи без вина това е БКП-БСП . След 09.09.1944 г. тази партия е избила десетки хиляди хора без вина за да им ограби имотите . Това са убийци. Анадъмно злобарю .
22
1
 
9
 
! Отговори
БКП-ГЕРБ преди 6 години
До Анонимен 24 ГЕРБ-УБИИЦИ
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27Това хората от БСП са много неграмотни и елементарни. Вие да не мислите , че като пада мораториума ще се купува всякакво експериментално лекарство . Иначе казано на който лекар му хрумне нещо и хоп Държавата дава стотици хиляди долара за негов кеф.
20
1
 
16
 
! Отговори
Кукловодът преди 6 години
Какво показа това което се случва? Ако гледате вниманелно , ще видите че политиците (най-вече ГРОБ) се страхуват от народа. Ето защо и направиха това. Видяха че народът наистина не го хареса това им действие и че им опасност този път заедно президента да скочат на парламента и ... Хоп сами си отказаха(единодушно) , това което няколко дни по рано приеха. Сега ми е чудно дали Ц.Ц. осъзнава колко е жалък и смешен? А ББ дали осъзнава , че се започва похода към "Свалянвто на БОКО3"?
19
1
 
15
 
! Отговори
Обаче преди 6 години
Раздават безпрекословно без коментари 1 милиард за прословутото "безплатно" саниране.Нерде 25 милиона,нерде 1 милиард!!!цирк да става.Четете чуждата преса от 20 декември-председателството на ЕС се поема от най-корумпираната държава.Точка.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветанов пак говори глупости! Въпроса е щял да бъде уреден с под нормативни актове. Да ама не. Как М З щеше да купуват лекарствата като нямаха гласуван бюджет /пари / за това. Май от ГЕРБ са забравили че по времето на Дянков със закон купуването на лекарства за онкоболните го прехвърлиха на НЗОК. Те самите си признаха,че става въпрос за пари.Просто се омазаха така яко ,че вони от километри.
17
0
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Тук още се обиждат на комунисти,преименувани и пребоядисани.Обаче, днес там другарите китайски,разстрелват за номера по балкански.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24.Суджуците са патент на ГЕРБ.
15
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Толкова злобен и *** червен суджук като тебе рядко се среща . На следващите избори шамара пак ще е за терористичната ти партия БКП-БСП .