Единодушно от парламента: Мораториумът – падна!

Нинова похвали мнозинството, Вежди Рашидов зове за молитви
92
Единодушно от парламента: Мораториумът – падна!
Снимка: архив "Булфото"

Седмица, след като депутатите преодоляха президентското вето върху мораториума за новите лекарства за онкоболните и хората с редки заболявания, народните избраници го отмениха сами.

В последния си работен ден те единодушно се отказаха от параграфа от Закона за бюджета на НЗОК, с който се налагаше забраната закупуване на иновативни лекарства.

Въпреки това и този път не се мина без противопоставяне между управляващи и опозиция, макар че всички склониха да отложат мораториума.

Нигяр Джафер от ДПС скастри мнозинството, защото според нея депутатите от ГЕРБ, ОП и "Воля" са виновни, че се стигна до прецедента парламентът да отменя текст, който е просъществувал само един уикенд и още на следващия ден след обнародването му в Държавен вестник законът да бъде променян.

Още по темата

"Въпросът е дали сме готови да си направим изводите, защото приехме противоконституционен текст, накарахме изпълнителната власт да изпълни това решение, прекрачвайки други законови действия на действащото законодателство", упрекна тя.

Вежди Рашидов от ГЕРБ й отговори, че не е редно никой да си играе със здравето на хората и властта е гарантирала, че пари ще има за лечението на всички.

"В последния ден на парламента да си играете отново на политика не е християнско, спрете да правите преди Коледа политика от всичко и особено от болните хора, нека всички ние да се помолим на празника за здравето на всички хора, които са хванали тази ужасна, неприятна болест", призова той.

Червената лидерка Корнелия Нинова пък обясни, че за нея думите на деня са справедливост, ред и урок.

Справедливостта е за пациентите, но в същото време след като парламентът я е възстановил, това означава, че за разлика от много други пъти, премиерът Бойко Борисов не е решил въпроса еднолично и топката е била в ръцете на Народното събрание, както трябва да и да бъде.

"Другата важна дума е урок за всички ни, но и най-вече за тези, които приеха бюджета на  НЗОК, защото трябва да чуваме аргументите на всички", каза още соцлидерката.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обаче отсече, че дори с мораториума пак нито един болен не би останал без лечение, защото въпросът щеше да се уреди с подзаконови нормативни актове.

"Всички ние знаем, че има изтичане на пари от здравеопазването, че има корупция и заради това бяхме предприели един подход, за да може с тези комисии да създадем по – добър ред, но в никакъв случай да не е за сметка на онкоболните", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
20
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА преди 6 години
Хем посрани , хем големи .Вместо да се снишат и засрамят , че по заповед от Б Б отмениха мораториума , те посипаха главите си с пепел и пак се пъчат , че са номер 1
13
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Нинова и на Радев.Забиха поредния си шамар в гербавите мутри.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18.Др.синя фуражка,новината е истинска.Фалшив ти е мозъка.А колкото до това кой какви езици знае,ти също едва ли знаеш датски.
11
3
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Българийо, безспирно те крадяха,обран бостан остана тук след тях,но умни българи това разбраха,успяха навреме да се махнат,във белите страни тогаз.
10
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Др. червен каскет това е фалшива новина . Първо ти си неграмотен и не можеш да четеш Датски вестници . Второ проверих тези т.н. вестници и нямаше такава статия . Просто си толкова елементарин , че и др. Лъжа ще ти завиди .
9
0
 
23
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
А за контабандният износ на цигари на Булгартабак в Турция кога ще ни обяснят ? Щото там милионите са повече от необходимите за лечение на онкоболни ?
8
5
 
1
 
! Отговори
Редактор преди 6 години
До АнонименМораториумът падна!Тирето пояснява и засилва емоцията и изражението. Съчетано с удивителен знак, има значение как ще бъде възприето. Ти като прочетеш едно изречение с точка и същото с удивителен знак и без точка, какво разбираш? Разликата е голяма. В първия случая го казва нормално, а във втория случая все едно крещи. Ако сложиш три удивителни знака, тази емоция се засилва още повече. Учи български език и ще разбереш още...
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа журналисти,има и друга новина.Ха да ви видим вие,дето по цял ден ровите навсякъде по информационни агенции и сайтове дали ще я откриете или по-скоро дали ще ви стиска да я изнесете.Един от най-авторитетните датски вестници на първа страница е написал,че България,страната която след десет дни ще поеме председателството на ЕС е разядена от корупция.И най-отпред е поставена снимката на премиера Бойко Борисов.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До редактора: Каква е ролята на тирето в заглавието, бихте ли обяснили?
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТРАНДЖА,вместо да се излагаш за пореден път,по-добре кажи кога подкрепи своите гербаджии.Когато гласуваха за мораториума онзи ден или когато днес го отхвърлиха.Ха да видим сега дали птичия ти мозък ще реши тзи задача.
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега нека пишмансоциолозите пак да приказват как ГЕРБ са номер едно.Просто с тези числа легитимират изборните фалшификации на Цветанов.
3
1
 
26
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Стига с тоя цирк! Всичко се прави, за да може баце сега да се изтъпанчи и да каже "Аз! Аз!".
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ураганът Корнелия пак помете катуна ГЕРБ.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне и да пишат кога и правителството ще падне!!!