Единодушно от парламента: Мораториумът – падна!

Нинова похвали мнозинството, Вежди Рашидов зове за молитви
92
Единодушно от парламента: Мораториумът – падна!
Снимка: архив "Булфото"

Седмица, след като депутатите преодоляха президентското вето върху мораториума за новите лекарства за онкоболните и хората с редки заболявания, народните избраници го отмениха сами.

В последния си работен ден те единодушно се отказаха от параграфа от Закона за бюджета на НЗОК, с който се налагаше забраната закупуване на иновативни лекарства.

Въпреки това и този път не се мина без противопоставяне между управляващи и опозиция, макар че всички склониха да отложат мораториума.

Нигяр Джафер от ДПС скастри мнозинството, защото според нея депутатите от ГЕРБ, ОП и "Воля" са виновни, че се стигна до прецедента парламентът да отменя текст, който е просъществувал само един уикенд и още на следващия ден след обнародването му в Държавен вестник законът да бъде променян.

Още по темата

"Въпросът е дали сме готови да си направим изводите, защото приехме противоконституционен текст, накарахме изпълнителната власт да изпълни това решение, прекрачвайки други законови действия на действащото законодателство", упрекна тя.

Вежди Рашидов от ГЕРБ й отговори, че не е редно никой да си играе със здравето на хората и властта е гарантирала, че пари ще има за лечението на всички.

"В последния ден на парламента да си играете отново на политика не е християнско, спрете да правите преди Коледа политика от всичко и особено от болните хора, нека всички ние да се помолим на празника за здравето на всички хора, които са хванали тази ужасна, неприятна болест", призова той.

Червената лидерка Корнелия Нинова пък обясни, че за нея думите на деня са справедливост, ред и урок.

Справедливостта е за пациентите, но в същото време след като парламентът я е възстановил, това означава, че за разлика от много други пъти, премиерът Бойко Борисов не е решил въпроса еднолично и топката е била в ръцете на Народното събрание, както трябва да и да бъде.

"Другата важна дума е урок за всички ни, но и най-вече за тези, които приеха бюджета на  НЗОК, защото трябва да чуваме аргументите на всички", каза още соцлидерката.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обаче отсече, че дори с мораториума пак нито един болен не би останал без лечение, защото въпросът щеше да се уреди с подзаконови нормативни актове.

"Всички ние знаем, че има изтичане на пари от здравеопазването, че има корупция и заради това бяхме предприели един подход, за да може с тези комисии да създадем по – добър ред, но в никакъв случай да не е за сметка на онкоболните", обясни той.


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ураганът Корнелия пак помете катуна ГЕРБ.
2
3
 
28
 
! Отговори
българина преди 1 година
Добре че беше бсп то, герб ако ги оставиш ще ни намалят с още 2 млн и ще вкарат 2 млн маймуни. От юп стана турски от белене стана акую
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне и да пишат кога и правителството ще падне!!!