Глоби за превъртане на километража! Край на фиктивните прегледи!

Регистрацията ще се прекратява служебно, ако колата е неизправна
22 дек 2017 07:00,
44
Глоби за превъртане на километража! Край на фиктивните прегледи!
Снимка: Булфото, архив

Повече контрол и ограничаване на фиктивните технически прегледи на автомобилите и глоби за превъртане на километража. Такива мерки записаха депутатите при второто четене на поредните промени в Закона за движение по пътищата.

Те гласуваха служебно да се прекратява регистрацията на превозните средства, за които има уведомление от "Автомобилна администрация", че поради технически неизправности не се допуска движението им по пътищата.

"Когато установим, че е извършен фиктивен технически преглед на автомобил, даваме възможност този преглед да бъде прекратен служебно, защото той реално не е извършен", обясни главният секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски.

По думите му с промените се цели да се подобрят изискванията към техническите прегледи и пунктовете.

Намалява се и админстративната тежест за пунктовете, които ще могат да удължават разрешителните си само с подаване на заявление, без документите, които вече са подадени при първоначалното кандидатстване.

С новите текстове ще има и санкции за тези, които манипулират километражите.

"Слагаме санкция за техническите специалисти, ако не отразят правилно показанията на километропоказателя - 1500 лева", уточни Войновски.

Ще има глоби и за шофьорите, които не укрепват товарите си правилно. Войновски отрече да става дума за ски и велосипеди, както настояваше червеният депутат Георги Свиленски, тъй като обикновено те се превозват на специални стойки.

"Става въпрос за обемни товари или такива, които се превозват неправилно в пикапи и товарни автомобили. Има много случаи, в които върху автомобилите се поставят какви ли не товари, връзват ги с въжета, найлони, което е опасно", обясни Дамян Войновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
НЯКОЙ СИ ОТ ГЕРБ преди 6 години
ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ. ДА МУ МИСЛЯТ БЕДНЯЦИТЕ.
41
0
 
1
 
! Отговори
Na palmi преди 6 години
Ako kat i mafiotskiat im darjaven bg reket za recycling ne varnat ograbenite levove na shofiorite s lihvite....ko praim sia?!
40
1
 
5
 
! Отговори
наясно преди 6 години
Абсолютно блъфират, че ще вършат някаква работа, колкото- да хвърлят прах в очите на хората са тез приказки. Доколко ще си мръднат дебелите зад ници в таз администрация никой не знае, то затова се и трепем по пътищата, по 1000 души си заминават всяка година, това е по-зле от война ! Няма власт, или ако има е корумпирана, служи на който плаща- анархия е отвсякъде. И докато не научат КАТ и ДАИ- най-корумпираните структури да не вземат пари- все така ще е.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е още едно начало по темата! Ауспуси,катализатори,стари двигатели...! Това кой проверява? Грохот на автомобили и мотори без гърнета,без катализатори,без видима регистрационна табелка!!! Пак начало! Ай сиктир....!
38
1
 
9
 
! Отговори
hoho преди 6 години
До Анонимен - за застраховка не се гледат километрите, а гледат да ти вземат повече пари по шлаке :). После при изплащането ти дават 65% и ти казват да останеш доволен, че и това са ти дали.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в съда постоянно има този проблем. вкарва автомобила на 120000 км. застрахова се и след това вижда когато маслото се подмени е издухан двигателя. Организира се кражбата и хитреца иска застрховката но като се провери в интернет се оказва че автомобила е над 350000 км. и се определя реалната пазарна цена която хитреца не го удоволетворява..
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западняците връщат с по 150 хиляди и нашите с толкова и ние я купуваме на 120÷150 и те така.
35
0
 
7
 
! Отговори
sport преди 6 години
Пояснявам, че собствениците бяха частни лица. Аз като си продавах колата, която беше на около 226 хил. км. бях честен към купувача. Казах му на колко съм я взел и колко съм изминал с нея, също така, че е превъртяна с минимум 130 хил. км. по думите на уважаван от мен майстор.
34
1
 
10
 
! Отговори
sport преди 6 години
До РуменСигурно такава е била практиката във вашата автокъща, но масово се превъртат километражи. Докато си търсех кола прегледах 3, за които собствениците им твърдяха, че са в рамките на 170 - 200 хил. км. При проверка на рамата се установи за 2 от тях, че при последното им обслужване 2014г. са били на по 240 хил. км. Третата беше по-интересен случай, 2013 - 180, 2014 - 150 и 2015 на 90, като към момента на проверката показваше 180. Да не говорим, че това се случва още от Италия /Германия.
33
0
 
11
 
! Отговори
xcx преди 6 години
заглавието е лъжа. глобата не е за превъртане на километража а за грешни километри въведени при техническия преглед. Никой не върти километри при техническия преглед. Абсолютна лъжа
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. А кога спряха каруците?2. Организираха ли прегледи на товарни над 10 г. в различни центрове на ЕО, за да не се разкарват колите на май ната си всеки 6 месеца?!Кво ме залъгвате с нови закони и порядки, да Ви ***!
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАма, ти си мислиш, че като превъртят километража и посочва 130 хил км някой им вярва ли? Ти кола на 130 хил км виждал ли си? Моята е на 80 хил км и изглежда все едно сега е изкарана от шоурум, а нищо не е правено по боята й, даже не е пастирана нито 1 път за 6 години и половина. Всеки е наясно, че тези коли, които се вкарват са на 350000+ км минимум. Ако не му се вярва, то той просто си плаче и иска да бъде излъган. Има и такива хора.
30
1
 
4
 
! Отговори
До Кратун преди 6 години
Чл. 83. (1) Тегленето на повредено моторно превозно средство се извършва с гъвкава връзка, с твърда връзка или от автомобил със специално приспособление.(2) ... над 5 тона се извършва само с твърда връзка или от специален автомобил.Чл. 85. (2) При теглене с гъвкава връзка дължината и трябва да бъде от 4 до 6 метра и поне на две места да бъде сигнализирана с червен флаг...
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно как ще спрат със закон превъртането на километражите.Че то иначе старите коли вкарвани у нас са непродаваеми!
28
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да направят минималната заплата 10 000 евро и готово , всички ще карат нови коли и няма да има проблем
27
7
 
21
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Годишният технически преглед реално не може да установи дали колата е технически изправна, както явно си мислят много хора. Могат да проверят определени неща и толкова. Според мен ГТП е ненужен и служи само като допълнителен данък за собствениците на МПС.
26
2
 
19
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Като човек,който се е занимавал с коли, да ви кажа:Километража се манипулира на коли, които са в изрядно външно и вътрешно състояние. И то преди години се правеше. Скъпа кола, нали се проверява в сервиз, закача се на компютъра и всичко показва. Никой не коментира коли по 3 000 лева, на 15 години, изгнили и изтърбушен салон... на 142 000 на колометража.
25
5
 
9
 
! Отговори
jojo преди 6 години
И сега остава да се спазва закона...и чак тогава ще се разкарат талигите от пътищата за 2000 лева.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Когато поне 10% от населението може да си позволи по-добри ...
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Войновски отрече да става дума за ски и велосипеди, както настояваше червеният депутат Георги Свиленски, тъй като обикновено те се превозват на специални стойки."НЕ знам за ските, но прости ти трябва едно желязо с извита Y форма, закачено на теглича и колелото набучено так. Единственият варинат, да падне колелото е, ако колата се преобърне, но тогава, на никой не му пука за колелото...