Глоби за превъртане на километража! Край на фиктивните прегледи!

Регистрацията ще се прекратява служебно, ако колата е неизправна
22 дек 2017 07:00,
44
Глоби за превъртане на километража! Край на фиктивните прегледи!
Снимка: Булфото, архив

Повече контрол и ограничаване на фиктивните технически прегледи на автомобилите и глоби за превъртане на километража. Такива мерки записаха депутатите при второто четене на поредните промени в Закона за движение по пътищата.

Те гласуваха служебно да се прекратява регистрацията на превозните средства, за които има уведомление от "Автомобилна администрация", че поради технически неизправности не се допуска движението им по пътищата.

"Когато установим, че е извършен фиктивен технически преглед на автомобил, даваме възможност този преглед да бъде прекратен служебно, защото той реално не е извършен", обясни главният секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски.

По думите му с промените се цели да се подобрят изискванията към техническите прегледи и пунктовете.

Намалява се и админстративната тежест за пунктовете, които ще могат да удължават разрешителните си само с подаване на заявление, без документите, които вече са подадени при първоначалното кандидатстване.

С новите текстове ще има и санкции за тези, които манипулират километражите.

"Слагаме санкция за техническите специалисти, ако не отразят правилно показанията на километропоказателя - 1500 лева", уточни Войновски.

Ще има глоби и за шофьорите, които не укрепват товарите си правилно. Войновски отрече да става дума за ски и велосипеди, както настояваше червеният депутат Георги Свиленски, тъй като обикновено те се превозват на специални стойки.

"Става въпрос за обемни товари или такива, които се превозват неправилно в пикапи и товарни автомобили. Има много случаи, в които върху автомобилите се поставят какви ли не товари, връзват ги с въжета, найлони, което е опасно", обясни Дамян Войновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на баа ти фърчилото
1
6
 
23
 
! Отговори
кво ше прайме са! преди 6 години
Моята кола е технически изправна и се профилактира поне веднъж годишно. Километража е електронен и се получи така, че се повреди, а новия показва 20 хиляди пробек. Според закона съм нарушител, защото стария пробек е на 150 хиляди, а ако го превъртя до 150 пак ставам нарушител.