Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма

А връщането на задължителната наборна служба било въпрос на време
189
Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма
Снимка: Булфото, архив

На 1 януари 2008 г. задължителната казарма отиде в историята, но пък сега властта готви въвеждането на доброволна.

От шест месеца насам, работна група на ВМРО и ГЕРБ подготвя Закона за доброволната военна служба, който е част от подписаната между двете партии програма за управление и през новата година трябва да влезе в парламента, съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Става дума за онези младежи и девойки, които са станали на 18 години, имат желание доброволно да служат, да могат да го направят.

Според военния министър трябва да се определи колко време ще е службата - 6, 9 месеца или повече.

"Има много млади хора, които желаят да служат доброволно както и родители, които искат да пратят децата си да получат някакви знания и умения, а не да стават професионални войници", обясни Каракачанов.

Идеята е те да служат известно време, да се научат на боравене с оръжие, да стрелят, на дисциплина, това би следвало да бъде уредено първо със закон.

"Сега, ако някой млад човек иска да отиде и да служи половин, или една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило и въпроса с военната подготовка на младото поколение и би допълнило недокомплекта във въоръжените сили на България, който е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъзде достатъчна да поеме дороволните войници", заяви вицепремиерът.

Според него в момента се работи и за въвеждане на военното обучение в 10 и 11 клас в училищата, което се очаква да стане още от тази есен.

"Моята амбиция е от септември 2018 г. да има военно обучение и в училищата, надявам се тогава да влезе в действие и Законът за доброволната военна служба", каза Каракачанов.

Логиката на доброволната служба ще бъде всеки да е близо до родното си място, затова в градове като Русе, където бившите военни поделения са били унищожени, материалната база ще трябва да се възстанови, посочи Каракачанов.

Вицепремиерът не се е отказал и от идеята си за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба в България.

"Убеден съм, че ще дойде време и за наборната служба, защото времето в което живеем, целият свят налагат това. Дори страни като Финландия, Швеция, Норвевгия, кито не са заплашени от нищо и са далеч от точките на конфрикти в света, далеч от ислямския свят, който генерира напрежене, това се въвежда. В една Австрия в която има наборна военна служба 9 месеца, вече се коментира дали не трябва да я направят 1 година. Германия, която няма такава, обссъжда въвеждането й. Тази тема все по-широко се обсъжда, насявамсе, че и в България ще има трезв поглед по този въпрос. Преди 2 години, внесохме този закон в миналото Народно събрание. Тогава с лозунги и общи приказки, той беше отхвърлен, но нещата се променят", заключи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя чук има ли си напредстава колко поделения са изоставени и стоят така и за възстановяването им трябват милиони и милиарди.През 99% от времето прекарано в казармата не правихме нищо полезно като изключа новобранския център в Добрич.После ме преместиха в Нова Загора и там ни заведоха само на една стрелба и имахме само една тревога.Цялата ни служба мина в наряди заради намаляването срока на казармата от 1,5г. на 1 г.и големия брой уволняващи.Годината е лятото 1997-***.Някой може да си спомнят.
140
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да ми платят пропиляното време от година и половинаНагледах се на *** воени които крадът безнаказано армията е пълна измишльотина
139
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да влезе доброволно в казарма, ако не му се плати.Задължителната служба е неосъществима- като станат на 18г., ще бягат в чужбина, за да не влизат в казармата. Военна служба 6 или 9 месеца е безсмислена. Навици не се изграждат за 6 или 9 месеца.
138
1
 
13
 
! Отговори
Нико мотико преди 6 години
Всичко това е за пари.То ще почне едно източване на материална база,за облекло,на оръжие,на храна и т.н.А фирмичките които ще изпълняват поръчките естествено ще са на когото трябва.Всичко се върти около парата никой не ти мисли за България , младежта или народа.Държавната мафия не ги интересува друго ,а само далаверата.
137
1
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
След 27 месеца в Елхово ( там е служил и Пеньо Пенев...имаше музею с манлихерата му, и гъзарско късо синьо кадифено яке ... и крилатите му - "След Елхово и ада е рай", "По добре лъв в клетка - отколкото - овца на плаца"Установих колко е бил прав!"Когато цъфнат теменугите...И работите тръгнат зле...Eби им мaматa на другите..И гледай ти да си добре!"
136
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ubiha um 14 voinika navedhaj i nema vinovni.Da eva i pozornata armia.
135
4
 
16
 
! Отговори
Зоро преди 6 години
Казармата ме научи да "лъскам бастуна" да меря коридора с кибритени клечки, да търкам мозаиката на кенефите с тухла. А интересното е ЧЕ НОМЕНКЛАТУРНИЯ АПАРАТ МЕ ПРИБРА ТАМ на 17години. Днес отрочетата на номенклатурата в миналото ще направи добро на наркомани и други несретници, като транс-джедаи и т.н. за да могат да ги изпращат по света за да убиват. Така , както в миналото техните деди и бащи убиваха в БЕЛЕНЕ, в лагерите Ловеч и Скръвена и във всеки един милиционерски участък.
134
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пореднага глупост сътворена от дечицата на ДС аген ти, които не стъпвали в казарма... В този динамичен живот, кой нормален ще отдели 9 месеца за безмислени неща. Ако могат да обяснят как ще запълнят пълноценно и ефективно 9 месеца съм ОК, от опита ми с българската армия, знам че повече от две седмици смислена работа с войниците няма. Това че някой не е работил вкъщи с дето си и не го е обучил, не означава че казармата ще го направи, защото обучението на детото започва 20 г преди да се роди.
133
1
 
11
 
! Отговори
офицер преди 6 години
редника в армията не разполага със себе си!
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До доброволно ли?!?!Тези, които са се били и умирали, са били от същите, котио са били премахнати през "бурните" години на навечерието на ВСВ, самата ВСВ, както и 5-10 години след нея. Не ни трябваха ни фашисти, ни комунисти, но куцо и саката, реши да се изживяв като държавник.
131
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До доброволно ли?!?!ОТ РЪЦЕТЕ НА МАЙКИТЕ НИ ВЗИМАХА И ВЪВ САНДЪК НИ ВРЪШАХА!!!!!
130
1
 
11
 
! Отговори
доброволния затвор преди 6 години
До ЗамисленОтиват си най-хубавите ни години откраднати от МНОНямахше за нас нито пари, нито жени,нито дискотеки - лишени от всичко човешко!!!
129
2
 
15
 
! Отговори
набор преди 6 години
До ДъртНаучихме се как да се крадем взаимно за да си набавяме откраднатото!Това си остана една характерна черта на българина!
128
0
 
17
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Трудно е всеки ден да измисляш по някоя глупост,но нашите политици успяват!Направете 1000 лева на месец да се плаща,сами ще се записват.Обаче за да има пари за войника,трябва много началство да си ходи,което няма да стане.
127
4
 
29
 
! Отговори
Дърт преди 6 години
Казармата е моето житейско изживяване без аналог. Там се научих на безброй полезни неща. Да шия бяла якичка всяка вечер вместо да си пера дрехите. Научих се, че копчетата на шинела трябва да се зашиват с медна тел. Не бях и чувал, че съществува такова нещо като гъбички под ноктите, но казармата се погрижи и за това. Нощувайки в нещо подобно на обор със 120 некъпани като мен, пък бе квинтесенцията на великите ми казармени изживявания.
126
4
 
28
 
! Отговори
Замислен преди 6 години
Наистина трябва да имаш потомствена ментална недостатъчност за да си причиниш подобно нещо като казарма. В годините когато трябва да усвояваш знания, да учиш, да се развиваш, колко т-ъ-п трябва да си за да се затвориш сред полуграмотна сбирщина. А за задължителна такава, просто не мисля защото е абсурдно. Ще минирате границите отново за да задържите младежите ли?
125
4
 
25
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ми то и сега който иска може да стане войник! Какъв ти е проблема бе, каракачанино???Оди ти набивай крак в казармата като си такъв мераклия!
124
2
 
24
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Моля, каква ще е мотивацията за " доброволната" военна служба?? -удобна дръжка за лопатата? -американска бронежилетка против руски куршуми ? -шофьорска книжка без пари !? -диплома за висше образование - верен член на Партията /ГЕРБ, ДПС, БСП......./ цял живот. - седем дена свинско със зеле и половинка червено вино ? Узаконявайте по-навреме, че и аз да се пиша............
123
3
 
34
 
! Отговори
доброволно ли?!?! преди 6 години
Ако знаеха загиналите за България за какво са се били щяха да се обърнат в гроба. Само вижте каква крадлива пасмина ни управлява ...за тях ли да се бия.NO PARASAN!!!!!
122
3
 
40
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Никой доброволец няма да служи по психични причини.Само луд може да си причини това.