Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма

А връщането на задължителната наборна служба било въпрос на време
189
Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма
Снимка: Булфото, архив

На 1 януари 2008 г. задължителната казарма отиде в историята, но пък сега властта готви въвеждането на доброволна.

От шест месеца насам, работна група на ВМРО и ГЕРБ подготвя Закона за доброволната военна служба, който е част от подписаната между двете партии програма за управление и през новата година трябва да влезе в парламента, съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Става дума за онези младежи и девойки, които са станали на 18 години, имат желание доброволно да служат, да могат да го направят.

Според военния министър трябва да се определи колко време ще е службата - 6, 9 месеца или повече.

"Има много млади хора, които желаят да служат доброволно както и родители, които искат да пратят децата си да получат някакви знания и умения, а не да стават професионални войници", обясни Каракачанов.

Идеята е те да служат известно време, да се научат на боравене с оръжие, да стрелят, на дисциплина, това би следвало да бъде уредено първо със закон.

"Сега, ако някой млад човек иска да отиде и да служи половин, или една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило и въпроса с военната подготовка на младото поколение и би допълнило недокомплекта във въоръжените сили на България, който е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъзде достатъчна да поеме дороволните войници", заяви вицепремиерът.

Според него в момента се работи и за въвеждане на военното обучение в 10 и 11 клас в училищата, което се очаква да стане още от тази есен.

"Моята амбиция е от септември 2018 г. да има военно обучение и в училищата, надявам се тогава да влезе в действие и Законът за доброволната военна служба", каза Каракачанов.

Логиката на доброволната служба ще бъде всеки да е близо до родното си място, затова в градове като Русе, където бившите военни поделения са били унищожени, материалната база ще трябва да се възстанови, посочи Каракачанов.

Вицепремиерът не се е отказал и от идеята си за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба в България.

"Убеден съм, че ще дойде време и за наборната служба, защото времето в което живеем, целият свят налагат това. Дори страни като Финландия, Швеция, Норвевгия, кито не са заплашени от нищо и са далеч от точките на конфрикти в света, далеч от ислямския свят, който генерира напрежене, това се въвежда. В една Австрия в която има наборна военна служба 9 месеца, вече се коментира дали не трябва да я направят 1 година. Германия, която няма такава, обссъжда въвеждането й. Тази тема все по-широко се обсъжда, насявамсе, че и в България ще има трезв поглед по този въпрос. Преди 2 години, внесохме този закон в миналото Народно събрание. Тогава с лозунги и общи приказки, той беше отхвърлен, но нещата се променят", заключи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
12
 
! Отговори
В ЕС и НАТО сме сп. преди 6 години
До КрайБезплатно висше -то в България в държавните университети семестрялната такса е колкото бутилка Сингъл бленд,а държавната служба е също най -ниско платена ,а и се предава по наследство заедно с телефоните на посредниците ;)
100
12
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ако се постави 6м. служба като условие за безплатно висше и за държавна служба в България - 30% от момчетата ще идат. И аз бих си пратил сина.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КрайАми да виновен си- сам стигна до този извод.Всеки винаги ти набива канчето ,че само ти си виновен.А той политика само си бере....
98
2
 
26
 
! Отговори
Край преди 6 години
Гепиха 4.5 млрд през КТБ. Знаете ли що казарми са това. Що го проспахте. Що не обесихте един политик на площада.
97
3
 
5
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
До Нужна е и ЗОРНОволнаТова е решението !
96
3
 
21
 
! Отговори
Нужна е и ЗОРНОволна преди 6 години
Задължително трябва в най-скоро време да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНА тригодишна служба в Строителни войски за всеки здрав младеж, който няма средно образование.Преди това задължително да се въведат драконовски мерки срещу онези даскали и училищни директори, които спомагат за подаряването на дипломи без покритие - такива да се лишават от професионалните им права и да плащат зверски глоби!Само това е начинът неграмотните, малограмотните и михлюзите да се ограмотят и да се научат да работят!
95
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
Почти никой народ не е по-добър от политиците си. Българите също не правим изключение. Информацията направи света глобално село. А България е един вход на панелка - що допускаме домоуправителя да краде. Виновни сме си ние.
94
3
 
11
 
! Отговори
$ преди 6 години
Най -боеспособната и могъща армия в Света е на страна в която няма казарма....
93
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембе Воевода да ми разпише фиш за 3 бона стартова заплата плюс бонуси, иначе да ходи доброволно той. Да се запише в Карлово, там такива като него се вталяваха и заприличваха на хора, а не на плондери пред пръсване.
92
1
 
12
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
До КрайМой първо давай наклон и възпитай политиците ни после народа.Като гледам кво крадене става по морето и планината масово застрояване искат....
91
1
 
14
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Даже и в *** не ходя доброволно...
90
0
 
15
 
! Отговори
фортекс преди 6 години
Доброволци - явно няма да вдигат заплатите на военните.....
89
9
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Не е ли ви лекинко срам да си представите, че ви прочете някой дето е дал живота си за България. Немало къде, ще крадете гранати, ще шмъркате в ***, ще ... Кой и кога ви напрпави толкова оТпадъчни.
88
3
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
България, за съжаление е умряла в пряк и преносен смисъл. Даже има един сайт lostbulgaria виж и може и да разбереш.. Сега това, което имаме е просто история и територия, в която всичко се случва според чужди интереси.
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КрайНали ако се прибират в тях всяка вечер ще изнесат начасти я калашник ,я РПГ Кой ще ги проверявая всеки път обстойно?Който иска казрама да стане кадровак .Колегата стана полицай не заради парите а заради идеалите си.Доброволеца ако открадне 5-6 гранати за продан за да си купи пистов мотор военен съд ще го съди ли?
86
9
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
Вонно -ПАТРИОТИЧНОТО обучение е задължително за да оцелее България. Този форум е пример че се котират основно българо-плювателски мнения.
85
1
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
До края:Не става въпрос за вчера и днес, а за нещо дългосрочно, което няма как да се получи в предвид ситуацията в страната. Младите гледат към чужбина, а техните родители ги подкрепят напълно. 1во няма кой;2ро няма къде;3то няма с какво. Пари няма също.
84
9
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Турция, Гърция и Сърбия имат наборни армии. Българите искат вечен купон - ще свърши момчета. Както я караме .-скоро ще свърши.
83
1
 
13
 
! Отговори
Фанта лимон преди 6 години
Каракачанов след като неможа да реализира нито един проект дори Украинците го съдят(съдят България) реши да прави ПР с доброволна казарма .Ами то който иска да служи веднага става кадровак и ако иска се маха след като се наслужи,дори ще му плащат за това.По добре е вместо условна присъда 1 година служба в пътни и строителни войски .Искате казарма ? Заповядайте на работа в армията места има доволно и в полицията също.Другото е харчене на едни пари говорим за десетки милиони..
82
4
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
До долния. 1млрд. се даде вчера за саниране - далавера за "наши" фирми. А сметни колко момчета можеш да обучиш с тях. Над милиард ще се дават за 10-12 самолета. а смятай.