Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма

А връщането на задължителната наборна служба било въпрос на време
189
Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма
Снимка: Булфото, архив

На 1 януари 2008 г. задължителната казарма отиде в историята, но пък сега властта готви въвеждането на доброволна.

От шест месеца насам, работна група на ВМРО и ГЕРБ подготвя Закона за доброволната военна служба, който е част от подписаната между двете партии програма за управление и през новата година трябва да влезе в парламента, съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Става дума за онези младежи и девойки, които са станали на 18 години, имат желание доброволно да служат, да могат да го направят.

Според военния министър трябва да се определи колко време ще е службата - 6, 9 месеца или повече.

"Има много млади хора, които желаят да служат доброволно както и родители, които искат да пратят децата си да получат някакви знания и умения, а не да стават професионални войници", обясни Каракачанов.

Идеята е те да служат известно време, да се научат на боравене с оръжие, да стрелят, на дисциплина, това би следвало да бъде уредено първо със закон.

"Сега, ако някой млад човек иска да отиде и да служи половин, или една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило и въпроса с военната подготовка на младото поколение и би допълнило недокомплекта във въоръжените сили на България, който е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъзде достатъчна да поеме дороволните войници", заяви вицепремиерът.

Според него в момента се работи и за въвеждане на военното обучение в 10 и 11 клас в училищата, което се очаква да стане още от тази есен.

"Моята амбиция е от септември 2018 г. да има военно обучение и в училищата, надявам се тогава да влезе в действие и Законът за доброволната военна служба", каза Каракачанов.

Логиката на доброволната служба ще бъде всеки да е близо до родното си място, затова в градове като Русе, където бившите военни поделения са били унищожени, материалната база ще трябва да се възстанови, посочи Каракачанов.

Вицепремиерът не се е отказал и от идеята си за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба в България.

"Убеден съм, че ще дойде време и за наборната служба, защото времето в което живеем, целият свят налагат това. Дори страни като Финландия, Швеция, Норвевгия, кито не са заплашени от нищо и са далеч от точките на конфрикти в света, далеч от ислямския свят, който генерира напрежене, това се въвежда. В една Австрия в която има наборна военна служба 9 месеца, вече се коментира дали не трябва да я направят 1 година. Германия, която няма такава, обссъжда въвеждането й. Тази тема все по-широко се обсъжда, насявамсе, че и в България ще има трезв поглед по този въпрос. Преди 2 години, внесохме този закон в миналото Народно събрание. Тогава с лозунги и общи приказки, той беше отхвърлен, но нещата се променят", заключи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Абе, крайКъде ще ги събират тия войници-доброволци бе? Във военния музей ли? Ти не разбираш ли, че няма никаква материална база за целта? Това просто няма никакъв шанс да стане..
80
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Армията е нужна на властта, за да пази ограбеното. Страхуват се, че народът ще ги изрита и искат да се подсигурят с верни кучета - армия, която да им защитава системата. Армията няма да ви защити в случай на война! Тя ще пази Бойко и мутрите, които ни управляват, а не бабите по селата.
79
11
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Да служиш на България не значи да слугуваш на Борисов. Щял да ходи в чужбина - ми върви - ама не се и обръщай.
78
4
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
Австрия и Швейцария имат наборни армии - да не мислите че бръснат портрета на канцлера. В 21 век наборната армия е гарант за по- бедните страни като нас че ще ги има.100 причини можете да изтъкнете що не става - само една е важна за да стане - българите да си задействат инстикта за самосъхранение.
77
12
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Тоя отдолу веднага си представя старата казарма. Сега момчетата могат да си спят в къщи и да се събират само през деня за военно обучение. Физическа подготовка, боен спорт, стрелби, първа помощ, - 12 часа на ден за 6месеца ще станат струнки.
76
1
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
До Крайи с каква материална база ще ги обучават тия момчета бе?? Не виждаш ли, че всичко е в руини? Армията ни няма да отстои на една по-силна *** в днешно време:(
75
7
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Не ни трябва ни е един изтребител - трябва ни военно обучение за българските момчета. Ислямска държава без един самолет си пази територия по-голяма от България вече 5г.
74
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Дайте си сметка че българите ще са малцинство в тази страна до 20 г. Българските момчета или ще са войници или до 30г. тук няма да има един българин.
73
1
 
10
 
! Отговори
край преди 6 години
Военнно-патриотичното обучение и КЛЕТВА трябва да е задължително условие за безплатно висше образование и за държавна служба. Не може да си депутат, кмет, министър не може да искаш да управляваш държавата а да не се закълнеш и да не си готов да я браниш от всички.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измислиха го. Уж доброволна. но след една две години и зорноволна. Сега ти казват за по няколко месеца после по три години. Ей умни хора.
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 71 По-скоро с психиатър трябва да поговори тоя.
70
0
 
1
 
! Отговори
РККА преди 6 години
До Туск поговори с някой родител по въпроса преди да пишеш....
69
3
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Mъдреци! Кой, бе кой нормален младеж ще иска да собственоръчно да се набута в убитата ни армия? С какво точно ще ги привлекат тия хора.. с мизерия и смрад??
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50: Не, умен и красив програмист съм, W211 E350.
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Fidelходи копай биткоини, ***!
66
8
 
4
 
! Отговори
Fidel преди 6 години
Viva Fidel !Viva Komandante!Glory Kuba! Има ли краварииии...?)
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влизам аз след клетвата от 45 дни в друго поделение за да изкарам там някакви месеци за уволнявка и си спомням че ония "старите" войници си взимат водка, бира и жулят. Тъй ли си викам..на другия ден и аз една бира и си наливам в спалното настрани от тяхната компания и един стар идва и ми вика: Кой ти е казал да пиеш, бе?И аз: Лейтенанта Лефтеров дето сега е на смяна. Що? Да го повикам ли да ти го докаже? И ставам и9 тръгвам към вратата и оня: не, ве , споко. всичко е наред. Муахахахах..мишки!
64
8
 
16
 
! Отговори
Fidel преди 6 години
Фашисткият режим преди 44 година изби 30 000. Справедливият Народен съд осъди после на смърт 20 000 инквизитори на пролетариата. Останалата буржоазно-капиталистическа *** прати да блъска цимент и кирпич наравно с м..галите. Затова сега обидените буржоа си го връщат на онеправдания български народец, толерирайки "малцинствения" етнос. Ние от ОФ ще възродим лозунга: "Кирката! Най-добрият приятел на капиталиста, А Белене - негов дом"
63
3
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ЛЕВИ, ДЕСНИ, ЛЕВИ, ДЕСНИ. НО ЛЕВИТЕ ИЗЧЕЗНАХА И ВЕЧЕ САМО ДЕСНИ.
62
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има калашници и пълнители към тях с бойни патрони веднага отивам. Ако си мислят само да марширувам ще ме гепят да ме поразведат. А калашника и патроните ми трябват щото имам много сметки за разчистване. За тези 28 години в които родителите ми се мъчат като грешни дяволи и мизерстват а аз се чудя как да им помогна доста управници ще ги пратя на небето. Та мисълта ми беше да си помислят дали да връщат казармата. Да не кажат после че не са предупредени.