Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма

А връщането на задължителната наборна служба било въпрос на време
189
Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма
Снимка: Булфото, архив

На 1 януари 2008 г. задължителната казарма отиде в историята, но пък сега властта готви въвеждането на доброволна.

От шест месеца насам, работна група на ВМРО и ГЕРБ подготвя Закона за доброволната военна служба, който е част от подписаната между двете партии програма за управление и през новата година трябва да влезе в парламента, съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Става дума за онези младежи и девойки, които са станали на 18 години, имат желание доброволно да служат, да могат да го направят.

Според военния министър трябва да се определи колко време ще е службата - 6, 9 месеца или повече.

"Има много млади хора, които желаят да служат доброволно както и родители, които искат да пратят децата си да получат някакви знания и умения, а не да стават професионални войници", обясни Каракачанов.

Идеята е те да служат известно време, да се научат на боравене с оръжие, да стрелят, на дисциплина, това би следвало да бъде уредено първо със закон.

"Сега, ако някой млад човек иска да отиде и да служи половин, или една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило и въпроса с военната подготовка на младото поколение и би допълнило недокомплекта във въоръжените сили на България, който е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъзде достатъчна да поеме дороволните войници", заяви вицепремиерът.

Според него в момента се работи и за въвеждане на военното обучение в 10 и 11 клас в училищата, което се очаква да стане още от тази есен.

"Моята амбиция е от септември 2018 г. да има военно обучение и в училищата, надявам се тогава да влезе в действие и Законът за доброволната военна служба", каза Каракачанов.

Логиката на доброволната служба ще бъде всеки да е близо до родното си място, затова в градове като Русе, където бившите военни поделения са били унищожени, материалната база ще трябва да се възстанови, посочи Каракачанов.

Вицепремиерът не се е отказал и от идеята си за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба в България.

"Убеден съм, че ще дойде време и за наборната служба, защото времето в което живеем, целият свят налагат това. Дори страни като Финландия, Швеция, Норвевгия, кито не са заплашени от нищо и са далеч от точките на конфрикти в света, далеч от ислямския свят, който генерира напрежене, това се въвежда. В една Австрия в която има наборна военна служба 9 месеца, вече се коментира дали не трябва да я направят 1 година. Германия, която няма такава, обссъжда въвеждането й. Тази тема все по-широко се обсъжда, насявамсе, че и в България ще има трезв поглед по този въпрос. Преди 2 години, внесохме този закон в миналото Народно събрание. Тогава с лозунги и общи приказки, той беше отхвърлен, но нещата се променят", заключи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OTIVAM DOBROVOLNO V KAZARMATA,TAM SHTE ZASHTITAVAM BOGATSTVATA NA KARAKACAN,VINKEL I LUDIA.