Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма

А връщането на задължителната наборна служба било въпрос на време
189
Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма
Снимка: Булфото, архив

На 1 януари 2008 г. задължителната казарма отиде в историята, но пък сега властта готви въвеждането на доброволна.

От шест месеца насам, работна група на ВМРО и ГЕРБ подготвя Закона за доброволната военна служба, който е част от подписаната между двете партии програма за управление и през новата година трябва да влезе в парламента, съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Става дума за онези младежи и девойки, които са станали на 18 години, имат желание доброволно да служат, да могат да го направят.

Според военния министър трябва да се определи колко време ще е службата - 6, 9 месеца или повече.

"Има много млади хора, които желаят да служат доброволно както и родители, които искат да пратят децата си да получат някакви знания и умения, а не да стават професионални войници", обясни Каракачанов.

Идеята е те да служат известно време, да се научат на боравене с оръжие, да стрелят, на дисциплина, това би следвало да бъде уредено първо със закон.

"Сега, ако някой млад човек иска да отиде и да служи половин, или една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило и въпроса с военната подготовка на младото поколение и би допълнило недокомплекта във въоръжените сили на България, който е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъзде достатъчна да поеме дороволните войници", заяви вицепремиерът.

Според него в момента се работи и за въвеждане на военното обучение в 10 и 11 клас в училищата, което се очаква да стане още от тази есен.

"Моята амбиция е от септември 2018 г. да има военно обучение и в училищата, надявам се тогава да влезе в действие и Законът за доброволната военна служба", каза Каракачанов.

Логиката на доброволната служба ще бъде всеки да е близо до родното си място, затова в градове като Русе, където бившите военни поделения са били унищожени, материалната база ще трябва да се възстанови, посочи Каракачанов.

Вицепремиерът не се е отказал и от идеята си за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба в България.

"Убеден съм, че ще дойде време и за наборната служба, защото времето в което живеем, целият свят налагат това. Дори страни като Финландия, Швеция, Норвевгия, кито не са заплашени от нищо и са далеч от точките на конфрикти в света, далеч от ислямския свят, който генерира напрежене, това се въвежда. В една Австрия в която има наборна военна служба 9 месеца, вече се коментира дали не трябва да я направят 1 година. Германия, която няма такава, обссъжда въвеждането й. Тази тема все по-широко се обсъжда, насявамсе, че и в България ще има трезв поглед по този въпрос. Преди 2 години, внесохме този закон в миналото Народно събрание. Тогава с лозунги и общи приказки, той беше отхвърлен, но нещата се променят", заключи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение на 164.Днес ме е срам, като гледам парада на Гергьовден. Новобранците на 6 месеца служба маршируваха по-добре, и в синхрон от сегашните кадрови войници. Които имат кетъринг в соловата, работно време, и заплата.Ние бяхме 24 часа на разпологение, имам 6 месеца общо занятия по гори и поля, зимата съм спал на палатка при -27 градуса, виждал съм замръзнала нафта, агрегатите гаснеха..Но ни направиха отговорни хора, знаещи че трябва да разчитаме един на друг, знаещи какво е дълг и чест.
160
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен145 В Нова Загора , в далечната 1984-та, влязох, и излязох 1986-та, след 2 години и 3 месеца. Подготовката бе сериозна.Мит е това, че само наряди се даваха. Беше като училище направо-дообяд часове, поне по няколко дисциприни, строева подготовка, учения..Не минаваше и месец, без 2-3 учения навън, на полето.Накрая на първата година всички цъкахме в синхрон като часовник.Извращения не е имало, но в 1986-та, като се уволнявах, за пръв път видях наркоман.После-дойде демокрацията.
159
6
 
4
 
! Отговори
войник преди 6 години
Колкото и да им е мъчно на комунистите, в България има боен дух.България ще бъде!
158
3
 
8
 
! Отговори
Мария преди 6 години
ЛОШО НЯМА.ПОЛЗИТЕ ОПРАВДАВАТ РАЗХОДИТЕ.АКО НЕ ДРУГО ЩЕ Е ОПИТ ДА СЕ ПРОМЕНИ В ПРАВИЛНА ПОСОКА ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА МЛАДИТЕ И ОТ ТАМ ПРОСПЕРИТЕТА НА ДЪРЖАВАТА.
157
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога България ще страда от шепа *** реваншисти?
156
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Армията ни за какво е, ако малки момченца и лапат паричките?Освен да снимат порно филми с батковци...
155
0
 
9
 
! Отговори
бай шиле преди 6 години
веднъж говорих с един мой колега германец на чаша бира за армията и му казах ,че сме внато и че не сме по-долу от немскатата армия,той ми каза какво нато?в нато сте проформа и по милост,както и в ЕС не отговаряте на критериите за членство,приети сте по политически причини за да не се обърнете пак към русия
154
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сетила се Мара ..... Армията изначало не биваше да се разпуска и САЩ имат тра/верси, ге./йо.ви и ле,./зби/ йки ама още си имат, нали ? Чакаш ли друг да те пази ,учи се да се молиш ДА ТЕ ПАЗИ !
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембе войвода може да си го иска,но в крайна сметка, ББ трябва да реши дали му стиска да се онодат с Каракачанов
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помня че когато се уволних през'93 и исках да кандидатствам за рехабилитация,вече беше се променило,казаха ми че има изпит по химия и биология,а аз отговорих ами аз излизам от казарма и затъпях там, наистина се чувствах такъв.
151
1
 
6
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
До Анонимен 154Абсолютно сте прав относно извращенията. Подцених тази страна на службата, защото не съм я изпитал. Бях старшина школник, командир на взвод, старши офицер на батарея. Извращения не е имало. Това беше през миналия век, разбира се. Но пак казвам. Задължителна военна служба вече е невъзможна. Може би само под девиза: За желаещите е задължително!
150
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Наивен 148Безусловно подчинение е нужно, само когато влизаш в директен бой, но да трябва да мачкаш хората, да се подчиняват по-всяко време, и то не на какво да е, а на глупсоти от рода на - "Дай ми 600 лицеви опори" и после "Сложи 30 кила желязо в чантата и пробягай 10 километра" ... Не знам, как мусколната атрофия и дископатията ще защитят страната ни, но мнозина мразеха армията, именно заради такива глупсоти и извращения.
149
7
 
2
 
! Отговори
dk преди 6 години
задължително трябва да имакогато кандидатстваш за хубава работа и шефа ти види че си бил в казармата те наемае това е ползатастига сме гледали хърбави или шкембацида вземат малко военните да ги научакт на ред,дисциплина,отговорност за действията сипоходка стегната ,а не разхайтени брадати типове се разкарват по улиците или се правят на гейове,защото така е по лесно
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сега само съкращават и обещават. Къде отиде малката задоволена и боеспособна армия. Нали за това беше голямата брадва по времето на дедо Аньо ньойски. То бяха бели книги.
147
4
 
7
 
! Отговори
Луд свят преди 6 години
Ако има доброволни места за у парламента без заплащане за от 6,9 или 12 месеца бих отишъл но в Армия Където няма Държава а мафиотски структори .ХВАНЕТЕ МЕ ЗА ..Я
146
2
 
6
 
! Отговори
попо преди 6 години
Среавнява ни с държави от първия свят хахахах Ей пингвин а минималните заплати ще станат ли като в Норвегия и Австрия
145
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб и да се самозабравят има БСП, дето чакат за властта.По добре БСП от казармата на Герб.
144
3
 
5
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Основно изискване в армията е дисциплина и безусловно изпълнение на заповедите на командирите. Е, вече е ясно, че това беше минало време. А сега всеки втори в България се смята за първи. Може би известен шанс има възстановяване на военно обучение на средношколците за седмица-две. Само че от сега чувам мрънкане: Защо бе телефони, защо няма Интернет, защо не се пуши в строя, кръчма няма ли наблизо...А дано, ама едва ли.
143
0
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Този ентусиаст ще обясни ли как така никой не влиза в армията срещу заплащане а ще има желаещи за без пари.
142
4
 
7
 
! Отговори
Неделин младенов преди 6 години
Искам да ми платят пропиляното време от година и половинаНагледах се на *** воени които крадът безнаказано армията е пълна измишльотина