Борисов разпореди: Ски влек и на Витоша! За децата през зимата!

Горанов трябва да намери пари за ремонта на "Заека" за "зайците"
97
Борисов разпореди: Ски влек и на Витоша! За децата през зимата!
Снимка: Булфото, архив

Ски влекът "Заека", който е на Витоша, не работи вече от осем години, защото вследствие на буря са изтръгнати финалните четири стълба, заедно с части от скалата, което не позволява възстановяването им на същото място.

Премиерът Бойко Борисов обаче се разпореди на последното за годината правителствено заседание финансовото министерство да отпусне пари за ремонта, за да има къде "децата да карат ски през ваканцията".

Министърът на спорта Красен Кралев има грижата лифтът да започне отново да работи.

Още по темата

От стенограмата на заседанието става ясно, че той обяснява нуждата да се направи цялостен технически анализ на състоянието на съоръжението, както и прединвестиционното проучване, на база на което да се актуализира Планът за управление на Природен парк "Витоша".

Според Борисов пък едва ли еколозите ще са против възстановяването на влекача "Заека", защото казусът съвсем не е като този с втората кабинка на Банско, която в крайна сметка ще стане факт, въпреки протестите на еколозите.

Той смята, ако няма държавно предприятие, което да  стопанисва "Заека", съоръжението може да мине под опеката на общината или пък на пресветното министерство и "така децата да се обучават по програми, да ходят да карат ски и да ползват тази природа на Витоша".

"Ето, сега по празниците, в София децата вместо да отидат да карат ски – нямаме съоръжения", критикува той.

А за втората кабинка на Банско Борисов обяснява: "Спорът има ли нужда, няма ли или какво мисли правителството или членове на правителството по темата – с днешното решение категорично казваме, че това правителство е за спешно и бързо изграждане на втори лифт. Планът за управление на Пирин, този план е започнат, трябва да се довърши, днес ние го довършваме. В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство".

След гневната реакция на вицето му Валери Симеонов заради протакането на вземането на решение за същото това съоръжение, военният министър Красимир Каракачанов пък коментира, че днес кабинетът е показал на обществото, че коалицията не само е единна, но и си изпълнява програмата.

Според Симеонов втората кабинка в зимния ни курорт е една изключително наболяла тема, свързана с очаквания не само на Пиринския край, но и на цялата общественост.

"До момента България изключително изостава с изграждането на съоръжения, свързани с планински туризъм. Все пак искам да припомня, че в този момент, когато отвън на жълтите павета има около 50-60 човека еколози, пътят за Гърция е блокиран от над 1500 човека от Банско. Всъщност тези митинги са само една малка част от тези три - четири хиляди човека – най-големият митинг, който е от чакащи да се качат и да се възползват от възможността да се спуснат по нашите чудесни писти в ски зона Банско. Така че, ако протестите са епизодични и са свързани със заседание на Министерския съвет, чакащите, основно чужденци, които трупат негативи за нашата родина, са в пъти повече", мотивира се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
3
 
! Отговори
Вчера Днес Утре преди 6 години
днес ще ни пусне лифтутре ще ни пусне кръв
79
2
 
3
 
! Отговори
Когато преди 6 години
Боконестият се "разпорежда" - аз си го местя в другия крачол на шушляка, и казва #прошумол !
78
0
 
7
 
! Отговори
Ивайло преди 6 години
ще е добре да заработи отново. Витоша е прекасно място и за ски, и за преходи, и за туризъм. Дано почнат и модернизации, защото има нужда
77
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В едно гърне *** и *** и Ушев Цецо Шестака и Боко Суджука.
76
5
 
9
 
! Отговори
Цецко киLVа Будката преди 6 години
Щом Цецко за ония 6 апартамента, сересетата и онова скандално изчитане на запис от болница в търново оди ни лук ял ни лук мирисал- да си представим какво Цецко има за Будката, освен един *** има заааписиии, картиииинки, фиииилмчета.Нека първо Цециту да ни ослободи от тоя кърлеж с профил на мутра чиято кратуна е пипонеста- па после ще се види колко цециту ще спаси от зандана- от сърце му желаем само условна присъда и доживотна забрана да мрънка от тьоща си апартаментчета
75
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aлоууууу Тикво Проста, България да не е вилает на баща ти бе, Суджук?Корумпираната амфетаминова мутра пак се прави на Бог.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A Суджука какъв го играе и има ли право да разпорежда?Или пак го играе на всяко гърне меродя, всичката Мара втасала, че си и *** сресала....
73
1
 
7
 
! Отговори
Няма лабаво преди 6 години
Па Бойко си е цар - каже ли - става!
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме конкурса за лифта.
71
1
 
5
 
! Отговори
КЦМ преди 6 години
Значи днес първо подаряваме още едно парче от Пирин на един човек и второ с държавни пари оправяме и един стар влек и му го даваме и него като бонус. А другите съоръжения на Витоша дето му ги подариха преди години пак няма да се поддържат докато не е сигурно, че е пълен монополисти и над Витоша. Така докато Фандъкова не падне в краката му по примера на банскалийския кмет и без разпореждане от Бойко за поредна година всичко няма да работи.
70
7
 
4
 
! Отговори
owner преди 6 години
Казвам ви,терминал 2 и да се приключва.....
69
3
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Борисов обърна фурнаджийската лопата. Смешно щеше да бъде, ако правителството бе паднало, заради един лифт на Банско;)))
68
2
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Напук сняг няма да има .........................
67
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро време българите ще ходят до тоалетна само ,ако Бойко Борисов се разпореди за това.
66
17
 
6
 
! Отговори
Demograph преди 6 години
Без втори лифт Банско ще угасне като метеорит - блеснал и изчезнал ски център.С втори лифт ще остане ярък като Зорницата и завинаги на световния ски небосклон.
65
4
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
До щщдНай-добре и ти да изчезнеш, барабар с простотията си :))))
64
3
 
16
 
! Отговори
ф преди 6 години
Дреме ми на дедовия за влекчетата и лифчетата, и за тези малки и *** борбички отразявани от нашите смели некорумпирани медии. Проблемите са другаде и от друго естество, но за тях никой не пише и не говори, защото си е страшничко да те понабият малко или да ти фалират медията заради някакво изказване.
63
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Бойко.Човекът-държава;
62
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала бе, Бойко, ти си най-велик. И като добър управник, и като комик!
61
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯКОЯ СУДЖУК-ФИРМА ЩЕ ГО СТОПАНИСВА.