Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!

Инвестиционният проект за кабинката минава през ОВОС
224
Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!
Снимка: Булфото, архив

Кабинетът даде зелена светлина за втора кабинкова линия в ски зоната на Банско.

На последното заседание на Министерския съвет решението беше взето извънредно.

Докато министрите заседаваха дали да дадат разрешение за втория лифт, на метри от тях екозащитници протестираха срещу построяването на кабинката.

Още по темата

В Банско пък протестираха с искане за разширение на туристическите съоръжения.

Спорът между еколози и бизнес да има или да няма втори лифт в Банско изостри отношенията и в управляващата коалиция в началото на декември.

Екоминистърът Нено Димов обаче обясни днес, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

"Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието", обясни той и допълни, че едната е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк "Пирин", подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет.

То е подписано от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство.

"В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на "Пирин", който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година", припомни Нено Димов.

"При инвестиционен интерес двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен", коментира още той.

Според него с изграждането на втория лифт ще се развие и ски спорта в Банско и освен това в навечерието на новия ски сезон, е добра новина за всички скиори.

Каквото и инвестиционно намерение да има обаче, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство, което включва и ОВОС.

"Именно тези екологични процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори кабинков лифт и необходимостта от прилежащата инфраструктура трябва да бъде компенсирана в останалата част на Национален парк "Пирин", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
7
 
49
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Всичко това е като историята с "Манастирски ливади". Хубав район, природни дадености. Презастрояваме.Презастрояваме двойно и тройно. С цел печалба. После...Олеле! Няма улици! Няма паркинги! Няма светлина! И викове:Трябва да се намеси Държавата! Защо? За да може презастроилите да преизпълнят плана за свръхпечалба.Или греша...? Бройте колко хотела ще се построят в и около Банско за следващите 10 години. То е новият Слънчев бряг! Някой харесва ли още Слънчев бряг?
160
3
 
10
 
! Отговори
До 158 преди 6 години
Ти май не четеш какво действително пожелава българския народ на твоя любимец,иначе нямаше да се излагаш толкова.И недей спами от името на българския народ.
159
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това "възможно най-скоро е разтегливо като ластик.Скоро,скоро,колко да е скоро-догодина,по-догодина,още по-догодина или докато падне правителството.
158
9
 
23
 
! Отговори
Kayo преди 6 години
Преди 10 години в ноември падаше първият обилен сняг в Банско (града, а не само ски зоната), днес вали дъжд в декември. Колко години още мислите, че ще продължи да има трайна снежна покривка през кратките 4 зимни месеца, след като и сега курортите ни функционират благодарение на системите за правене на сняг. Не е нужно да си гений, за да видиш истината, но да я игнорираш е като притчата за човека, бутащ канара нагоре по хълма.
157
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ще и 10 лифта да им построят, нищо няма да се промени.Банско ще си остне клоака, и то за сметка на природата.
156
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожелавам на Юлен и Цеко мека и безснежна зима
155
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българския народ пожелава на Борисов още много мандати , за да се развива и богатее България. Това е реалната политическа класа в момента. Само си представете лелката Нинова - Премиер. СМЕ.Е..Е Х в цяла Европа. Ами с нея никой не желае да говори , защото тя само ръси глупости. Непрекъснато говори , че защитава бедните , а окраде народа с приватизацията на Техноимпекс . Милионерка дружка с бедните. Ха-ха-ха .
154
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изначално Банско и ски зоната са проектирани зле, самото Банско се намира относително далече и доста по-ниско от ски зоната, не е като Боровец например да е непосредствено ппд ски пистите, поради тази причина е и проблема с опашката на кабинката, самата кабинка е 2200 човека на час, а хотелите са с над 40 хил легла, и 5 кабинки да направят пак в пиковите моменти ще има опашки, на подобни места в Алпите се правят влакчета, в ппследно време и електробуси, ама целта в Банско е друга
153
25
 
13
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
ЕКОЛОЗИ РЕКИТЬОРИДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМКАКВО ЕКОЛОГИЧНО СА НАПРАВИЛИ ОСВЕН РЕКЕТАКЪДЕ БЯХА КАТО СЕ СТРОИ НА СВ. ВЛАСТ И СЛЪНЧЕВ БРЯГАКО В МАЛКО НАСЕЛЕНО МЯСТО СЕ ИСКА ДА СЕ ПОСТРОИ ВЕДНАГА СЕ ПОЯВЯВАТ ТЕЗИ ЕКОЛОЗИ РЕКИТЬОРИБАНСКАЛИЙ ДА ХВАНАТ СОПИТЕ И И ДА ИМ ПОКАЖАТ КОН БОБ ЯДЕЛИ КАК НА ЕКОЛОГ СЕ КАЗВА ПЕЗЕВЕНКТ И КАК СЕ ПРЪЦКА В БАНСКО.БОЙ БОЙ ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ЕКОЛОЗИ КОИТО РАБОТЯТ ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА бЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ.ЗАЩО СЕ ПОКАЗВА ТЯХНОТО МНЕНИЕ КОЕТО НЕ Е МИРОДАВНО
152
22
 
17
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
Абе, вчера на Цугшпитце ( най-високия германски връх) откриха нов кабинков лифът с преносимост 600 души на час. Бил съм много пъти на ски в Австрия и Швейцария. Писти на един курорт средно 70 км. с по десетина лифта от всички видове от влек до 12 местна кабина. Ски-Индустрията бумти, всички доволни, държавата получава данъци. Сега Швейцарски НГО-та плащат на EKO "талибаните" за да няма конкуренция. Банско има всички дадености за ски туризъм (червени, сини и черни писти), както и за World Cup.
151
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАвстрийските и швейцарски курорти били платили на българските "еко талибани" да спъват супер, мега, хипер, ултра великото Банско...Абе пич, ти чуваш ли са какви ги брътвиш изобщо?
150
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AlekТочно така, това е "шахматната стратегия".Сега ще видиш как няма да има хора за този втори лифт.И съответно ще кажат "Ми те хотелите са малко".Айде - застроявай още...
149
5
 
25
 
! Отговори
Alek преди 6 години
Май забравяме защо е този спор!? След като Пирин е бил обявен за резерват, кои е позволил Банско да се разрастне чак толкова като сграден фон, че вече да има нужда от втори лифт?! След появата на новия лифт ще се окаже, че не е натоварен достатъчно и хайде пак да строим, за сметка на какво? Не е трудно да се сетим, че за сметка на Природен парк Пирин, ако въобще ще има нещо такова като Природен парк...И те така... А Цеко Минев ще продължава да протрива ръце и да му спасяваме Банката при нужда
148
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банскалии се доказахте, че сте по-мияри и град от камериерки и бармани.
147
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе съм чул еко "талибаните" да рекламират австрийските и швейцарските курорти.Ако ти смяташ, че шмбеджиийницата и тарабата ти за чорапи и *** в Банскоса по-важни от природата,това е друг въпрос.
146
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вилаш Швейцария и Австрия се уплашили от Бансчо и чалта таргета там
145
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цеко плаща наред, само и само да заграби нови територии
144
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питаш от кой са захлебилили, ами слушай ги поне малко тия ЕКО талибани.Как рекламират австрийските или швейцарските Алпи.Ще кажеш, че е случайно ли?
143
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Цеко направи втора кабинка на Банско можете да забравите за Витоша, то и сега ако на Витоша всичко е както трябва нема да има живо пиле на Банско
142
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си преди 3-4години по телевизия СКАТ в едно предаване как така наречените патриоти начело с Валери Симеонов как бяха против презастрояването на Банско и втора кабинка и въобще здраво плюеха по юлен, странно колко ли е кихнал Цеко та да си променят мнението на 180 градуса