Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!

Инвестиционният проект за кабинката минава през ОВОС
224
Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!
Снимка: Булфото, архив

Кабинетът даде зелена светлина за втора кабинкова линия в ски зоната на Банско.

На последното заседание на Министерския съвет решението беше взето извънредно.

Докато министрите заседаваха дали да дадат разрешение за втория лифт, на метри от тях екозащитници протестираха срещу построяването на кабинката.

Още по темата

В Банско пък протестираха с искане за разширение на туристическите съоръжения.

Спорът между еколози и бизнес да има или да няма втори лифт в Банско изостри отношенията и в управляващата коалиция в началото на декември.

Екоминистърът Нено Димов обаче обясни днес, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

"Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието", обясни той и допълни, че едната е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк "Пирин", подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет.

То е подписано от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство.

"В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на "Пирин", който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година", припомни Нено Димов.

"При инвестиционен интерес двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен", коментира още той.

Според него с изграждането на втория лифт ще се развие и ски спорта в Банско и освен това в навечерието на новия ски сезон, е добра новина за всички скиори.

Каквото и инвестиционно намерение да има обаче, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство, което включва и ОВОС.

"Именно тези екологични процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори кабинков лифт и необходимостта от прилежащата инфраструктура трябва да бъде компенсирана в останалата част на Национален парк "Пирин", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ от кого захлебиха еко "талибаните", ако смея да попитам?
140
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като говорите КОЙ захлебил, защо не кажете с КОЛКО захлебиха ЕКО Талибаните.Само не ми казвайте, че работили ей тъй само за слава.
139
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокажени български ***, една природа ви остана, и нея осрхте.
138
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек като излезе за малко от *** и я погледне отстрани....лошо му става и не му се и прибира...
137
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджуците Боко,Цеко и Шиши и тяхното послушно кърначе Валери пак захлебиха.
136
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 137това не се прави за спорта ски и сноуборд, а за плепса на който не му пука нито са снега нито за планината. И за крадене на европейски и държавни парш плюс дървен материал
135
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До az,съгласен съм с теб,но планината там е (беше) прекрасна.обожавам Тодорка (върха ). И те няма да спрат. Ще искат да сочат европейски и държавни пари за абсолютни безумия докато може. Следва мега проект Витоша, Рилски езера и т.н. те езерата вече не са това, което бяха
134
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При втори първият ще фалира, а и климатът се затопля и е по-добре първи да се разшири с по-големи или повече и по-бързи вагонетки вместо да се изсича гората и застроява планината,
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоалетна
132
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тоа скиор е *** на цеко знам го аз.кой нормален скиор ще алармира толко за втора кабина дето да качи опашките горе,а на Витоша нищо не работи. На Банско академик също,нема и да го пуснат щото нема дървен материал там и съоръжения трябват за безопасност. Не знам....тоа преход с мутри тръгна,мутри ни управляват и цялата работа е мутренска,защото сме си мутри-80%. Който може да бяга. Френските,Австрийските,Швейцарските ...Алпи са прекрасни,Япония и т.н. и най добре някъде там да се устрои..
131
2
 
23
 
! Отговори
До скиор преди 6 години
Още по - ненормално е да рипаш за втори лифт на Банско, а в същото време и дума да не обелваш за Витоша и въпреки това да се пишеш скиор
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 131Отделно държавата да им го плати, а концесията да е колкото се може по-малко пари .
129
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До azДа ама да си седят в селото не да унищожат Пирин.
128
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са ми странни така наречените скиори, които искат да се развива зимния туризъм, те не искат просто приблема с опашките на Банско да се реши, те искат това да стане с втора кабинка, която обърнете внимание да е на всяка цена на Цеко, и странно дума не обелват, че Цеко държи вече 5 и повече години съоръженията на Витоша и пръста не си мърда за тях, абе платени цековски тролейбуси, толкова сте смешни че даже на заслужавате да Ви коментира човек
127
1
 
11
 
! Отговори
az преди 6 години
То Банско отдавна е като слънчака. Да си правят квото искат. Стига всичката леш да ходи там и да остави другите курорти за нормални хора.
126
18
 
14
 
! Отговори
скиор преди 6 години
Хората, които протестират вероятно никога не са се качвали на ски и никога не са чакали на огромните опашки за лифтовете по ски курортите ни, особено в Банско. Не е нормално и далеч не е приятно да ти отиде половината ден в чакане по опашки..
125
8
 
16
 
! Отговори
неко леко преди 6 години
Аз пък искам да изсекат всички планини, да направят всичко възможно на лифтове, да бетонират от край до край морето, на вссеки метър хотелчета построени по европейски програми и после да реват, че заради соросидите няма туристи и всичко е празно.Всичко трябва да е бетонирано! От край до край, само тогава ще престанат мъките.
124
28
 
20
 
! Отговори
еко меко преди 6 години
Вместо да развиваме и насърчаваме ски туризма и да превърнем Банско в един достоен европейски курорт, те тия еколози, пасмина боклyци финансирани от Сорос, се опитват всячески да попречат на това. Всяка една протестна инициатива генерира пари за тях. А някои заблудени природолюбци ходят редом с тях да вдигат врява. За това и Витоша е в такова състояние. Има една единствена писта (Лалето), която е толкова къса, че човек не си заслужава само заради нея да се качва до там.
123
0
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Да ви е честито новото съоръжение... хахаха. :)))
122
4
 
6
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Последният построен лифт мисля че го откри С. Станишев на Бодрост още когато беше премиер 2008г. Ако си мислите че така се прави туризъм, се лъжете.