Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!

Инвестиционният проект за кабинката минава през ОВОС
224
Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!
Снимка: Булфото, архив

Кабинетът даде зелена светлина за втора кабинкова линия в ски зоната на Банско.

На последното заседание на Министерския съвет решението беше взето извънредно.

Докато министрите заседаваха дали да дадат разрешение за втория лифт, на метри от тях екозащитници протестираха срещу построяването на кабинката.

Още по темата

В Банско пък протестираха с искане за разширение на туристическите съоръжения.

Спорът между еколози и бизнес да има или да няма втори лифт в Банско изостри отношенията и в управляващата коалиция в началото на декември.

Екоминистърът Нено Димов обаче обясни днес, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

"Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието", обясни той и допълни, че едната е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк "Пирин", подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет.

То е подписано от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство.

"В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на "Пирин", който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година", припомни Нено Димов.

"При инвестиционен интерес двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен", коментира още той.

Според него с изграждането на втория лифт ще се развие и ски спорта в Банско и освен това в навечерието на новия ски сезон, е добра новина за всички скиори.

Каквото и инвестиционно намерение да има обаче, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство, което включва и ОВОС.

"Именно тези екологични процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори кабинков лифт и необходимостта от прилежащата инфраструктура трябва да бъде компенсирана в останалата част на Национален парк "Пирин", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
7
 
22
 
! Отговори
ясна работа преди 6 години
Сливенския балкан остана без дървета. Шведите със каруците циркулират денонощно.За дървената мафия въобще няма да говоря тя е огромна. Бездомни кучета,котки.Смога над сливен е ужасен от изгорелите въглища,гуми и всякакви *** със които се отопляват хората.Мирише ужасно в студените дни. Няма НПО което да протестира срещу тези безобразия но за един лифт който е и екологичен при това а и подхранва любовта на децата към планината протестите са със години.Ясно е че имат други интереси.
120
2
 
16
 
! Отговори
Турчин с голям фес преди 6 години
Туй прокажено племе и природата и майките си ще продаде за пари. Българската проказа пълзи ли пълзи.
119
2
 
7
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Не народ ,а ***!
118
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 117Това е като едно време както СССР е обвинявало САЩ ще си бият афроамериканците . Така и сега екотата хранят мутрите, а мутрите зелените, ама в крайна сметка хвани едните удари другите.
117
6
 
5
 
! Отговори
Think преди 6 години
До 115Подкрепям и уважавам мнението ти. Но тогава изцяло тези протести на защитниците, трябва да си променят тезата. Щом не го правят по-голямата част от тях... Значи нещо и на теб трябва да ти мирише.... С такива финанси разполагат, че може да се направят работни проекти, промяна на ПУП-ове , да се вземат мнения от много специалисти и т.н. Знаеш ли защо не го правят..Защото целта е друга и очевадна...ТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ПРАВИ НИЩО и това е целенасочено.
116
4
 
19
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Бойко , аз не съм природозащник.Но това, което днес направи аз лично НЯМА да го забравя. Ние българите сме рядко злопаметен народ.Можеш да разчиташ на мен.
115
7
 
2
 
! Отговори
Think преди 6 години
Бай Иван е прав.. няма един изработен проект, за разширяване и оправяне на сегашното положение...Ама претенции много. Факт е , че трябва да се направи нещо да се развие ски спорта..Аз съм на това мнение...Ама да ми излизате тук и да ми казвате, че целта било да е продават дървата , които ще бъдат отсечени и меко казано смехотворно.Приятен ден ви желая
114
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скъпи и много уважавани екозащитници, ако засаждахте дървета за времето, което отделяте да протестирате, сега нито София, нито България щеше да има проблем със мръсният въздух.Споделете, какво Ви пречи да направите една кампания за засаждане на дървета?
113
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една природа ни остана лятото да се любуваме на чист въздух в планината и нея ще ни я вземат, а овцете даже ръкопляскат .
112
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Thinkпич аз просто съм против нба тая фирма да се дава да се прави каквото и да е, виждал съм ги как омазаха нещата там още в началото, поголовна сеч, и ден днешен на повечето места там трева не никне или ако подкара малко първия дъжд я отмие, какво направи тая фирма на Витоша ? и да ти кажа съоръжения в България има достатъчно, проблема е че те умишщлено не се подържат, за да има навалица в Банско и Пампорово
111
3
 
2
 
! Отговори
Think преди 6 години
До 106 - АБСОЛЮТНО подкрепям.... и се повтарям... А ти не мислиш ли, че тогава , протестите трябва да се борят за това... а 90% от тях са специално , да не се пипа абсолютно нищо и никъде... И не знам дали сте наясно, има една доста известна еко-организация, която за последните 2 години има спечелени евросредства по някви програми за над 100 млн, имат обаче 6 служителя, 2 от които счетоводители. Е на граждански договор сигурно наемат доста хора, които ги гледаме по телевизията..
110
0
 
7
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Е, очаквам от вас на всички предстоящи избори да се присещате, как и колко решения бидоха взети тихомълком в последния възм. момент. Ако такива властници са вашия избор, то без жалост в сърцето ви обявявам за едни нелeпи oФце. А защитниците на тюлен даже не знаете името на собственика... Луда работа...
109
2
 
4
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
От 5 годи и не спират за спорят за този лифт. А аз още не мога да разбера защитната теза и на двете страни. Търсих и евентуален проект на втората кабинка и ... нищо. Едните мрънкат че сечта щяла да причини наводнения, да се отсече половината природен парк и т.н . Другите викат не е така, ама и на тях защитата им издиша.И стигам до извода че и Юлен и зелените ЛЪЖАТ.
108
4
 
24
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Само сел.яните искат втора кабинка, гъ..овете им се отварят за пари от турсти, но Ганжо не хваща следното:1. Алпите са камънак. Навсякъде. Там могат и 100 лифтда да направят, защото нямат нашите гори. Голяма част от планите ни са изкуствено залесявани.2. Пирин и Рила не са само на сел..ците, които живеят там, а на всички българи.3.Те изменят устройствения план-това им развързва ръцете не само за ски-съоръжения, а на практика за всичко. Скоро Банско ще прилича на Слънчака и *** ще реве пак.
107
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато видя осъден политик заради далавери и крадене тогава ще съм за такива проекти иначе си е пладнешки обир.
106
6
 
3
 
! Отговори
Think преди 6 години
До 104, ти си прав... Но пак явно не си ме разбрал.Аз защитавам това да има втори лифт, за момента обаче, само Юлен са близо до това да го направят... Отностно другия ти довод, айде аз ще ти задам един въпрос... защо 90% от тези, които са против са ПРОТИВ изобщо да става нещо там, ако не си задълбал по въпроса, задълбай и ще видиш, че е така. Най-хубаво да се увеличи потока, и ако можеше и да не е Юлен, защото наистина са малко мишки, ама протестиращите, НЕ ИСКАТ ДА СЕ ПИПА НИЩО.Това е за пари..
105
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пффабсолютно правилно. и не само Добринище и Мальпвица и Говедарци и Семково, на всички тия места има съоръжения но умищлено не се ремонтират, защо та да има опашки събота и неделя на Банско и Цеко да си пълни гушта
104
5
 
12
 
! Отговори
Патриот-гей преди 6 години
Природозащитниците и комунистите и Путин са виновни, че не идват скиорите на ЕС Всички европейци са длъжни да идват в Тиквостан и да се кланят на Тиквения шарлатанин и да гледат сив бетон и да ручат суджуци
103
2
 
16
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До Think от 99в близост до Банско е Добринище - там лифта е за никъде и може да се модернизира. Много коментари тук споделят че биха предпочели Витоша, стига и там да се модернизира. Не смяташ ли че е по-логично първно наистина де се модернизират нещата и чак тогава да се мисли за нови?
102
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ThinkАло НП Пирин камък ли е ? Какво да ги гледам гърците сега ще вземат 1000 евро коледен бонус на нас ни ограбиха природата разни мутри за да им работят за 300 лв. после .