Ново вето от Румен Радев - върна антикорупционния закон

Имало риск комисията да е политическа и репресивна
Обновена: 2 яну 2018 13:07 | 2 яну 2018 11:58, Камелия Цветанова
85
Ново вето от Румен Радев - върна антикорупционния закон
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Както се и закани, президентът Румен Радев върна за ново обсъждане на парламента антикорупционния закон при това още в първия работен ден от годината.
 
Ветото на държавния глава не е върху отделни текстове, а  върху целия закон.

Според  него противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон.

Още по темата

Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото, смята Радев.
 
В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна, допълват от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Радев отбелязва още,че корупцията е негативно явление с многостранни измерения и чрез нейните проявни форми се овладяват основни лостове на държавното управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт от частни икономически интереси, които оказват сериозно влияние върху процесите на вземане на решения в своя полза чрез незаконни и често скрити форми на натиск или влияние.

"Корупцията ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията. Поради тази сложност на корупцията като социално явление с различни проявни форми в преамбюла на Конвенцията на Организацията на обединените нации срещу корупцията изрично се подчертава, че, за да бъде ефективно предотвратяването и борбата с корупцията, е необходимо прилагането на всеобхватен и мултидисциплинарен подход. Затова многократно съм призовавал за предприемането на широкомащабни законодателни мерки, в които акцентът да е върху разкриването, пресичането и разследването на корупционните схеми", пише той до парламента.

Според него амбицията на закона да бъде кодифициращ акт в материята за противодействието на корупцията  не е реализирана чрез неговите разпоредби.

Въпреки се смята, че е положително, че в има публична процедура по определяне на председателя, заместник-председателя и членовете на Комисията, в закона не се  съдържат достатъчно гаранции за професионална им компетентност.

Изискуемият 5- годишен професионален стаж е по-малък от стажа, изискван за главния секретар и директорите на дирекции в администрацията на досегашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, мотивира се Радев.

"Освен това за членовете на Комисията не е предвидено професионалното направление на магистърската им степен, което би позволило избирането на лица без познания в сферите на компетентност на Комисията, което според президента поражда основателно съмнение, че изборът ще бъде повече политически, отколкото въз основа на критерия "високи професионални качества".

"Поради спецификата на производството по отнемане на незаконно придобитото имущество е резонно да се очаква засегнатите лица да сезират Европейския съд по правата на човека. Това поставя с изключителна острота въпроса за регресната отговорност, когато България е осъдена да заплати вредите, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на органи и на длъжностни лица. С приетия закон отговорността на членовете на Комисията е намалена и обхваща само вредите, настъпили в резултат на престъпление от общ характер. Стремежът към намаляване на отговорността на Комисията за мен е недопустим", мотивира се още държавният глава.
 
Поради всичко това намирам, че уредбата относно конституирането на Комисията и статута на нейните членове не дава убедителни гаранции за независимост, безпристрастност и отговорност. Една такава гаранция досега беше балансът между няколко конституционно предвидени органа при определяне на персоналния й състав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
52
6
 
30
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Президентът здраво бръкна в дупката на боко !Само Радев ще вкара *** в правият път !!
51
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51Твоят Президент нищо не е анализирал, защото това не го може. Единственото , което го води , че не си сложи свой човек за председател на комисията .
50
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали някои драскачи сравняват т.н. първи дами . Ето за пример Мелания Тръмп. Мъжа до нея е милиардер и си купува всичко с собствени пари и никой нищо не и казва. Нашето Деси бедно селско момиче сега харчи държавни пари на воля даже и по концерти ходи със самолет , но държавен. Единствената жена , която ползваше държавни самолети да ходи на шопинг в Париж беше Людмила Живкова . Явно Десито ще я надмине .
49
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Законът дълго се обсъжда, той не е нещо тайно, всичките му слабости могат да се видят предварително, ако някой си направи труда да помисли и да анализира. Затова не може да се говори, че Президентът си е наумил нещо предварително. Може да се каже, че е мислил, чел и анализирал предварително. Което е нормална практика.
48
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до АманНе съдете за състоянието на народа ни по коментарите тук. Против Президента регулярно пишат хора на заплата. Плащат им, за а го плюят и да изместват темата. Защото ясно ще се види, че законите и НС са абсолютно и безвъзвратно некомпетентни продажници. Как корумпираното НС да създаде добър закон против себе си? Невъзможно!
47
13
 
10
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Много зло било това дърво бе, на всичко контра дава.
46
23
 
6
 
! Отговори
Луд преди 6 години
Всички заблудени, въобразяващи си, че великият им червен президент е некорумпиран, ми мислете си. Само, че аз имам друга, вътрешна информация по въпроса.
45
20
 
3
 
! Отговори
ВетКо преди 6 години
Румен задРешетников Радев - Ветото
44
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да се чудим, той си го беше наумил бе, още преди да бъде приет закона! Нали е на война с Борисов.
43
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На бас, че първия осъден за корупция и в панделата ще е г-жа лъжа ***!Айде да идва новия орган и да ги почват Нинова, Р. Овч., Р. Гечев и др.
42
9
 
24
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Леле мале... какво се чудите защо сме на това дередже? Вижте половината от коментарите. Статията за какво е, те ми говорят за комунисти, Корнели и глупости. Хора, освестете се, че децата ни ще живеят навсякъде, но не и България.
41
2
 
12
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
40
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб и дпс няма да допуснат в България да има ред и законост !Те са основните стожери на режима които съществува в момента в България!Тези две партии стоят зад Пеевски и Цацаров а Цацаров пази цялата мафия в България!Така че надежда всяка тука оставете- както е казал поета.
39
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35 Ами др. Радев си кара направо през просото и хич не му мисли , защото той е свикнал да изпълнява заповеди , а не да мисли . Наредиха му от Позитано 20 и готово . Излага се както никой друг , просто ме е срам .
38
19
 
13
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Корнелия Нинова ако има малко морал , трябва да си подаде оставката!!!Не може човек който се е облажил от РМД приватизацията, да бъде председател на партия и политически лидер!Един път е злоупотребила с доверието на работниците, защо трябва да се злоупотребява със стотици хиляди наивни граждани!!!Знам, че не е направило нищо незаконно, но в днешно време лидер без морал, е все едно министър без да е участвал корупционно, волно или неволно в обществени поръчки!Агент Марла Гибс!ЦРУ!!!
37
2
 
24
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Стига с тези комисии.Някой беше казал:Ако искаш една работа да не се свърши създай комисияНе е възможно да преборим корупцията докато не премахнем корупцията в съдебната система.Там е заровено кучето.
36
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кон Дьо 36 .Това е първия Президент , който няма никакви познания в обществения живот, а разбира само от строй се и преброй се. Жалка картинка . Нинова искаше да си сложи своя комисия за да не я разследват нея и нейните другари за кражбите . Да ама не.
35
11
 
36
 
! Отговори
Кон Дьо преди 6 години
Браво!Това е първият политик в последните 28 години, за когото нито за миг не съм съжалил,че съм пуснал гласа си!
34
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев няма какво да губи, няма правомощия! Има обаче влияние и правото да говори с президентски глас.Хич да не им се церемони и да кара направо.Какво ще чака да свършва някакво председателство?! Те само да могат и веднага ще го съсипят.Телевизиите им дори не излъчиха Новогодишното обръщение към нас.Това са паразитиращи елементи, Радев и препарата трябва да бъде много ефективен.