Ново вето от Румен Радев - върна антикорупционния закон

Имало риск комисията да е политическа и репресивна
Обновена: 2 яну 2018 13:07 | 2 яну 2018 11:58, Камелия Цветанова
85
Ново вето от Румен Радев - върна антикорупционния закон
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Както се и закани, президентът Румен Радев върна за ново обсъждане на парламента антикорупционния закон при това още в първия работен ден от годината.
 
Ветото на държавния глава не е върху отделни текстове, а  върху целия закон.

Според  него противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон.

Още по темата

Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото, смята Радев.
 
В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна, допълват от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Радев отбелязва още,че корупцията е негативно явление с многостранни измерения и чрез нейните проявни форми се овладяват основни лостове на държавното управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт от частни икономически интереси, които оказват сериозно влияние върху процесите на вземане на решения в своя полза чрез незаконни и често скрити форми на натиск или влияние.

"Корупцията ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията. Поради тази сложност на корупцията като социално явление с различни проявни форми в преамбюла на Конвенцията на Организацията на обединените нации срещу корупцията изрично се подчертава, че, за да бъде ефективно предотвратяването и борбата с корупцията, е необходимо прилагането на всеобхватен и мултидисциплинарен подход. Затова многократно съм призовавал за предприемането на широкомащабни законодателни мерки, в които акцентът да е върху разкриването, пресичането и разследването на корупционните схеми", пише той до парламента.

Според него амбицията на закона да бъде кодифициращ акт в материята за противодействието на корупцията  не е реализирана чрез неговите разпоредби.

Въпреки се смята, че е положително, че в има публична процедура по определяне на председателя, заместник-председателя и членовете на Комисията, в закона не се  съдържат достатъчно гаранции за професионална им компетентност.

Изискуемият 5- годишен професионален стаж е по-малък от стажа, изискван за главния секретар и директорите на дирекции в администрацията на досегашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, мотивира се Радев.

"Освен това за членовете на Комисията не е предвидено професионалното направление на магистърската им степен, което би позволило избирането на лица без познания в сферите на компетентност на Комисията, което според президента поражда основателно съмнение, че изборът ще бъде повече политически, отколкото въз основа на критерия "високи професионални качества".

"Поради спецификата на производството по отнемане на незаконно придобитото имущество е резонно да се очаква засегнатите лица да сезират Европейския съд по правата на човека. Това поставя с изключителна острота въпроса за регресната отговорност, когато България е осъдена да заплати вредите, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на органи и на длъжностни лица. С приетия закон отговорността на членовете на Комисията е намалена и обхваща само вредите, настъпили в резултат на престъпление от общ характер. Стремежът към намаляване на отговорността на Комисията за мен е недопустим", мотивира се още държавният глава.
 
Поради всичко това намирам, че уредбата относно конституирането на Комисията и статута на нейните членове не дава убедителни гаранции за независимост, безпристрастност и отговорност. Една такава гаранция досега беше балансът между няколко конституционно предвидени органа при определяне на персоналния й състав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е за корупция във висшите етажи на властта то това могат да бъдат само управляващите.Герб активно бягаха от тази формулировка и ето резултата.
32
2
 
28
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До АнонименАМИ ТОГАВА В ДЕНЯ КОГАТО ЩЕ СЕ ПРЕГЛАСУВА ЗАКОНА ДА ИЗЛЕЗЕМ ПРЕД НС И ДА ПОДКРЕПИМ ВЕТОТО НА НАШИЯ НАРОДНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ИНАЧЕ НСМАФИЯТА ЩЕ СИ УЗАКОНИ ДЪЛБОКО КРАЖБИТЕ СИ---34 000 000 000 ---СПОРЕД Б БОРИСОВ
31
8
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни прости, да ви кажа нещо под секрет!!!Единственият начин да запазим и да си върнем българската животоспасяваща кръв е ако наистина започнем борба с корупцията!!!Или на по *** език, ако беше го формулирал господин професор Иво Христов, щеше да каже всичко кадърно и можещо се изнесе и се евакуира!!!Добър ден селяни прости, нали ви казах , че живота е жесток!!!???Той е несправедливо жесток, и който има мозъчни гънки оцелява, а такива като вас са слуги и васали!!!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мойто предложение пък е тази комисия да бъде дадена на Извънпарламентарните партии! Само е опасно да не корумпират и тях.
29
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До ВасилевТака се борят с корупцията, че тя се разраства екстра.
28
3
 
21
 
! Отговори
Е и преди 6 години
Българския еврокомисар Мария Габриел е откровенно корумпирана, замесена е в далавери с общински жилища, брат и също е в престъпната схемата, а ние си говорим за закон и как да действал закона, но никой реално не иска да разследва корупцията и да се бори с нея
27
13
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 6 години
До 7 червен анонимник. Куклата си е кукла, само че сега е червена масковска.
26
1
 
17
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Много ми е интересно как се води борба с корупцията, когато имаме поръчкова слугинска прокуратура!!!???Някой ако знае как става това нящо да ни светне!!!Агент Рой Макрой!ЦРУ!!!
25
11
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
До предложение. А ако трябва да се разследва някой от опозицията или самият президент, тогава какво правим, бе тарикат?
24
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представете си ако Цецка бе станала президент и нейна бе новогодишната реч?- телевизора щях да го гръмна, като пиратка.
23
11
 
6
 
! Отговори
р преди 6 години
Глуппак.
22
7
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Китайския модел работи добре.
21
3
 
9
 
! Отговори
Василев преди 6 години
В България няма корупция и никога не е имало!Корупцията я ловим във въздуха както снежинките!Още като усетим , че има корупционна среда и бам комисия, бам антикорупционни органи, бам закони,бам бидони,бам чалга балкони,бам селски ***!Добър ден селяни прости!Корупцията е проникнала в тъканта на държавата, и сега има ракови образования, като ц.иганизация, опроста.чване,обслужващ нискотехнологичен аутсорсинг!Селяни, живота е жесток, а вие сте тръгнали в ЕС без мозъчни гънки!Мадисън!ЦРУ!!!
20
2
 
10
 
! Отговори
. преди 6 години
Лесно може да се справим с корупцията, но не знам коя думичка да използвам за да не стана враг номер едно на държавата ни, на българите знам че няма как да стана! |изчезват| депутати както и хора от правителството и министерствата, забранява се до 2 колято да работят за държавата. Към останалите се добавят всички от ВСС, ВКС и всички подобни думички и започваме на чисто с нови правила важати първо за тези които ги правят след това за останалите. да пропускаме и добре облечените бизнесмени ..
19
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като президент няма големи права. Надявам се на следващите избори да се кандидатира за премиер. Време е за промяна.
18
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
RADEV E GOLYAM NEKADARNIK,GRAMUVAM SE OT PREZIDENTA -KOMUNIST4
17
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, Румене.Продължавай в същия дух.Българите ти вярваме.Герберастите на са българи все пак.Те са продажни кратуни.
16
9
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Пълно е със корумпета,байганьовци мекерета.Румен не им вярва, ето,че им сложи ново Вето.
15
31
 
13
 
! Отговори
Think преди 6 години
Румене, Румене.. Ние каква я мислихме, тя каква стана.. Продължаваш да слушаш разни розички...
14
45
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната излагация на Румен Радев !