Тръгне ли вторият лифт на Банско – край на колите!

Екоминистърът се зарече, че няма да се строят нови хотели в курорта
29
Тръгне ли вторият лифт на Банско – край на колите!
Снимка: Булфото, архив

Екоминистърът Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили. Той отговоря днес един час на въпроси, свързани с Национален парк Пирин в социалната мрежа Facebook.

Още по темата

Според него в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района.

Разпоредил съм на ръководството на НП "Пирин" да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите, каза Димов и допълни, че този проблем ще бъде решен при наличието на нова кабинкова линия. По думите му въженият транспорт е най-чистият.

Нено Димов отбеляза, цитиран от БТА, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди.

В два процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6 процента от парка над Добринище.

Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти, коментира министърът.

Димов отбеляза, че планът за управление на НП "Пирин" не е свързан с разрешаването на изграждане на лифтове. Това са дейности, които се уреждат в общия устройствен план. Планът за управление е единствено инструмент за управление и контрол на парка, отбеляза министърът. Устройственият план се изготвя от съответната община.

Според Димов както устройственият план, така и евентуални инвестиционни намерения трябва да преминат през определени екологични оценки.

Министърът каза, че към днешна дата в МОСВ не е получено предложение за изграждане на втори лифт над Банско.

Той допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната.

Димов отбеляза, че концесионният договор трябва да бъде разгледан в светлината на действащото законодателство.

Министърът посочи, че в парка е позволена единствено санитарна сеч. Тя е елемент от доброто стопанисване, каза министърът и допълни, че само в резерватите не е позволена човешка дейност изобщо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Добро решение. Наистина от лифта няма по екологично чист транспорт. Не виждам защо нормален човек милеещ за природата да иска коли в планината.
25
0
 
0
 
! Отговори
Папито преди 6 години
Браво! Най-после крачка напред в развитието на зимните ни курорти. След като през послените десет години всичко беше в застой най-сетне лъч светлина в тунела и раздвижване в правилната посока за българския зимен туризъм.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Край край-само каруци тогаз и по една каруца и на лифта -за кабинка де .Обаче лифта е само параван за фирмите които ще построят нови апартаменти -за купуване и саниране
23
2
 
3
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
Цялата история с лифта беше много шум за нищо, изкуствено създаден от разни еколози без работа!
22
1
 
1
 
! Отговори
бре преди 6 години
Ние не се борим да ни дадат нещо дето нямаме, а да не ни отнемат нещо дето имаме- да ни позволят да си направим лифт в нашата си планина; да ни пуснат в Шенген дето сме изпълнили всичко и прочие безумия. Вишеградците поне не ги бъзикат така унизително
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за природен газ ще дупчат ли в банско
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А добринище няма ли лифт
19
1
 
3
 
! Отговори
Чоки преди 6 години
Интересно как ще разговаря утре с концесионера, като той е някакъв безработен от Кипър, който никой не е виждал...Отделно, Нено Димов идва от Института за дясна политика, за който само ще кажем, че в момента директор му е Георги Харизанов. Онзи същия, познат ви покрай далаверите в Напоителни системи ЕАД, осъждан за изнудване, и неуспял да завърши висше образование...
18
0
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 6 години
Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите са само Чалин валог или Тодорина орница, или да си опропастиш почивката!
17
0
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 6 години
При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА. Тъй като Разложката долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите, може да се изградят и нови ски зони в тях. Ако на кабинката има много хора, ще може да караш по пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти. Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите
16
0
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Втори кабинков лифт не е потребен. Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н. Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София. Хората в Банско" искат да вкарат СЛОН В АПАРТАМЕНТ!!!Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕНО ДИМОВ Е ОТ ДСБ - ДЯСНА РЪКА НА РАДАН КЪНЕВ. КАК СТАНА МИНИСТЪР В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ Е ЗАГАТКА. НЯКОЯ ТАЙНА КОАЛИЦИЯ ИЛИ ЗАДКУЛИСНА ДОГОВОРКА.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой, ако си мисли, че Швейцария и Австрия са богати заради туризма не може да разсъждава .
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Много фатално, че вместо да произвеждаме стоки с висока добавена стойност ние ще произвеждаме ниско квалифицирани кадри за туризъм така не се прави икономика и средна класа, а бедняци и роби.
12
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лифта вече е забавен с над 7 години. Което може да е фатално за българския туризъм и икономика . Давайте газ на макс , за да го построите и да задържите идващи туристи. Защото вече много от тях , няма да се върнат.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чобанско, е-банско: НЯМА ДА ВИ СТЪПИМ В МУТРЕНСКИТЕ ХОТЕЛИ! Ще трябва да внасяте балъци от чужбина на мизерните ви условия и скъпите цени!
10
0
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
то е ясно как.с маршрутки на общ. чобанско или на оня кипърският благодетел
9
2
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
И как ще се качвам до х. Бъндерица или х. Вихрен ? Лифта е на 3-4 часа път от хижите.
8
2
 
12
 
! Отговори
Милка Ненова Бойкова преди 6 години
Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев добре са почерпили Нено И Батко Ви с новогодишни милки.А Камелия да се научи каква е разликата между курорт и защитена зона:"Екоминистърът се зарече, че няма да се строят нови хотели в курорта"Няма закон или нормативен документ, който да забранява строителството на сгради (в частност хотели) в "курорта" Банско (то пък е*ем ти и курорта).
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест не само, че ще му дадат на Цеко лифта, ама и ще трябва да му го пълним и лете и зиме, като само с него ще става достъпа в планината. Как да не искаш втори лифт. А на Нено, на Симеонов утре да им покажем какво мислим за тях и "спонсорите" им. Само ме убеждават защо е задължително утре да присъствам.