Какво точно председателстваме? Съвет ли, Европа ли?

Европеистът Катя Христова-Вълчева пред Bulgaria ON AIR
20

Българското европредседателство вече е на дневен ред, но на какво точно сме председатели? За мнозина темата с понятията Съвет на Европа и Съвет на ЕС се сливат в едно замъглено определение.

"Говорим за председателството чрез пътищата, които ще ни даде, но не и как точно това ще стане. Ние сме председатели на Съвета на ЕС или Съвета на министрите, както още е известен. Не сме председатели на Съвета на Европа. Истанбулската конвенция, например, касае Съвета на Европа", обясни европеистът Катя Христова-Вълчева.

В студиото на "Денят ON AIR" тя отбеляза, че като председатели на Съвета на ЕС ние председателстваме реално заседанията на всички министри в Съюза и ресорите, за които те отговарят.

Гостът посочи още, че работата на Съвета на министрите може да бъде разделена на 3 формата: Заседания, на които се приемат закони, неформални срещи на министри, на които се поставят акценти по определени теми, и конференции.

"За 6 месеца трудно можем да очакваме да се приеме някой закон, който ние искаме. Държавата, която председателства, може да даде приоритет в дневния ред. Съветът на министрите е основна законодателна институция, но заедно с Европейския парламент. За да мине един закон, трябва да бъде приет и от двете институции. Може да наследим гласувания на закони от предни председателства, а нашите да ги наследи друг", уточни европеистът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NISCHTO KOI MU PUKA ZA NAS
19
0
 
3
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
89 БЯХМЕ СТАНАЛИ 9 МЛН,СЛЕД 28 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ 6 МЛН,НО СМЕ ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСВУВАЩИ,СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ НА ЕВРОКОМАНДОРЕНЕТО ЩЕ СМЕ БЪЛГАРИТЕ 3 МЛН С 1000 МИЛИАЛДЕРА И 10 ООО МЛН,ПОВЕЧЕТО ОТ ТОТОШАНС И ИЗТРИЙ ТУК ,ИЗТРИЙ ТАМ.ТОВА Е ЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ,КАТО МОЖЕ И ТЕРИТОРИИ ДА ОТИДАТ НАСАМ НАТАМПО МАЛКО ХОРА ПО ЛЕСНО С УПРАВЛЯВАТ И ЩЕ ИМА ЗА ВСЕКИ СУДЖУК,МАТЕРИАЛА ЩЕ Е ПО ХУБАВ,ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ТОК И РАНА ЗА ВСЕКИ.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОКО ЩЕ ПОСРЕЩА И ЩЕ ИЗПРАЩА С ПО ЕДНА ЗДРАВА ПРЕГРЪДКА, ЕДНА МОКРА ЦЕЛУВКА И ЩЕ ИМ ПУСКА ПО ЕДНА СРЕБЪРНА ДВУЛЕВКА ЗА ИЗ ПЪТ
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и не стана ясно, ще има ли едно българче, със звънец, което да въдворява ред, да мъчи да събере кворум и да гони неудобни депутат, които не са от ЕНП. Щото има един кадър свободен, специалист по въпросите.
16
3
 
5
 
! Отговори
Do 14 преди 6 години
До АнонименМИслиш, че е безплатно ли???Много отворените балкански субекти. Не заслужавате никаква Европа...а да си стоите в евразие и да спите на акумулиращите печки :)Иначе..като отидете някъде на Запад...и гледате като пришълци...невиждали цивилизация.Повнесоха в България малко западна култура и вече си помислихте, че тук сме върха на сладоледа, с няколко мола и бизнес сгради...
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общо взето преЦедателството се свежда до "много шум за нищо" или, ако все пак има нещо то ще е някога, ама друг път.
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не председателстваме нищо, просто приемаме евробюрократите на хотел ол инклузив.
13
14
 
4
 
! Отговори
Do 11 преди 6 години
До фактАхам- сам му е казал. Ами, по тази логика...явно всичко е безсмислено в ЕС. Да не идват чиновници тук, да не заседава европарламента, да се закрият евроинституциите...Иначе, като дадат милиони за автобуси, за метрото...за пътища...дори и за детски площадки меду соц панелките...тогава...нямате проблеми с ЕС, нали?Или...нее...дори и тогава плюете!!Защото, всяко, що-годе читаво нещо в тази корумпирана *** е направено с евросредства. Но, *** пак плюе и недоволства.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nikakva polsa sa bg samo vidiki rashodi sa 4inovnizite ot eu nito pensii nito saplati nito pravisadie medizi.sastr.bolnizi schte secopravat nito dupkite po patischtata mradotista uniistvata lajite korupzista schte sore vs savidi ot bg naro koito debilski isbirat efni i saschti milioneri mutri
11
4
 
5
 
! Отговори
факт преди 6 години
До До 2Чиновника от Брюксел сам му е казал,сега доволен ли си.
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Председателстваме Съветския европейски съюз.
9
6
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
До ужасЕдин познат ми каза...това в България е най-достоверния източник на информация, казваш???!!!!И този твой познат- ШАфьор...лично е обикалял по срещите на европейските чиновници...и да знае, че само за едно ненужно подписче са били тук??Казваш...щом твоя познат ти го казва това, а той, виждаш ли бил голям капацитет- ШОФЙОР!!!...значи, това е вярно?
8
19
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
До До едноЕей, всички *** сте едни и същи.И какво общо имат СССР ***, налагаща мизерия и простотия навсякъде, с ЕС- най-богатия и най-развит икономически съюз в света?И по каква причина обиждаш ЕС, при положение, че благодарение на него България върви в някаква посока и въпреки безбожните кражби на родните политици, държавата привлича инвестиции???И добре, че ЕС, все пак отправя някакви критики, иначе съвсем да сме се превърнали в ***.Но, казваш...да сеплюе по ЕС е модерно???
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До защо беДам...за такива като теб, нищо няма смисъл.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Predsedatelstvat za pove4e tyristi da pristignat v xotelite na korympiranite politici,i texnite pisti,golf igrihta i tnt.A obiknovenniqt balgarin samohte pie mentak rakiikata i hte gleda golqmata atrakciq po televiziqtq.Mrsni dolni korympirani politici i darjavni 4inovnici.
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Председателстваме на босия цървулите.
4
5
 
26
 
! Отговори
До едно преди 6 години
Не,не приличат!Тия ги надминаха многократно по популизъм и простотии!!
3
4
 
31
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Нищо не председателстваме това е една куха, заучена, наизустена фраза , Западните лицемери ни използват за офис тъй да се каже и за да има къде да плюскат хубава храна, 3ащото знаят, че Боко се е навел и ако му поискат златно яйце той ще го снесе или ще го съдере от гърБа на народа, който го е избрал.
2
4
 
33
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Имам познат шофьор който прави трансфери и той ми каза че само за миналия месец е извозил над 30 чиновници от Брюксел който идвали само за ден и за един подпис на някакви документи и после обратно,това са пари за самолет в две посоки,коли,хотел?харчат се безумни пари.Тези са надминали комунизма.
1
5
 
39
 
! Отговори
защо бе преди 6 години
Пълни глупости,ще се похарчат милиони за разходка на разни евро чиновници за ядене и пиене и резултати никакви,ЕС заприличва все повече на КПСС и СССР.