Посланикът на Русия: А какво щеше да стане, ако не беше войната?

Макаров си пожела вечно да живее руско-българското приятелство
511
Посланикът на Русия: А какво щеше да стане, ако не беше войната?
Снимка: Булфото, архив

Нека вечно живее руско-българското приятелство, каза в приветственото си слово руският посланик в България Анатолий Макаров по повод 140-годишнината от Освобождението на София от турско робство.

Още по темата

"За мен е голяма чест да представям Русия на днешните тържества, посветени на 140-годишнината от Освобождението на град София от османското иго. Събитията от преди 140 години не са били подарък, а заслуга – резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба. Тази борба не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски войни, поставили на карта най-скъпото си – живота си заради бъдещето на братския български народ", заяви Макаров, цитиран от "Труд".

По думите му днес понякога може да се чуе, че не бива да се живее с миналото, че е крайно време да се зареже благодарността към руските освободители и да се премине към новите идеали.

"Но какво би представлявала съвременна България, ако не бяха решителните действия на император Александър II? Нали въпреки масовите настроения в полза на поробените славянски народи, ходили из Европа през 17-те години на 19 век, само руската империя намира смелостта да провъзгласи открита война срещу Османската империя. Тази война е била благородна и съзидателна, а победата в нея е станала наша обща", допълни той.

Според него да помним подвига на нашите предци не означава да живеем с миналото.

"Това означава да бъдем благодарни потомци, достойни за свободата и щастието, извоювани с цената на многохилядни жертви. Нека да бъдем грижливи към нашата обща история, скъпи приятели. Нека всяка година пред този монумент се събират хора, за да почетат паметта на загиналите войници. Нека вечно живее руско-българското приятелство", каза още Анатолий Макаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
429
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези пияндурници още жиеят 200г назад.Да..помогнахте ни при освобожденивто...и след това винаги сте искали да сме под вашия ботуш-миризлив, прокъсан и алкохолизиран.Айде..бегайте си в евразия. Ние сме в ЕС.
428
8
 
8
 
! Отговори
Анти Ватник преди 6 години
Благодарич ви братя руси, че ни освободихте - и повече НЕ ни освобпждавайте . Не случихме и на поробители и на освободители - важни български народни поговорки
427
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение:Познавам само единствено малко руснаци,бесарабски българи и полу-българи и полу-руснаци,който се отнасят уважително към България и българите. Останалата пап.ла.ч,с която съм общувал,съм чувал гнусни и отвратителни неща против България. С такива не общувам. Та,мисълта ми е към българите ( и по-точно към българските мъже)-не си взимайте за жена рускиня,защото тя ще ви командва в къщи,а и децата й няма да обичат България,а ще намразят България и всичко българско и ще се порусначат.
426
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение:Та,тази полу-рускиня,полу-българка мразеше ей така,без никаква вина от страна на българите ,България ,самите българи и всичко българско. Друг случай,един руснак,който майка му се е омъжила повторно и то за българин,ми говореше пияно,че турците и ци..ггга ните трябваше да ни изколят до крак и ние,българите да не съществуваме. Други полу-българи,полу-руснаци също ми говориха такива гнусотии против България,аз не исках въобще да ги слушам и да ги гледам.
425
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам хора от смесени бракове между рускиня и българин. Казвам ви,че такива с руско-българска ( или българо-руска) кръв НЕ са родолюбци и НЕ обичат България и българите. Познавам една полу-рускиня,полу-българка( баща -българин,а майка й рускиня),която злобно говореше против България и българите,тя оплюваше всичко Българско,пред моите очи тя ми говореше,че е най-добре ние,българите да изчезнем завинаги от тази хубава Българска земя и на нейно място да живеят руснаци,араби,турци и ци.ггга.ни.
424
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОГАТО ФИЛИТЕ РАЗЛИЧНИ ХОРА,ДЪРЖАВИ И ДР., ТО МОЛЯ НЕ ГОВОРЕТЕ С ОМРАЗА ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, КОЙТО Е ПЛАЩАЛ ДО ПОСЛЕДНАТА СИ СТОТИНКА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ И КЪМ ОСВОБОДИТЕЛИ И КЪМ ПОРОБИТЕЛИ- ЗАТОВА ПОКЛОНЕТЕ СЕ ПРЕД ГОРДИТЕ,СМЕЛИ И ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ И СТИГА СТЕ НИ ХРАЧИЛИ- НЕ ГО ЗАСЛУЖАВАМЕ- ПОМНИМ ВСИЧКО И НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИМ НИЩО.
423
7
 
4
 
! Отговори
тези простотии,че преди 6 години
Русия е имала само свои имперски интереси в Освободителната война пръв ги изрече публично великия седесар и пръв цивилен военен м/р луджев.Не случайно първо отиде на официално посещение в Турция. Беше вземал да се поразходи с него и женка му!
422
16
 
7
 
! Отговори
рускиня до 417 преди 6 години
Относно използвани от мен епитети, влизам в синхрон с евроезика, използван от тук коментиращи. И бих искала да запитам,как трябва да характеризирам човека,който плюе на паметта на хора,които дали живота си за неговата страна (забележи не е за своя). Вероятно подобен тип на тебе вчера е изтипоса фигурки с автомати пред паметника. Собствено спирам дискусия-безпредметна..
421
12
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До сссс. Предполагам,че открия за тебе нов свят ,когато споделя,че този сайт не се намира в твоето село, нито пък в границите на РБ. предполагам ,че е в cloud който се поддържа извън РБ. Така че,драги, свали потури, излез от село и се огледай - 21 век е.
420
4
 
2
 
! Отговори
Иво Христов преди 6 години
Ако не беше, щеше да има други ***
419
15
 
14
 
! Отговори
seira преди 6 години
КЪМ БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД:НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН И НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО!!!АМИН!
418
11
 
20
 
! Отговори
сссс преди 6 години
Тая "рускиня" е най-гнусната фигура тук.Какво търсиш в България ,а не си заминеш към Сибир бе ,недоразумение ?
417
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняКутев, ти ли си?
416
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 406Не се различаваш много от посланика си. С този език и обиди които си изсипал срещу мене без да се замислиш какво съм искал да кажа не правиш добра услуга на Русия. Всъщност само доказваш че след 100 години революции, мракобесие, станилизъм и олигархизъм нищо не е останало от руското благородие което до известна степен, само до известна малка степен, е допринесло за освобождаването ни.
415
5
 
16
 
! Отговори
В историята няма ако преди 6 години
А какво щеше да стане ако при Варна 1444г. бяха победили християнските армии?А какво щеше да стане ако Ботев беше с каска, а Левски с ботуши?А ако бабата на посланника имаше топки щеше да й вика дядо!
414
15
 
5
 
! Отговори
рускиня До Мама преди 6 години
Не знам дали ти си прочела това,което каза посланикът. Ако в твое робско съзнание всеки спомен за жертви на освободителната война е "подчинение" тогава просто няма за какво да говорим. Та ще напиша мнооооого бавно - речта на Посланика е насочена само към тези герои,които дадоха живота за свобода на ТВОЯТА държава, за ТВОЯТА свобода.А интерпретации с подчинение, това ти е заложено от генетични промени по турско, предполагам.
413
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво - водят война с Турция заради български интереси,а не заради техните руските?! Смях в залата!
412
21
 
4
 
! Отговори
рускиня до 406 преди 6 години
"..Дошъл да си проси благодарност. Благодарността трябва да ти дойде от вътре"Г-н Посланик не проси благодарност от никой.Той напомня някои факти, и напомня за жертви,които дадоха руските войници.Единствено е жалко за тези воини които дадоха живота си за такива ***, като тебе.предполагам по турското твои предци чудесно се изкарвали като облизвали подметките на турци, затова чувството на благодарност и не присъщо за тебе. Собствено лакейска дарба заложена и в тебе.
411
12
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До СатаНАТОотбелязвам,че интелект не е най-силната ти страна.На мен никой не дължи никаква признателност. Не съм участвала в освобождение. Ни мисля ,че признателност към загинали руски войници дължите.
410
8
 
12
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До До новите еничариКакво спира руската армия да влезе в Истанбул? Отговора е английската флота.----------------------Абе как ше влизат в Истанбул тия диваци!Истамбул си е наш, ако някой ще влиза там, България е много преди *** в списъка на чакащите.