Протести и контрапротести за втория лифт в Банско

Концесионерът: Изграждането му може да започне най-рано след 2 г.
Обновена: 4 яну 2018 19:35 | 4 яну 2018 19:35, Веселина Йорданова
69
Протести и контрапротести за втория лифт в Банско
Протестът във Варна. Снимка: БулФото

Протести срещу изграждането на втори лифт в Банско и промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" се провеждат в София и десет града в страната.

В столицата недоволните блокираха част от бул. "Витоша", съобщи БНР.

Според протестиращите кабинетът на практика е позволил строежи върху 48% от територията на парка. По-рано екоминистърът Нено Димов уточни, че става въпрос за направа на спортни съоръжения и съпътстваща ги инфраструктура, а не на хотели. Според природозащитници обаче решението ще доведе до изсичане на вековни гори в парка.

Жители на Банско и региона, които са за изграждане на втори лифт, пък излязоха на контрапротест на път Е-79 край Симитли. Протестиращите смятат, че втория кабинков лифт и промените в управлението на парк "Пирин" ще донесат повече икономически възможности. Наред с това недоволните изтъкват, че еколозите защитават чужди интереси, а не националните.

Десетки патрули охраняват протестиращите заради тъмния час от денонощието и за да се предотвратят инциденти на главния път. Протестът доведе до задръстване в двете посоки на Е-79 в района на Симитли

По-рано днес адвокат на компанията "Юлен", концесионерът на Ски-зона Банско, заяви, че изграждане на втори кабинков лифт може да започне най-рано след 2 години заради очакванията обжалвания на инвестиционния проект.

При изграждането на втори кабинков лифт над Банско ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната. Това уверение са дали кметът на Банско Георги Икономов и представители на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен". Те се срещнаха с министъра на околната среда и водите Нено Димов и са представили идейния проект за втори лифт, който преди дни концесионерът показа в медиите.

"Протестите срещу втора кабинка в Банско са опит за саботиране на възможностите на българския туризъм", заяви пък вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на "Лице в лице" по bTV.

Той коментира, че това е изкуствено създаден проблем и всеки, който гледа отговорно на този казус, трябва да се постарае да намери решение за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съдейки по коментарите освен платени контра протестъри, цеко е платил и на *** да спамят в нета.
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
протеста не е срещу втори лифт, а срещу това да се подаряват територии на цеко през офшорки, които източват държавата и не плащат данъци, а концесията е смешна. цеко плаща за контра протестите и дърпа конците с подставени лица като смешния кмет наебанско. буда уж се дърпа, а после и той му разреши - игрички за пред медиите, но всички са в кюпа и си разпределят суджуци под масата
35
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не протестират срещу ниските доходи,срещу вдигането на цените на тока,газа,парното,водата,лошия въздух,престъпността,липсата на средства за болни деца и лекарства за онкоболни.А срещу корупцията,която изяжда държавата?За толкова много неща трябва да се протестира,но платените екорекетьори са глухи и слепи за тях.
34
10
 
9
 
! Отговори
27701 преди 6 години
Колко са прави проф. Иво Христов и Вежди Рашидов. До болка са прави и не беше нужно да се извиняват. С нашите екозащитници ще си ходим бедни и гладни докато свършим.Защо не протестират срещу бедността, срещу неграмотността, срещу несправедливостта, срещу незаконната сеч, срещу разхищенията и т.н. Нямам думи.
33
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банско има нужда от още един кабинков лифт.Само недоброжелатели или собственици на конкурентни курорти могат да твърдят обратното.Например богатата приятелка на премиера Цв.Бориславова,шефка на Пампорово,не би имала интерес от повече туристи в Банско,но пък би могла да "мотивира"екорекетьори да свършат мръсната работа с яловите протести.
32
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 10 години шикалкавене,най-после Бойко кандиса да обещае на хората в Банско лифт.Сега ще ги разиграва още десет години и накрая ще ги отреже уж под натиска на зелените,които сам организира.Неговите номера са ни ясни,затова хората в Банско не трябва да отстъпват.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само няколко дни след ,, решението ,, на тиквата за застрояване на Пирин , имаме проекти , трасета и полоси от единственият заинтересован ЮЛЕН ! От кога са готови ? Спомнете си предишните протести на Цецка , Цветко и други , ,, срещу,, СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ !
30
15
 
7
 
! Отговори
Тома Белев преди 6 години
Строителството е много лошо нещо, трябва да се забрани, а съществуващите сгради да се разрушат, естественото местообитание на човека е в гората, да тича гол по поляните и да яде горски плодове. А пък аз ще си харча пари на Бали и ще си джиткам с яхтата, през това време, да не ви преча, докато се наслаждавате на рая.
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кмета на Банско ще ,,отреже само толкова дървета , колкото са МУ нужни " !!! Гарантирано от СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !
28
2
 
16
 
! Отговори
1 преди 6 години
А защо не застанете срещу ТИР-овете, пълни с контабандна дървесина???
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не си направим референдум - за и против диващина? И като си решим да унищожим всичко, да си заживеем като диваци в гората, която очевидно си е наша, както пише на плаката, да си измрем там като мухи от глад и болести и да се приключва цялата тази лудост.
26
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да застроим планините, както застроихме Витоша! Да няма как туристите да идат на планина без да плащат на мутрагенно изменените! Да сане както стана на морето, което вече не е наше!
25
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да изсечем гората, да си напълним гушите, да дадем трохи от софрата на местните - мотото на цекоидите!
24
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от мотивите на пишман еколозите е,че щяло да се наруши екоравновесието в района.Значи птичките са по-важни от оцеляването на хората,които не могат да се занимават със замеделие например и са принудени да емигрират,защото такива като Белев им пречат да оцеляват.А когато масово се изсичат гори за огрев и за бизнес тогава не протестират.Толкова са прозрачни,че само *** могат да им се вържат.
23
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да разрушим България, да изгоним българите - мотото на зелените сектанти.
22
9
 
16
 
! Отговори
Анжел преди 6 години
Искам да попитам всички тези, които протестират, защо не протестирате против ниските пенсии на вашите родители, срещу цената на тока, слабата икономика, корупцията, никаквата съдебна власт, бруталната кражба на целият народ от шепа престъпници и тн и тн и тн.Сигурен съм, че това е най-големият проблем за нашата държава.Какъвто норада такава и държавата.Срам!!!!
21
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разруха, деградация и диващина - това предлагат зелените талибани. Щом и вие искате това си ги подкрепяйте, за мен това е терор и ще се боря срещу него.
20
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво предлагат зелените фанатици на хората от югозапада? Да мизерстват! Е как да са доволни хората? Завряли се по офисите псевдоеколозите на заплата и се правят на много загрижени, докато Тома Белев и шайката му прибират поредната субсидия, грант от чужбина и поредния рекет. Съсипаха и спряха развитието на целия бг туризъм и са горди с това, вижте какво стана с Витоша, отлични условия за зимен туризъм, даже олимпиада може да се проведе там, но всичко потъна в разруха, заради зелените деграданти
19
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще продължаваме да си заравяме главата за истинските проблеми, а именно слабата ни, неразвита икономика? До кога ще се водим по акъла на платени зелени сектанти, комунистически *** и кремълски долнопробни леки жени? До кога ще позволяваме да ни мачкат, да ни отнемат бъдещето и перспективите? Какво да правят хората в Банско, Разлог и региона? Да мизерстват, заради група психично болни, рекетьори и родоостъпници ли? Няма да стане това, ако трябва кръв ще се лее, но няма да стане.
18
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен дежурните платени протестъри в София,вижте кои протестират в страната-в Русе и Варна!Вярва ли някой,че варненци и русенци са се юрнали по зимните ни курорти и въобще знаят ли за какво протестират?Скоро едни такива доведени от КОЙ-шефа на Булгартабак на въпроса за какво протестират не можаха да отговорят,не знаеха,доведени като овце и дори не им обяснили за какво са тук.Тези са същите-едни повтарят като папагали едно и също,а други въобще не знаят за какво става въпрос..