Протести и контрапротести за втория лифт в Банско

Концесионерът: Изграждането му може да започне най-рано след 2 г.
Обновена: 4 яну 2018 19:35 | 4 яну 2018 19:35, Веселина Йорданова
69
Протести и контрапротести за втория лифт в Банско
Протестът във Варна. Снимка: БулФото

Протести срещу изграждането на втори лифт в Банско и промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" се провеждат в София и десет града в страната.

В столицата недоволните блокираха част от бул. "Витоша", съобщи БНР.

Според протестиращите кабинетът на практика е позволил строежи върху 48% от територията на парка. По-рано екоминистърът Нено Димов уточни, че става въпрос за направа на спортни съоръжения и съпътстваща ги инфраструктура, а не на хотели. Според природозащитници обаче решението ще доведе до изсичане на вековни гори в парка.

Жители на Банско и региона, които са за изграждане на втори лифт, пък излязоха на контрапротест на път Е-79 край Симитли. Протестиращите смятат, че втория кабинков лифт и промените в управлението на парк "Пирин" ще донесат повече икономически възможности. Наред с това недоволните изтъкват, че еколозите защитават чужди интереси, а не националните.

Десетки патрули охраняват протестиращите заради тъмния час от денонощието и за да се предотвратят инциденти на главния път. Протестът доведе до задръстване в двете посоки на Е-79 в района на Симитли

По-рано днес адвокат на компанията "Юлен", концесионерът на Ски-зона Банско, заяви, че изграждане на втори кабинков лифт може да започне най-рано след 2 години заради очакванията обжалвания на инвестиционния проект.

При изграждането на втори кабинков лифт над Банско ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната. Това уверение са дали кметът на Банско Георги Икономов и представители на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен". Те се срещнаха с министъра на околната среда и водите Нено Димов и са представили идейния проект за втори лифт, който преди дни концесионерът показа в медиите.

"Протестите срещу втора кабинка в Банско са опит за саботиране на възможностите на българския туризъм", заяви пък вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на "Лице в лице" по bTV.

Той коментира, че това е изкуствено създаден проблем и всеки, който гледа отговорно на този казус, трябва да се постарае да намери решение за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симитлийскио разкрачен кмет що не сте го снимали?
56
0
 
3
 
! Отговори
Михаела преди 6 години
Никой не иска да си присвои Пирин, а точно обратното- да го направи достъпен за всички, но това може да стане с точно разчетени зони и лесен екологичен транспорт
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм "за" втори лифт на Банско и за изграждане на модерни зимни спортни съоръжения не само в Банско ами навсякъде. Аман от тези "зелени" човечета. Те са толкова "зелени", колкото зелени парички са дали на организаторите. Нито разбират от природа, нито разбират от спорт.Дори ми е неприятно да ги гледам - мръсни,брадати и космати комплексари,които викат и те не знаят срещу какво. Опазването на природата не означава застой в развитието на туризма и спорта. В Швейцария дали не опазват природата?
54
5
 
0
 
! Отговори
мунчо преди 6 години
Крайно време е да се забрани всякакво строителство в зимните ни курорти и по черноморието....на който не му харесва да кара кънки и да се къпе в чзовира...
53
0
 
6
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Оффф, фъск оф. Тези "зелени" ако им покажеш смърч или мура и на картина няма да я познаят повечето, но "страдат" за тях. Да не говорим, че част от тях и пътя към Банско не знаят къде е. Аман от политически мераци. Как бе, Словения си реши проблемите а ние вечно нещо ни е криво!
52
0
 
5
 
! Отговори
Ядосан преди 6 години
нямам търпение вече да го има този лифт, стига спънки и осуетявания повече
51
0
 
1
 
! Отговори
Павел преди 6 години
Само анонимки и опорни точки :)
50
1
 
6
 
! Отговори
gg преди 6 години
С подобни дейности се занимава и Петко Цветков от българо-швейцарската фондация Биоразнообразие, която заедно със Зелени Балкани са най-големите лапачи на европари и съфинансиране от държавата ни уж за опазване на биологичните видове. Цялата тази шайка работи срещу инвестициите в българския туризъм и интересите на страната ни да го развива и като води над 300 дела, като стопира реализацията на българските проекти.
49
0
 
4
 
! Отговори
gg преди 6 години
Към тази компания, която представя финансовата си лакомия като грижа за родната природа, спада и Александър Дунчев, който беше заместник на Тома Белев в парк Витоша и напусна след като той не успя да спечели конкурса. Като и Петко Ковачев, който пък е шеф на Института за зелени политики.Тома Белев и Андрей Ковачев са вързани с още едно лице от тази компания Андрей Ралев.Тримата работят по две швейцарски програми Зелени закони и Прозрачни планини.
48
0
 
3
 
! Отговори
gg преди 6 години
На работа при Кавръкова е и Екатерина Раковска, която в същото време е член на Комитета по набюдението на Оперативна програма Околна среда. Раковска на свой ред е съпруга на Андрей Ковачев, който от една страна е в неправителствената организация За дива природа в България, а от друга доскоро беше и съпредседател на партия Зелените.
47
1
 
4
 
! Отговори
gg преди 6 години
Неговата съпруга Весела Кавръкова работи във WWF Световен фонд за дива природа, регистриран в швейцарския град Морж през 1961 година. Това е най-голямата екологична бизнесорганизация, която само за миналата година е прибрала 500 милиона евро от дарения, правени от най-големите компании замърсители на околната среда. Във този фонд се мъдрят и още две активни застъпници на компанията Любомир Костадинов и Константин Иванов.
46
1
 
4
 
! Отговори
gg преди 6 години
Една от най-известните фигури сред тях е Тома Белев, който е председател на Асоциацията на парковете в България и е печално известен като бивш шеф на природен парк Витоша, тъй като не можа да спечели конкурса, за да продължи мандата си. В същото време обаче Тома Белев е и член на междуведомствената група към специализирания Висш експертен екологичен съвет към министъра на околната среда и водите.
45
0
 
4
 
! Отговори
gg преди 6 години
12 са пипалата на Зеления октопод, оплетени във взаимни зависимости, неправителствени организации и държавни надзорни органи. Те са хората, които години наред захлебват тлъсти пачки от европейските средства и държавния бюджет под формата на съфинансиране и се готвят да разпределят помежду си 100 милиона лева през тази година по Оперативна програма Околна среда
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен пък ме е срам от вас, които се продавате да пишете срещу тези, които излизат да протестират срещу продаването на собствената ви родина. Вие сте най-гнусни продажници!
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сега какво ще ядат зелените? Трябва да търсят друга планина! Май следващата торта ще е Витоша?!
42
3
 
5
 
! Отговори
Setaq преди 6 години
Интересно, че зелените протестирст само за Банско и видиш ли, днес в цялата страна. В цялата страна се сече главоломно и природата изчезва, но те протедтират за Банско. По новините дават репортаж за тези протедти и после друг кал са запалили колите на горските, които прецакали незаконна сеч, но никой няма против нея.. само против кабинката. Егати хората
41
0
 
0
 
! Отговори
Новина от днес преди 6 години
segabg/article.php?id=887512
40
4
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Трети лифт им трябва на банскалии,че нЕма какво да ручат децата им.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста повече хора на протеста от тези срещу Орешарски. Още два-три митинга и правителството пада. Бойко, защо ти трябваше да дърпаш дявола за опашката? Ако не беше харизал Пирин можеше още 3 годинки да *** суджуци, сега оставка ще трябва да подаваш
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като дишаме, отделяме въглероден диоксид и това е вредно за природата?! Соро се, много ти се молим бащице наш, не ни забранявай, имай милост!