Радев убеден: Няма воля за борба срещу корупцията

Президентът иска дебат за Истанбулската конвенция
Обновена: 10 яну 2018 21:52 | 10 яну 2018 18:09, Анисия Иванова
69
Радев убеден: Няма воля за борба срещу корупцията

Отхвърлянето на ветото върху Антикорупционния закон от Правна комисия показва, че няма воля за борба с корупцията. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с отхвърлянето на наложеното ветото върху Антикорупционния закон от страна на Комисията по правни въпроси,

"Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния закон, и особено събитията от днес, показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията", смята той.

Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите, коментира президентът, като добави, че това е оценката му за ставащото днес, "за съжаление". На въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, държавният глава отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Попитан дали го притеснява това, че девет протеста утре ще посрещнат чуждите делегации, конюнктурно ли е това според него или го намира за нормално, президентът отговори, че тези протести не би трябвало да притесняват него. Нормално е, България е демократична страна, всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи, разбира се в законово установените форми, добави Радев.

На въпрос за Истанбулската конвенция и дали трябва да бързаме с ратификацията й, президентът отговори, че за него първо е нужен изчерпателен дебат по темата. Виждате,че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции, на обществото. Това е много сериозно, коментира президентът.

Той добави, че и сега имаме закони, защитаващи и правата на жените, и на децата, и срещу домашното насилие, но явно не можем да ги приложим както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно, коментира държавният глава и добави, че борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията, от съда - тук и сега. А ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели, заяви президентът Радев, пише БТА.

Той коментира темите, след като днес връчи в София отличията на Международната награда на херцога на Единбург за 2017 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Борбата е в корупцията да си от страната на младоженеца.
57
1
 
3
 
! Отговори
2 преди 6 години
Кой беше назначил на два договора бившата му приятелка и сегашна жена, не беше ли този.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само, че няма воля за такава борба, но тя корупция си е създадена от силовите държавни структури и се поддържа от самите тях. Как да се борят те със самите себе си?
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***!!! ДА НЕ СЕ БЪРКА КЪДЕТО НЕ МУ Е РАБОТА,А И ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМА ОТ ТАЯ ТЕМА!
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има воля за спомагане съществуването на корупцията
53
6
 
15
 
! Отговори
Комисията преди 6 години
Хе-хе - комисия за корупцията възглавена от Нинова, с помощници - софийското бесепе - Оффчароф, Гергов, Масларова и пробутана на Радев за изпълнение, егати Майтапа.
52
3
 
10
 
! Отговори
мисия невъзможна преди 6 години
Корупцията е част от националната идентичност на българина!Тя е част от неговата същност!Още от тракийско време е поговорката,че когато отиваш при големец,вратата я отваряш с крак!Защото ръцете са пълни с дарове!Да лишиш българина от корупцията е все едно да го осакатиш,нечовешко е!Останалото са празни приказки!
51
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Радев бави закона, накой си урежда сметките. Да му мисли народа.
50
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че не се ли пролее кръв нищо няма да се промени
49
11
 
26
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Президен на Р. България е синекурна длъжност, тоест ляляджия!
48
2
 
26
 
! Отговори
Борбата започва преди 6 години
Антикорупционната борба започва съвсем скоро. Кобурга връща земите към БГ и спира делата , които води срещу държавата. Герго връща Панаира и Цум. Корни връща трийсетте процента от Техноимпекс. Масларката връща 5-6млн от Старозагорските бани. Пеевчо връща 1-2 млрд . лева и остава с тристаен апартамент и десет-годишен Опел - от декларацията. Дългият касиер връща половината от Нек. Гоцето връща двата хотела в Кюстендил , които е харизал на синовете си. И започваме на чисто.
47
10
 
16
 
! Отговори
зает човек преди 6 години
То добре че Радев бори корупцията, ама не разбрахме какви са предложенията му след като наложи ветото. Кой знае, може да е бил зает човека. Във втората част на статията разбрахме че не е прочел истанбулската конвенция.Абе, много работа. И това го мъчи.
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
January 2018 = January 1996 BorisOFF, TzvetanOFF, CacarOFF, SimeonOFFBULGARIA for the People, not for the politricks!
45
0
 
21
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
Хе-хе, медиите щели да водят борбата с корупцията?! Ами те са грозно заразени със зависимости, продажни журналисти и некадърни клюкари. Това всеки ден го виждаме, така че ....мерси точно те.
44
11
 
17
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 6 години
3 in 1 Кремъл- Нинова-Радев.Най Най добрата комбинация.
43
15
 
21
 
! Отговори
Психиатър преди 6 години
Не му обръщайте внимание на Прецедента. Скучно му е на човека, никой не го търси за каквото и да е и говори глупости.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има ли още някой който да не е разбрал че борбата за власт е за да участваш в корупцията а не за да се бориш с нея.
41
10
 
17
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Радев отговори за себе си колко си зависим от Нинова? И тогава за независим орган против корупцията!
40
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До popa ot razgradТочно така е, прав е попа от Разград, кражбата стана национален спорт за 80 % от българите, кражбите вътвят заедно с корупцията.............така че това е невъзможна кауза - да се пребори корупцията.Крадат не само депутати и министри, краде се от най-ниското до най-високото ниво на тая територия.
39
4
 
10
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
да се бориш срещу корупцията означава да се бориш срещу целия български народ...