BG "ало полицаи" от Румъния: Парите през балкона, златото – до кофата!

През последните две години измамите се извършват основно от съседите
15
BG "ало полицаи" от Румъния: Парите през балкона, златото – до кофата!
Снимка: visualhunt.com

Пари и злато хвърчат от терасата. Баба метна 5 бона на ало измамници. Дядо се прости с 2 000 лева, оставил ги до кофа за боклук на мошениците. Такива новини станаха ежедневни за полицейската сводка и като че ли всички свикнаха с тях, най-много някой да изцъка с език и да се чуди как може да има толкова наивни хора.

Оказа се обаче, че находчиви ало измамници вече се месят в съседна Румъния и оттам нa воля лъжат не само българи, но и гърци.

През последните две години измамите се извършват основно от Румъния и се използват карти на мобилни оператори от северната ни съседка, обяснява МВР шефът Валентин Радев в писмен отговор на депутатски въпрос. Заради това полицията извършва ежемесечен мониторинг на преминаващите границата.

Родната полиция вече е успяла да установи населените места в съседната ни държава, където се настаняват мошениците, а от началото на миналата година по молба на МВР румънските служби извършват рутинни проверки на нашенците.

При съвместни операции на български и румънски полицаи са засечени групи на наши ало измамници в град Костанца и в областите Гюргево и Илфов, които вече не прибират пари в левове, ами в евро, защото мамят гърци.

Заедно със Солунската полиция обаче са арестувани 9 българи, които са изпратени в Гърция, където са осъдени и някои от тях вече са в затвора.

От отговора на министъра става ясно, че схемата е от преди години: "Ало, тук д-р Петров, синът Ви катастрофира, спешно дайте 5 000 лева, или колкото имате, за операция", не е толкова актуална. Изпечените мошеници вече разчитат да подмамят някоя баба или дядо като се представят за полицейски инспектор по петите на банда телефонни измамници, който се нуждае от съдействие и заради това му трябват парите.

Най-често жертвите, които се хващат в капана на мошениците, са на възраст над 70-75 години. Има обаче случаи и на по-млади наивници, дори и деца.

Радев обяснява още, че в Плевен, Русе и Велико Търново има специални звена "Измами" към "Криминална полиция", защото в тези райони е концентриран криминалният контингент, извършващ престъпления по тази линия.

През миналата година са извършени 23 полицейски операции и са арестувани 67 ало измамници – фактически, мулета, куриери, помагачи.

Проведени са и редица срещи със служители по сигурността на трите мобилни оператора у нас с цел по-тясно сътрудничество и предотвратяването на измамите по телефона.

В резултат на тях се провежда мониторинг на изходящия трафик от населените места, откъдето действат ало измамниците – Ветово, Левски, Горна Оряховица, Павликени, великотърновското село Камен.

Отделно са проведени срещи с представители на банките и са обсъдени и мерките, които могат да се предприемат за превенция на телефонните измами.

Една банка е въвела механизъм за идентифициране на потенциални жертви и така за три месеца са предотвратени 15 опита за измами за над 320 хиляди лева.

От сектор "Измами" са поискали справка от националното следствие за неприключените досъдебни дела срещу кримиконтинтгета от Велико Търново, Плевен и Русе. Оттам са получени данни за 70 лица, а справката е изпратена до главния прокурор по компетентност. На НАП пък е изпратен списък за 21 ало измамници за проверка на имотното им състояние и това на близките им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Толкова много "мероприятия" и нито един осъден. Това говори за голяма ефективност на съдебната ни система.
12
0
 
5
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 8 Ама ти още ли вярваш в социалистическата идея?Те така и бабите вярват че помагат на полицията. Ха , ха..!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен ме притеснява, че тези същите хора, които мятат пари на "шведи" имат избирателни права.Нали се сещате, че тези не разбират нищо, а в същото време решават съдбата на България. Знае се и за коя криминална организация взривяваща църкви гласуват.
10
0
 
0
 
! Отговори
Ветово преди 6 години
...там е заровено кучето
9
2
 
2
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Да де да- ченето в кока-колата,памперсът в запръжката!
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,оФФчи мат'ряле!Още ли вярваш на тази "ало" бълвоч,която ти натрисат непрекъснато?Така те карат да вярваш,че балагаристания е пълна с богати пенсионери,и затова не заслужават никакво повишение на пенсии,даже,въобще пенсии!Не виждаш ли бе мат'ряле,как те обработват и най-нагло ти се хилят насреща управляващите ***!!!Сам си заслужаваш съдбата,щом вярваш на тези мошеници и не си се вдигнал,да ги насметеш на местото,което заслужаваш!!Никой друг,освен ти самият не си си си виновен !!
7
2
 
7
 
! Отговори
мишки преди 6 години
...голяма, голяма, колко да е голяма. Като дойдат черните качулки и бягат в мишите дупки на империята си...
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма империя създадоха ало-измамниците.
5
1
 
10
 
! Отговори
Съда е виновен! преди 6 години
Каквито мерки да се взимат след като съда ги пуска и няма осъдени ефективно , а само на пробации или най-много условни присъди този проблем няма да се оправи. Полицайте ги ловят, съда ги пуска-тази крилата фраза важи вече 10 години! И това е така и с обири, и дори при убийства, а ако има ефективни присъди те са смешни като тая на Лерца, убила полицай с джипа си в Пловдив като е карала с 100 км!!! И присъдата й е само 3 г. За това има и измами за милиони, защото знаят, че като ги хванат си плащ
4
2
 
3
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Абе, "Днес", поне да бяхте писали, че "а всички други банки правят сондажи за въвеждане на подобни планове, които да предотвратят загубите" (които са и техни, между другото; но явно на тях не им пука). Фалшива новина, но полезна. Ей така, за да могат възрастните хора като отидат в банката, да знаят, че могат да кажат на служителката, която не е банкомат, какво им се е случило, а тя да ги посъветва да се обадят на сина или дъщеря си, уж според нареждането на банката. Две думи са, и едно обаждане.
3
2
 
12
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Трябва да започнат да глобяват измамените пенсионери. Иначе няма да спрат да хвърлят пари от балконите.
2
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижда се прехвалената Румъния каква бедна и мафиотска държава е. Най-вероятно там нашите измамници шарят на тяхната корумпирана полиция за да не ги закача.После Румъния не била корумпирана, смешка!
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червени каскети, после пак напишете колко са бедни пенсионерите и как нямат пари!