Радев към ЕС: На Балканите знаем, че от разделението потъват региони

С официална церемония България пое ръководството на ЕС
Обновена: 11 яну 2018 21:12 | 11 яну 2018 20:05, Красимир Ангелов
83
Радев към ЕС: На Балканите знаем, че от разделението потъват региони
Снимка: БТА

На Балканите знаем добре, че от разделението потъват региони. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата". Това обяви президентът Румен Радев в словото си по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Церемонията се провежда в Народния театър "Иван Вазов".

Още по темата
По време на словото си Радев подчерта, че страната ни е член на ЕС от 11 години, но от цели 13 века България е югоизточната порта на Европа. "Това е скъпо платен политически опит", подчерта държавният глава.

"България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите. Ние сме родината на Кирилицата. България, която днес догонва развитите страни в Съюза, спаси своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство", посочи в речта си Румен Радев.

"Поемаме председателството в труден за Съюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив, миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на съюза", допълни държавният глава. И посочи, че ключът е в реализма и надмогването на егоизма.

"За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години беше сбъдната мечта. Днес ми позволете от сърце да благодаря на всички, които през изминалите години и до ден днешен работиха усилено, за да достигнем днес до този исторически за България момент", посочи от своя страна  министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова

"С гордост и самочувствие поемаме отговорността на председател на Съвета на ЕС. Ние българите вярваме в доброто, в доброто утре, имаме волята, енергията и решимостта да работим за него заедно с вас", допълни още тя.

"Българските народни представители ще дадем своя принос към формирането на ключовите европейски политики", обеща на церемонията председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. "Приемаме председателството като национална и надпартийна кауза, с която да се докажем като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Съюза. Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусни решения в ЕС", добави тя.

В своята реч премиерът Бойко Борисов подчерта, че от една страна по време на председателството ни трябва да сме безпристрастен модератор, но в същото време трябва всеки българин да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него.

"Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета си е положил толкова труд, за да покаже уважението на европейските институции към нашата история, към всички вас, които толкова усилия са положили“, посочи Борисов. Той обясни, че през следващите шест месеца на председателството има много събития, които ще започнат, които да се развият, а трети ще завършат. 

"През тези 6 месеца на нашето председателство трябва да се отворят много въпроси и отговори да се дадат“, подчерта премиерът.  Според него през 2018 г. трябва председателствата на България и Австрия трябва да вървят така, че да има максимална приемственост на темите.

"Да ни е успешно председателството, да направи нещо за България и за Европа, със скромните си възможности, които имаме. Още веднъж добре дошли на всички, успешно председателство", каза в заключение Борисов.


83
Още от
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
UPS преди 5 месеца
Вие се делите от мен, сам ли да седя докато Ви пораснат очи.
65
0
 
2
 
! Отговори
до 65 а мисли преди 6 месеца
Кажи -:1.перестройката от къде започна?
2.псевдо преврата от 1989г кой го осъществи?

3.Кой раздаде куфарчетата на кредитните милионери - некомпетентни номенклатури,които трябваше да създа новата икономика ,поне така си мисля ,че е била преземцията
64
1
 
1
 
! Отговори
справедлив преди 6 месеца
Прекрасни думи в написаното приведствие от президентството ,но с драстично

+
разминаване в делата от там..във вътрешната ни политика..а в книгата на мъдростта ясно е написано "по делата им ще ги познаете"
63
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 6 месеца
В речта си президентът каза много точни неща, и много на место. Който има акъл ще се усети. Който няма - ще плюе по президента, и по съпругата му. А, а някой нещо да каже за прическата на Цвета Караянчева??? Като проскубава метла беше в главата. Или тя е гербер-астка и там не се пипа, само за тоалетите на Десислава Радева може да се говори, така ли??
62
2
 
11
 
! Отговори
Гого преди 6 месеца
Това , че сме в ЕС не е зле , но че никой не защитава интересите ни там , в това е трагедията. И най- важното - не избираме правилните хора за ръководители на държавата , а само грабители.
У нас умните и можещи не се ценят , резултата е налице.
61
0
 
4
 
! Отговори
Питащ преди 6 месеца
До сега няма отговор на въпроса: Защо не публикуваха ПЪЛНИТЕ искания на полицаите?
Защото се говори, че искат и:
1. Де не бъдат възпрепятстване при разпространението на наркотици.
2 Всяко РПУ с ЧАСТНА бензино колонка.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Осъзнавате ли, че алокацията на Съвета на Министрите в България за 6 месеца по никакъв начин не е "поемане на ръководството на ЕС"? Що за едноклетъчни псевдожурналя наемате в смешната си жълта медийка и колко ви плаща ГРОБ, за да баламосвате хората с простотиите си?
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От 13 века стожер на Европа????????? С украинците ли се състезаваме в шампионата "Евромегаломан -2018".
58
4
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 6 месеца
ЗА 28 ГОДИНИ ЕВРОПА УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ
57
4
 
9
 
! Отговори
обикновен преди 6 месеца
България се управлява от мафията,чието седалище е на жълтите павета. Затова не ни е виновен ЕС,а ние,защото търпим този геноцид...
56
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
най-после свестен президент
55
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искате смешника Роската Плевнлиев ли, нещастници???
54
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Румен Радев е достоен президенти честен човек, но една птичка пролет не прави.
Съмнявам се , че ще може да промени нещо в най-корумпираната и най-бедната държава.
53
5
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 6 месеца
Давай Радев. НАправи така, че ЕС да не се разпадне никога! :-D
52
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едиствено Радев беше като чуждо тяло на трибуната - Решетников сред европейци !
51
11
 
17
 
! Отговори
Морски преди 6 месеца
Нека диктатора Борисов първо попита народа,но със сигурност българина не иска да е част от заробващия ЕС.
50
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До А СЕГА ИЗТРИЙ МЕ

В ква армия ще се върне, нали уж сме нямали армия? Оправете си опорните точки от Позитано, че ставате смешни!
49
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Морски

А къде да иска народа бре?!?! В скапаната руска кална, гладна и алкохолизирана кочина ли??
48
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както се вижда от снимката,докато Радев произнася словото си,Бойко си препрочита назубреното,за да не го забрави.
47
9
 
17
 
! Отговори
А СЕГА ИЗТРИЙ МЕ преди 6 месеца
ГЕНЕРАЛ РАДЕВ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В АРМИЯТА, ДОСТОЙНАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ. АМИ МУТРАТА БОРИСОВ - НЯМА КЪДЕ, ОСВЕН ПРИ МАГИНИТЕ, ГАЛЕВИ, ПОЛИ ПАНТЕВ, БАЙ МИЛЕ, ЗА КОЕТО НАЙ-СЕТНЕ ДА СЕ ПОГРИЖИ СРЕТАН.