Радев към ЕС: На Балканите знаем, че от разделението потъват региони

С официална церемония България пое ръководството на ЕС
Обновена: 11 яну 2018 21:12 | 11 яну 2018 20:05, Красимир Ангелов
83
Радев към ЕС: На Балканите знаем, че от разделението потъват региони
Снимка: БТА

На Балканите знаем добре, че от разделението потъват региони. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата". Това обяви президентът Румен Радев в словото си по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Церемонията се провежда в Народния театър "Иван Вазов".

Още по темата
По време на словото си Радев подчерта, че страната ни е член на ЕС от 11 години, но от цели 13 века България е югоизточната порта на Европа. "Това е скъпо платен политически опит", подчерта държавният глава.

"България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите. Ние сме родината на Кирилицата. България, която днес догонва развитите страни в Съюза, спаси своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство", посочи в речта си Румен Радев.

"Поемаме председателството в труден за Съюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив, миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на съюза", допълни държавният глава. И посочи, че ключът е в реализма и надмогването на егоизма.

"За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години беше сбъдната мечта. Днес ми позволете от сърце да благодаря на всички, които през изминалите години и до ден днешен работиха усилено, за да достигнем днес до този исторически за България момент", посочи от своя страна  министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова

"С гордост и самочувствие поемаме отговорността на председател на Съвета на ЕС. Ние българите вярваме в доброто, в доброто утре, имаме волята, енергията и решимостта да работим за него заедно с вас", допълни още тя.

"Българските народни представители ще дадем своя принос към формирането на ключовите европейски политики", обеща на церемонията председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. "Приемаме председателството като национална и надпартийна кауза, с която да се докажем като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Съюза. Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусни решения в ЕС", добави тя.

В своята реч премиерът Бойко Борисов подчерта, че от една страна по време на председателството ни трябва да сме безпристрастен модератор, но в същото време трябва всеки българин да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него.

"Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета си е положил толкова труд, за да покаже уважението на европейските институции към нашата история, към всички вас, които толкова усилия са положили“, посочи Борисов. Той обясни, че през следващите шест месеца на председателството има много събития, които ще започнат, които да се развият, а трети ще завършат. 

"През тези 6 месеца на нашето председателство трябва да се отворят много въпроси и отговори да се дадат“, подчерта премиерът.  Според него през 2018 г. трябва председателствата на България и Австрия трябва да вървят така, че да има максимална приемственост на темите.

"Да ни е успешно председателството, да направи нещо за България и за Европа, със скромните си възможности, които имаме. Още веднъж добре дошли на всички, успешно председателство", каза в заключение Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Where are Шушана
4
16
 
7
 
! Отговори
Професор преди 6 години
До 3Ами ще каже защото владее френски. Радев знае ли френски? Не знае.
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Тиквата каза "парле ву франсе" на Макрон.
2
34
 
9
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Росен Плевнелиев беше с класи над тоя. Умерен, сдържан, демократ, културен. Абе истински държавник.
1
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че имаме поне Прездент сред некадърното, полуграмотно корумпирано Герберастко блато.Браво, Радев - НАРОДЪТ е с теб !