Заличават думата "инвалид" от законодателството ни

НС единодушно подркепи промените, внесени от депутата Михаил Христов
37
Заличават думата "инвалид" от законодателството ни
Архив: Булфото

Хората с увреждания вече няма да бъдат определяни като инвалиди в законодателството. Това стана, след като парламентът единодушно подкрепи промени, внесени от параолимпиецът и депутат от БСП Михаил Христов в Закона за държавните такси.

Съгласно направените промени думата "инвалид" ще бъде заменена със словосъчетанието "лица с увреждания". Това налага промяната на девет закона.

"В едно общество, стремящо се съм европейски ценности и солидарност, е немислимо хората с увреждания да бъдат наричани инвалиди. Самата дума "инвалид" носи негативен заряд. Тя се асоциира с невалиден, лишен от законна сила, недействителен, болен", пишат в мотивите си вносителите на поправките в закона.

Според тях хората с увреждания не са невалидни и заради това те предлагат тази дума да бъде заличена от българското законодателство и да бъде заменена с хора с увреждания.

С преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавните такси се променят и Закона за висшето образование, Закона за здравното осигуряване, Закона за железопътния транспорт, Закона за защита на животните, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за движението по пътищата, Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Хората с увреждания в България са около 800 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
торльо преди 6 години
колко са ромите пенсионери по болест, в едно село варненско са над 500, ТЕЛК пенсионираха срещу подкуп.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В бъдеще инвалидите ще ги наричаме хора с увреждания, което на български означава мозъчни инвалиди, увредени хора или по-просто хахави.. Браво на единодушно увредените в парламента
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма работа вършат социалистите в Парламента... брех!И за това получават големи заплати и куп беьплатни привилегии!Но открай време се знае - комуниста е свикнал само да взема наготово!
27
2
 
10
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
АЗ предлагам да сменим думата депутат с думата родоотстъпник
26
4
 
14
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Сменете и обидната дума "социалист" с по-подходящата "мафиот"
25
2
 
4
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Защото инвалид буквално означава невалиден, бе ***!
24
3
 
13
 
! Отговори
смешковци преди 6 години
Занимават се само с простотии. Това и онова не се казвало не така, а иначе. Разни молби станали заявления и много важно, сакатите станали не знам какви, че да променят куп закони.Това си е нагло скатаване на работно време от 240 паразита.
23
4
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Парламента подкрепи единодушно промените......Така е, глупостта обединява.И от кого идва идеята , от БСП. Как да разчиташ на тези да управляват държава.На фасадата на НС да пише: Глупостта обединява.
22
2
 
13
 
! Отговори
varg преди 6 години
Тъпо.Как ще замените думата военноинвалид с военно лице с увреждане ли ?
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черното вече не е черно, а ще се нарича бяло! Така е много по-демократично!
20
5
 
4
 
! Отговори
Щ.Младши преди 6 години
Думата САКАТ идва от древен Български и означава СЕКАТ (Насечен във война).
19
5
 
13
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Истинската дума която се е ползвала в България векове наред е САКАТ!Думата сакат е много стара идва от арабски и се ползва във десетки държави. Включително на балканите и във КавказО там идва и осакатявам, осакатен, сакатлък. .... и така нататък. Сакат не е обидна дума!Ама нали трябва да сме модерни и политически коректни...та затова постепеннно подменяме езика.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не махнете и "социално слаб" и да сложите "хора издържани от нацията"!!!!Жан Виденов си вървим с пълна пара остана някой като Андрей Луканов и да повтори думите!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата инвалид никога, ама никога не е носила негативен заряд. Ама карай, сега ще ги наричат увредени...
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лицата с увреждания нямат нужда от нови дефиниции. Кажете каква секира сте им подготвили, на какъв гърч ще ги подложите и колко от тях ще обречете на бавна гладна смърт? Колко болести ще премахнете от ТЕЛК-а и колко хиляди ще оставите без пенсии?
15
1
 
20
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Поредната безмислена промяна.Векове наред хората казват сляп но решиха че това е обидно(не знам защо) и го промениха с незрящ.Е и.
14
1
 
25
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Щом чуят това,инвалидите веднага ще оздравеят!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами каква е гаранцията че думата "увреждания" няма да придобие негативен заряд, после пак ли ще сменяме? "Увреждане" според мен е по-негативна. Дори изглежда така, че английско говорящите са лобирали за тоя закон, защото инвалид означава на английски невалиден - нещо което би могло да е обида там, но не и тук защото значението на думата е друго." Вие сте човек с увреждане" ми звучи по зле от "Вие сте инвалид".
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има хора с акъл а в БСП- хора без акъл.
11
1
 
22
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
А как ще се наричат пенсиите на инвалидите , УВРЕДЕНИ ПЕНСИИ или ще бъдат отменени. Намери ли се поне един да зададе този въпрос в НС ? Явно няма какво да работят за да оправдаят огромните заплати.НС трябва да се разпусне. Закони има много по света и трябва само да се приложат.Ние не измисляме топлата вода.НС да се свиква само два пъти в годината за по няколко дни да се приеме готов европейски закон и да се съсипе , като се приспособи към нашите условия.Прав ли съм?