Борисов: У нас щяхме да имаме Косово, ако не беше Варшавският договор!

ЕС да помисли сериозно за последиците от влошаване на отношенията с Турция
12 яну 2018 11:00, Елка Василева
216
Борисов: У нас щяхме да имаме Косово, ако не беше Варшавският договор!
Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на ЕС". Това заявява пред кипърската новинарска агенция КНА българският премиер Бойко Борисов.

По думите на министър-председателя "ЕС трябва да помисли много сериозно за рисковете и последствията от влошаване на отношенията му с Турция".

Той казва още, че "ако сменим подхода спрямо Турция, това трябва да намери отражение в отбранителната политика на ЕС", пише КНА.

В отговор на въпрос дали и доколко Българското председателство ще даде тласък на разширяването на митническия съюз между ЕС и Турция и на либерализацията на визовия режим за турските граждани, българският министър-председател посочва, че "като съпредседател на Съвета България преценява, че суверенното право за взимане на решения по тези въпроси е на самия Съвет на държавите членки. В този смисъл аз мога само да "мисля на глас", отговаряйки на вашия въпрос", посочва той.

"За мнозина Турция е далечна страна, за приятелите ни в Кипър, за Гърция и тук в България обаче Турция е близо, тя има 80 милиона население и армия, която действа много ефикасно", отбелязва Бойко Борисов.

"Ние следим хода на събитията... ЕС има търговски връзки с Турция, има сътрудничество по въпроса за Сирия и тероризма, искаме ли ние да влошим тези отношения, искаме ли да продължим да разменяме лоши изрази на високо ниво?", пита Борисов.

"В България ние имаме мюсюлманско малцинство... ние сме много внимателни по отношение на етническата толерантност", казва още премиерът.

Бойко Борисов обяснява, че "през 80-те години и по време на "Възродителния процес" един милион граждани с мюсюлманско вероизповедание са напуснали България. И ние щяхме да имаме Косово тогава, ако не беше мощният Варшавски договор".

"В България имаме 1300 джамии. Когато бяхме член на Варшавския договор със 100 хиляди души армия, планирахме да задържим турците за четири дни на границата в случай на нападение, докато дойде помощ от Съветския съюз. Ние винаги ще стоим на европейска позиция по въпроса за Турция, но ако искаме това да се промени, трябва да го обсъдим - ако нещо се промени, тогава трябва то да намери отражение в отбранителната политика", пояснява Борисов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Варшавският договор и СИВ бяха контра на НАТО и ЕС, и двете вече ги няма, даже вече сме с двете останали, АМА КАКВО ОТ ТОВА!
136
7
 
37
 
! Отговори
zerodue преди 6 години
Това, че трябвало да ги удържаме 4 дни, 24 часа и т.н. е някакъв мит - по онова време са ни превъзхождали само в жива сила, което в края на 20-ти век не е кой знае какво предимство, по танкове и оръдия сме били долу горе равни, имали сме обаче доста повече самолети и ракети, не знам кой е трябвало да издържа 4 дни.
135
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименангличаните със смешната си армия ли?
134
6
 
9
 
! Отговори
до Осман преди 6 години
С твоите думи ти потвърждаваш поговорката- "Зелено магаре и умен турчин-няма."
133
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция не е Европейска държава. Колко % от територията и е в европейската част? От нашата граница до Истанбул по точно до босфора от там нататък територията и е в азия. Столицата на Турция е Анкара а тя е в Азия. За каква европа бълнува османлията?
132
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 133Абе другари много рано сте налазили ракията . Каква армия какви пет лева. Тогава Турция е в НАТО и щеше да има световна война. Англичаните казаха, няма да позволим две ориенталски държави да предизвикат трета светована война. Иначе наздраве .
131
9
 
12
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Най сетне някой да признае че възродителния е процес който трябва да се доведе до край за да не се създава ситуация като в косово. Само тогава на балканите ще има мир
130
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите работиха неуморно да нямаме съвместимост с НАТО и то с цената да жертваме родината си пред Турция.Без тях България щеше да си има 30 хилядна подготвена армия с американски танкове и самолети .Поне на нивото на Гърция .Уви , приказките ,ама кой наряза ракетите ,ама кой съсипа армията,ама аз не съм виновен тип Каракачанов ,това имахме откак влязохме в НАТО.
129
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да задържим турската армия за 4 дни, хахаха! С армията от преди 1989 год. за 2 дни щяхме да сме на Босфора, за 2 дни в Солун и за 2 дни в Охрид! А сега един "горски" не можа да намери цялата държава!
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак пуснаха бързата пратка борисовако минеш из ловешкия даи ще остановиш бая нередности
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Не, разбира се! Ние сме били в турската империя, а не обратното..И ние и турците сме били в Османската империя.
126
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е СЛАБ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕС. А КАКТО СЕ ВИЖДА ПРИЧИНАТА: БЪЛГАРИЯ, ТОЕСТ БОЙКО ИЗПОЛЗВА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЗА ДА УРЕДИ ТУРЦИЯ. ТРОЯНСКИЯ КОН НА ТУРЦИЯ В ЕС.
125
18
 
7
 
! Отговори
нали преди 6 години
Всъщност ако слушаха Костов и му бяха дали няколко мандата България щеше да е напълно съвместима с армиите на НАТО.А сега не е и затова са виновни всички руско турски другари и другарки саботирайки армията ни с глупави спомени за това дето е било .Не случайно и досега нямаме и нов изстребител .
124
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От както ходи до комшиите нещо започна да говори "умнотии". Докато османлията не върне Кипър на кипърците и докато в Турция не се установи свобода на медиите и на народа за каква европа бълнува османлията? Вместо светска държава каквато беше Турция в момента се е превърнала в Османлииска. С тази разлика че все още не са обули шалварите и не са нахлупили фесовете а жените фереджетата.. Но в близките години и това ще стане. А нашият ръси мозък и фърга акъл на лево и на десно.
123
2
 
7
 
! Отговори
суьо преди 6 години
До Анонимен Не, разбира се! Ние сме били в турската империя, а не обратното.
122
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС мислят сериозно за турция, затова никой не иска турция в ЕС. Не чакат бойко да им говори глупости.
121
17
 
2
 
! Отговори
САМО ГЕРБ преди 6 години
ГЕРБ НАД ВСИЧКО! ПОВЕЧЕ НИКАКВА ВОДКА, САМО УИСКИ!
120
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъдруванията на Бойко Борисов не интересуват никого, освен може би един тесен кръг приближени. Любовта на Бойко към Ердоган е очевидна, но другите европейски политици не се интересуват от тези бойкови ориенталски страсти.
119
12
 
15
 
! Отговори
суьо преди 6 години
И кво ми дреме за Сърбия, Гурбетчия? Сърбия е майстор по забиване на нож в гърба на България (с помощта на русия, естествено).
118
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГypбетчияИзказването ти означава че Варшавския договор е бил поддръжник на геноцида в Сърбия, т.е. един фашистки военен договор.