Борисов: У нас щяхме да имаме Косово, ако не беше Варшавският договор!

ЕС да помисли сериозно за последиците от влошаване на отношенията с Турция
12 яну 2018 11:00, Елка Василева
216
Борисов: У нас щяхме да имаме Косово, ако не беше Варшавският договор!
Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

"Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на ЕС". Това заявява пред кипърската новинарска агенция КНА българският премиер Бойко Борисов.

По думите на министър-председателя "ЕС трябва да помисли много сериозно за рисковете и последствията от влошаване на отношенията му с Турция".

Той казва още, че "ако сменим подхода спрямо Турция, това трябва да намери отражение в отбранителната политика на ЕС", пише КНА.

В отговор на въпрос дали и доколко Българското председателство ще даде тласък на разширяването на митническия съюз между ЕС и Турция и на либерализацията на визовия режим за турските граждани, българският министър-председател посочва, че "като съпредседател на Съвета България преценява, че суверенното право за взимане на решения по тези въпроси е на самия Съвет на държавите членки. В този смисъл аз мога само да "мисля на глас", отговаряйки на вашия въпрос", посочва той.

"За мнозина Турция е далечна страна, за приятелите ни в Кипър, за Гърция и тук в България обаче Турция е близо, тя има 80 милиона население и армия, която действа много ефикасно", отбелязва Бойко Борисов.

"Ние следим хода на събитията... ЕС има търговски връзки с Турция, има сътрудничество по въпроса за Сирия и тероризма, искаме ли ние да влошим тези отношения, искаме ли да продължим да разменяме лоши изрази на високо ниво?", пита Борисов.

"В България ние имаме мюсюлманско малцинство... ние сме много внимателни по отношение на етническата толерантност", казва още премиерът.

Бойко Борисов обяснява, че "през 80-те години и по време на "Възродителния процес" един милион граждани с мюсюлманско вероизповедание са напуснали България. И ние щяхме да имаме Косово тогава, ако не беше мощният Варшавски договор".

"В България имаме 1300 джамии. Когато бяхме член на Варшавския договор със 100 хиляди души армия, планирахме да задържим турците за четири дни на границата в случай на нападение, докато дойде помощ от Съветския съюз. Ние винаги ще стоим на европейска позиция по въпроса за Турция, но ако искаме това да се промени, трябва да го обсъдим - ако нещо се промени, тогава трябва то да намери отражение в отбранителната политика", пояснява Борисов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той каза, че е горд, че с турците сме били в една държава.Естествено, го е направил в старанието си да се подмаже на Ердоган,но това е СКАНДАЛНО ИЗКАЗВАНЕ и ГОЛЯМ ГАФ..Истината скандална ли е? Кое не е вярно в изказването? Не сме ли били заедно в една империя?
116
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЙКО ИСКА ВАРШАВСКИ ДОГОВОР С ТУРЦИЯ, ТОЕСТ БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ТУРЦИЯ.
115
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нали 116Другарите вече не се крият като хвалят сътрудника на ДС и РУМНО др. Иван Костов . Точно този човек излъга надеждите на народа и заслужава затвор . Др. Нинова е най великия приватизатор. Без пари приватизира Техноимпекс и стана милионерка . Ашколсум другари крадци .
114
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОНАЛД ТУСК КАЗА: НИКОЙ НЕ ВИ Е ДАЛ НИЩО ДАРОМ. ВИЗИРАЙКИ ЕС.
113
5
 
23
 
! Отговори
нали преди 6 години
Колко правилно Костов определи всички играчи в политиката.Доган -проклятие,Станишев -неподготвен човек ,царя - измамник ,Сидеров-маша на ДС,Бойко -страхливец .
112
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гурбетчияедва ли американците щяха да посмеят да нападнат Сърбия.А защо нападнаха Сърбия? Заради великосръбския шовинизъм избил в обикновен геноцид. Това не го забравяй когато говориш за нападение на НАТО над Сърбия.
111
4
 
25
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Няма ли кой да му преглежда речите на този човек? За една седмица надрънка глупости колкото да ни скара с половината свят.
110
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеше и до Истанбул да стигнем.Можеше, но на сън, тя фантазията няма граници.
109
3
 
13
 
! Отговори
д преди 6 години
Гурбетчия ,Югославия не е била във Варшавския договор .
108
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко поздрави от твоя приятел Георгиус Георгиу /бедняка "милиардер" от Кипър на който се водят много фирми с една от тях която е закупен и влака убиец в Хитрино/ На същият Георгиус който подари Банско за нова година.
107
12
 
11
 
! Отговори
Handel преди 6 години
"Когато бяхме член на Варшавския договор със 100 хиляди души армия, планирахме да задържим турците за четири дни на границата в случай на нападение, докато дойде помощ от Съветския съюз. "Лъжа! Трябваше да ги задържим на територията на България, докато руснажите пуснат атомните бомби.
106
9
 
19
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
Веднъж да каже нещо вярно.Наистина Варшавския договор си вършеше добре работата.Ако го имаше едва ли американците щяха да посмеят да нападнат Сърбия.
105
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както обикновено, Борисов говори глупости на търкалета. Не виждам какво ще прави премиера предвид близкото разпадане на коалицията в Сирия между Русия, Турция, Иран и Асад, ББ иска да стои на 2 стола на руския и турския, но най-вероятно ще седне на земята. Що се отнася до Варшавския договор отново имаме глупости на търкалета. България не е имала проблеми с турското население до момента на комунистическата простотия Възродителен процес.
104
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбирате ли какво означава Мъжка про'',,,,тутка.
103
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управлението на Сикаджията може да се характеризира с приказката за бръмбара. Като тръгнеш след него на л:::;но ще те заведе.
102
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са тримата васали на Боко Тиквата, няма ли да кажат нещо или тоя еднолично решава всичко, защото Ердоган вече му е обещал 40 девици на оня свят хахаха.
101
10
 
37
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Истината е, че през 1984 г., в село Бенковски, Златоградско се вдига въстание срещу Българската държава. То не е за "права и свободи", тази йезуитска формула, ще се роди по-късно. То е срещу Българската държава. Амуджите в селото са въоръжени с автоматично оръжие, американско производство, доставено от територията на Северна Гърция. Има убити, български войници, при потушавнаето на бунта. Контраразузнаването прави блестяща операция в Северна Гърция и залавя турският командващ офицер.
100
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ТОЗИ ЩЕ СЕ ИЗТЕЧЕ В КАНАЛИЗАЦИЯТА ЗАЕДНО С МАФИОТСКАТА СИ ПАРТИЯ.
99
8
 
27
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Я, Боко каза едно умно нещо след 10 години ГЕРБ. Прослави Варшавският договор! Хахахахахаххахахахаа. Истината е, че Варшавският бе много по-ефикасен от НАТО.
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
емигреееейшъъъъън