Борисови мисли от МС: Мръсен въздух? По един са в кола в София!

"Има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи"
12 яну 2018 16:45, Анисия Иванова
399
Борисови мисли от МС: Мръсен въздух? По един са в кола в София!
Снимка: БТА

Темата за мръсния въздух и санкциите от ЕС за него са били сред основните по време на Министерския съвет в сряда. По думите на премиера Бойко Борисов въздухът в столицата ще е мръсен, "докато по един човек се вози в автомобил в София, при положение, че има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи, два лъча на метрото, живот и здраве след година ще пуснем и третия лъч...".

Ние нали затова предприехме и санирането, за да може да се намали необходимостта от енергия за отопление зимата и за климатизация лятно време, допълва Борисов според стенограмата.

Още по темата

На заседанието на МС в сряда става ясно, че България ще подкрепи Полша в делото ѝ срещу Европейската комисия, с което се определят нивата на вредни емисии в атмосферата. Министрите одобриха българската позиция, която е за отмяна на решението на ЕК, което е от август 2017 г.

"Посоченото решение включва емисионни нива на вредни вещества в атмосферата, които са прекалено амбициозни и икономически нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации, работещи с местни лигнитни въглища. Решението има най-голямо утежнение върху топлоцентралите от Маришкия басейн. Неговото прилагане налага инвестиране на значителни финансови средства за постигане на изискванията от операторите на въглищните централи в България", обяснява министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Според него решението на ЕК не отчита в достатъчна степен спецификите на целия отрасъл на българската енергетика – производството на електроенергия чрез изгаряне на местни лигнитни въглища.

Тези електроцентрали произвеждат около 40% от електричеството в страната, ако те спрат и цената на тока се повиши, много повече хора ще минат на отопление на твърдо гориво, което е един от основните източници на замърсяване на въздуха в населените места, допълва министърът и признава, че ние сме единствената държава, която надвишава серните окиси в района на Маришкия басейн и там трябва да бъдат предприети мерки, твърди екоминистърът.

Позиция по темата изразява и вицепремиерът Валери Симеонов. Според него въпросът е изключително важен за бъдещето не само на енергетиката, а и на държавата - при евентуално затваряне на тези централи възниква въпросът откъде ще се осигурява необходимото количество електроенергия след 5, 10, 15 години.

"За мен това дело е буквално въпрос на живот и на смърт за близкото бъдеще на нашата енергетика", отсича Симеонов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петрова обяснява, че с решение, което сега се взема, България се присъединява към жалбата на Полша и други държави членки, които също са подкрепили документа да не бъде приет и да не влезе в сила.

"С днешното решение на практика изпълняваме един ангажимент, който поехме като правителство пред бранша, пред българската енергетика, за да можем на практика да гарантираме енергийната сигурност на страната и възможността нашите въглищни централи и българската минна индустрия да работи сигурно и спокойно в следващите години" казва Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
4
 
53
 
! Отговори
+++ преди 6 години
А тиквата с кого се вози - нали и той е един в кола или брои охраната???? Защо не се качи и той на влака от Банкя до Централна гара и оттам с чисто новото метро или трамвай до Министерския съвет. Аман от нагли профани, които се самозабравят.
339
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми то и Билетчето е за един.Но с Кола е по евтино.
338
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тролеи ,трамваи ,автобуси имя ,ама няма кой да даде пример.Депутатите от западната цивилизация ходят с колелета на работа.Искат от народа а не дават пример
337
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен да се качим и ние на коли, пътуващите в градски транспорт? *** задръстени
336
5
 
25
 
! Отговори
Навигатор преди 6 години
Като те видя във тролея как отиваш да "работиш" драги ми смехурко и аз веднага ще сляза от колата...........
335
2
 
16
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До Абе хораКато река да се самоубивам,ще те послушам!Нито има велоалеи,нито някой ти дава предимство,да не говорим,че ще се отровя от газовете по трасето.Егати екопътуването ще е!
334
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми купувайте потрошляци на 30г и после защо е мръсен въздуха , да не говорим че има лади още по пътищата.
333
1
 
16
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
И във Варна дишаме въздух и се возим по един в кола.Защото карта за една линия на Градски Транспорт е 45 лв.В София за цялата градска мрежа е 50 или 60.За цялата! Да се изравнят цените,оставям колата само за почивните дни.
332
5
 
15
 
! Отговори
Край преди 6 години
Интересно нещо са зелените - реват за Банско и лифта а за въздуха тук където живеят 360 дена в годината - ни вопъл ни стон. Ако влезете в белодробното на Мед. академия или Онкологията - ще си предадете бангията за скрап до три дена. *** ще е късно.
331
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 337 Човече , личи си , че мое да си га позволиш да караш ноа кола, ама 90 % от хората не моат. С кво да си карам детето до градината а, после с кво да ода на работа до другию край на Софето, ама с заплатата за кво за тока ли, парно ли, храна ли?
330
2
 
40
 
! Отговори
Европеецо преди 6 години
Нема спасение от тоя пъдар, 80-те процента го избират и нема как да изберат някой друг. Затова мислим демокрацията е пълна тъпня.
329
2
 
42
 
! Отговори
Европеецо преди 6 години
Баце, ти си премиер.Мисли за южен поток, газификация, ниски цени на газа. Мисли за електроцентрали, мисли за енергийна стратегия, мисли как се отопляват бедните.Ти си седнал да мислиш кой как пътува в колата.Баце, на дребно мислиш душа. Идеален си за пъдар в народен парк Витоша.Нема такъв прим министер по европата, а за африка не съм сигурен.
328
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СЕ ВЪВЕДАТ ВИНЕТКИ САМО ЗА СОФИЯ
327
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаш кола над 15 години? Данък от 2000 лв. и си карай колкото си искаш.
326
2
 
28
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Ако с 4 те милиарда публични средства прахосани за саниране на частни имоти бяхте изградили инфраструктура за газификация и с държавни управленски лостове договорите и намалите цената на газта за битово потребление може би щеше да е къде къде по полезно и за въздуха и за всички хора. Така и не се обясни от никой как публични средства отиват в частни имоти??? КАК???
325
1
 
13
 
! Отговори
Боко решава до дни преди 6 години
СКОРО ЩЕ СЕ ГЛАСУВА ЗАКОН: Всички коли да се уплътняват, иначе за всяко празно място - глоба и отнемане на точки
324
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има решение за мръсният въздух вдигат цените на горивата и никой нема да пътува вече сам. Въпрос може би на време, раздадените пари трябва да дойдат от некъде.
323
6
 
13
 
! Отговори
Абе хора преди 6 години
Ако работата ви е наблизо (до 4-5 км) ползвайте велосипед когато е сухо времето. Защо? Защото е евтино, бързо, чисто и здравословно.Ако сте на по голяма възраст и не ви стигат силите - купете си от тези новите велосипеди със допълнителна батерия и ел. моторче. Вървят чудесно, лесно се качват баирите, по надолнището и по равното батерията се зарежда. В къщи го дозареждате във контакта за 2 часа и готово. Едно зареждане е няколко стототинки.В Скандинавия масово така се придвижват.
322
3
 
28
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Една бивша колешка ме питашe защо ходя с градският транспорт на работа, защото било пълно и миришело на....! В последствие научих че била продала в Сливен три имота за да си купи двустаен в "Младост".
321
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хахА с кой мускул мисли а?