Борисови мисли от МС: Мръсен въздух? По един са в кола в София!

"Има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи"
12 яну 2018 16:45, Анисия Иванова
399
Борисови мисли от МС: Мръсен въздух? По един са в кола в София!
Снимка: БТА

Темата за мръсния въздух и санкциите от ЕС за него са били сред основните по време на Министерския съвет в сряда. По думите на премиера Бойко Борисов въздухът в столицата ще е мръсен, "докато по един човек се вози в автомобил в София, при положение, че има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи, два лъча на метрото, живот и здраве след година ще пуснем и третия лъч...".

Ние нали затова предприехме и санирането, за да може да се намали необходимостта от енергия за отопление зимата и за климатизация лятно време, допълва Борисов според стенограмата.

Още по темата

На заседанието на МС в сряда става ясно, че България ще подкрепи Полша в делото ѝ срещу Европейската комисия, с което се определят нивата на вредни емисии в атмосферата. Министрите одобриха българската позиция, която е за отмяна на решението на ЕК, което е от август 2017 г.

"Посоченото решение включва емисионни нива на вредни вещества в атмосферата, които са прекалено амбициозни и икономически нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации, работещи с местни лигнитни въглища. Решението има най-голямо утежнение върху топлоцентралите от Маришкия басейн. Неговото прилагане налага инвестиране на значителни финансови средства за постигане на изискванията от операторите на въглищните централи в България", обяснява министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Според него решението на ЕК не отчита в достатъчна степен спецификите на целия отрасъл на българската енергетика – производството на електроенергия чрез изгаряне на местни лигнитни въглища.

Тези електроцентрали произвеждат около 40% от електричеството в страната, ако те спрат и цената на тока се повиши, много повече хора ще минат на отопление на твърдо гориво, което е един от основните източници на замърсяване на въздуха в населените места, допълва министърът и признава, че ние сме единствената държава, която надвишава серните окиси в района на Маришкия басейн и там трябва да бъдат предприети мерки, твърди екоминистърът.

Позиция по темата изразява и вицепремиерът Валери Симеонов. Според него въпросът е изключително важен за бъдещето не само на енергетиката, а и на държавата - при евентуално затваряне на тези централи възниква въпросът откъде ще се осигурява необходимото количество електроенергия след 5, 10, 15 години.

"За мен това дело е буквално въпрос на живот и на смърт за близкото бъдеще на нашата енергетика", отсича Симеонов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петрова обяснява, че с решение, което сега се взема, България се присъединява към жалбата на Полша и други държави членки, които също са подкрепили документа да не бъде приет и да не влезе в сила.

"С днешното решение на практика изпълняваме един ангажимент, който поехме като правителство пред бранша, пред българската енергетика, за да можем на практика да гарантираме енергийната сигурност на страната и възможността нашите въглищни централи и българската минна индустрия да работи сигурно и спокойно в следващите години" казва Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
4
 
16
 
! Отговори
малко истина преди 6 години
Граждани , ако искате да сте свободни , излезте навън . Знам в нета има , пропаганда , порно , *** , но вие нямате пари :) но ако спрете дрогата и започнете да се събирате на живо без да си ровите по телефоните , тогава тази пропаганда дето се излива върху вас ще стане ненужна :) Те го знаят и вие го знаете . Решението е едно - Воля , но не на Марешки :)
299
0
 
13
 
! Отговори
FG преди 6 години
Къде изчезна онзи *** с ник "Край"? Май му свърши работното време. Подобни проправителствени коментатори винаги пишат в стандартното работно време. След това никакви ги няма. По това може да ги познаете.
298
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През зимата битов ток трябва да бъде поне два пъти по евтин, за да не палят *** - щото на студ не се издържа, но пък ни тровят яко.
297
0
 
29
 
! Отговори
Х преди 6 години
ЕС НИ ЗАТВОРИ БЛОКОВЕТЕ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ И НИ ЗАБРАНИ ДА СТРОИМ БЕЛЕНЕ, А СЕГА НИ НАЛАГА ГЛОБИ,ЧЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ТЕЦ.БРАТСКИ СЪЮЗ!!!Не е важно че дишаме мръсен въздух, важното е ,че Туск говори български и каза ,че Борисов може да победи всеки тракийски войн и той се пъчи!
296
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов ,терминалите работят !Като не ти харесва -чао !Никой не те държи на сила !*** да видиш ,кой и как Ви издържа държавата !Щото програмките свършват !
295
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кога българи ще търпите това унижение?! До кога ще търпите това недоразумение да ви казва как да живеете?! Нямате ли достойнство?
294
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата в най-тъпият министър председател в историята на Света! Като се погледне в огледало и вижда ***!
293
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По заповед *** тиквата, всеки да вози минимум по двама още! Няма значение дали искат да се качват или не! Няма как, тиквата се разпореди! Съжалявам го това същество, как може да е толкова тъпо и ограничено! Явно е само с вдна мозъчна клетка! Да мине по северната дъга на околовръстното и да види всичките бълващи комини и ромски махали какво причиняват! Кухар! ***!
292
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип атомната енергия и газовата навсякъде по света са най-евтини и екологични.Ако ги ползвахме хората нямаше да се налага да горят дърва и въглища.Ние обаче с лошите руснаци не искаме да работиме и затова с кеф ще си дишаме хубавия въглищен американски въздух!В Западна Европа са газифицирани всички-най-вече от Русия.Е да,ама ние сме по католици от папата.
291
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като запалят кюнците на твърдо гориво или пелети с изгоряло масло вън направо не се дише, става ад вечерно време, а рано сутринта направо люти на очите - ужас.
290
1
 
21
 
! Отговори
Х преди 6 години
ЕС НИ ЗАТВОРИ БЛОКОВЕТЕ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ И НИ ЗАБРАНИ ДА СТРОИМ БЕЛЕНЕ, А СЕГА НИ НАЛАГА ГЛОБИ,ЧЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ТЕЦ.БРАТСКИ СЪЮЗ!!!
289
1
 
26
 
! Отговори
:):) преди 6 години
в 21 век софия е почти 50% отоплявана като в 19 век на ***....
288
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На пешеходците ни става все по-трудно да се придвижваме
287
1
 
35
 
! Отговори
Смоуки преди 6 години
Aбе този *** Тиквоний на може ли да загрее, че основно замърсяването на въздуха не е само от колите! Високите цени на тока и парното принуждават хората да се отопляват на въглища и дърва! Като от миналия век! Няма прогрес в тази държава, няма просперитет и оптимизъм! Поне докато тази граблива, нагла и безочлива партия ГРОБ са на власт!
286
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да , мръсен е въздуха, ама нали не щеха некои хора руска газ - " Южен поток" не щеха и АЕЦ " Белене" - сега хората с кво да се отопляват със съпият ток на г-н Иванов ли?
285
0
 
32
 
! Отговори
Узуна преди 6 години
Първо трябва да спрат вси4ки кортежи на управлява6тите, 6тото те за 1 4овек ползват 10 коли, и тогава да дават акъл какво и как да карат хората. В Швейцария като е хубаво времето министъра ходи с колело на работа.
284
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боце, качи се в автобус, ако можеш, да видиш как винаги има пътници, които не успяват да се натъпчат вътре по някои линии. Както и да чакаш над 40 мин за автобус, както се случи последните няколко пъти.
283
0
 
25
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Ей тия да се осъзнаят в коя държава са и кой ни е докарал до тука. Какво очаква бай борисов кат сме най бедните . мислите ли че някой иска да кара 20 г. Таралясник който не стига че е стар ами е в пъти по скъп от колкото в други части на европа. И че на някой му се мъкнат дърва или въглища ама кат ти идват сметки за по над 300+ лв само за отопление ще мъкниш и мръсен въздух ще дишаш и ще се радваш че има все още кво да се диша
282
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите въглищни централи?Отдавна не са наши,а американски!С уникално обвързващ и неизгоден за България договор,задължаващ държавата да изкупува тяхната продукция на много високи цени,за много дълъг период от време.От което и държавата и крайния потребител всекидневно губят.Но за сметка на това обилно ни тровят въздуха,но правителството ги защитава!
281
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата отказва Високи мита за вноса на коли от ЕС.