ЕК: Дълг, дефицит – България е на добър път! А корупцията като другаде!

350 млн. евро влизат у нас по програма за намаляване на лихвите
Обновена: 12 яну 2018 17:22 | 12 яну 2018 14:20,
194

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засипа с комплименти България и премиера й Бойко Борисов след съвместното заседание на еврокомисарите и министрите от българското правителство.

То бе една от съвместните прояви след вчерашното официално откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"България е на добър път, държавният дълг е сред най-ниските в еврозоната, бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък", каза Юнкер на съвместната пресконференция с Борисов.

Той отново се застъпи за членството на страната ни в Шенген и обясни, че България, като всички страни-членки, има право и задължение да влезе в еврозоната. Шефът на ЕК обаче уточни, че не очаква утре сутринта страната да приеме еврото.

Още по темата

Провокиран от журналистите да коментира твърденията в някои световни медии, че България е най-корумпираната страна в ЕС, Юнкер пак похвали кабинета. 

"Българското правителство се бори с корупцията и постига напредък през последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение", каза шефът на ЕК. Той все пак обясни, че у нас има проблеми с корупцията, но те били такива като на "други места".

Шефът на ЕК обясни, че би било твърде опростенческо да се говори, че цяла България е изцяло корумпирана.

Преди пресконференцията на Борисов и шефа на ЕК бе подписан проекта "Юнкер" за 100 млн. евро, с който ще се създадат 210 нови работни места у нас и ще се подпомогне развитието на земеделието ни.

С този проект България става №3 в плана "Юнкер" като инвестиция на глава на населението.

"С подписаните между ЕК и България договори у нас влизат над 350 млн. евро по програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите", обясни българският премиер.

Юнкер и Борисов начертаха основните теми, които ще решава Съветът на ЕС под председателството на България. 

Сред тях водеща ще бъде свързаността със западните Балкани и подобряването на отношенията с Турция.

"Няма съмнение, че Западните Балкани са свързани като държави повече помежду си, но искаме да ги свържем и с другите страни в Европа", каза Юнкер. Той обясни, че ще очаква да се информира от първа ръка от какво имат нужда страните в региона по време на Срещата на върха на Западните Балкани в София през май.

Шефът на ЕК обясни, че в следващия мандат на Комисията и на Европарламента може реално да се започне подготовка по разширяването на ЕС в района. Според него е важно страните тук да имат европерспектива, за да не се повтарят събитията от началото на 90-те.

Газовите доставки в региона също са сред темите, които ЕК и България обсъждат.

"Знам, че това е висш политически интерес за България и ние подкрепяме амбициите на българското правителство. Газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи", каза още Юнкер.

Темата за Турция и отношенията й с ЕС също е сред важните за Брюксел и Българското председателство.

"И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС, тези теми много внимателно трябва да се разглеждат, моето мнение е, че трябва да нормализираме отношенията", каза премиерът Бойко Борисов.

Юнкер повтори, че диалогът с Турция е важен за ЕС, но докато има журналисти в турските затвори, отношенията няма как да се изгладят.

"Турция е голям наш съсед", каза Борисов и изрази надежда, че с корекции от страна на Турция и с "нашата политическа воля" ще се постигне най-доброто за региона и ЕС.

Юнкер и Борисов коментираха и надеждите си за бързо съставяне на кабинет в Германия.

"Йотингер каза, че има положителни информации от Германия, дай боже да излезе бял дим от там", каза българският премиер.

Извън темите на председателството българският премиер се извини на софиянци за блокираните улици и им обеща, че подобни мерки за сигурност ще има само още веднъж – на 17 май.

Юнкер пък се възхити на България и нарече Борисов свой голям приятел. Шефът на ЕК обясни, че харесва много шопската салата и суджука и се надява да ги опита на обяд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
"България е на добър път!"На най-добрия! :-D
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българския бизнес е закърмен с борчески изстъпления и подпомогнати от държавата грабежи на народа. Докато не се върне смисъла на съществуване на България, тя ще зачезва.
170
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЖАН-Клод Юнкер каза, че е влюбен в Бойко и вм луканката.Днес даже нямаше търпение и на два пъти публична го награби и разцелува с мокри целувки.
169
0
 
6
 
! Отговори
Бааа маааму, преди 6 години
Европейският шеф, бърборейки за Спартак, за д-р Стоичков, за Н. Пр. Б. Б., за сериали, дракони, и за някойси Бахаров, всъщност ни каза в очите, че сме си роби и като роби-гладиатори с умирането си служим за забавление в европейския Колизеум, че сме неуки, невъзпитани и прости, че сме сума години в необяснима социална обсесия и преклонение пред наглия посткомунистически бандитизъм, кражбите и престъпността, че сме повърхностни, и май не става
168
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гарабет седи на Дунав-мост. Минава Киркор и го пита: Гарабет, какво правиш тук? Чакам да дойдат руснаците казва Гарабет. Аха! А, през 89-та не чакаше ли да дойдат американците? язвително пита Киркор.Гарабет отговаря: Е, какво, не дойдоха ли?
167
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сред хората там нямаше ли поне един нормален да се изхрачи в лицемерната и лъжлива мутра на "скъпият" ни гост?
166
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето къде е отишъл суджукаааа
165
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жани, мойто момче, това за корупцията ако ми го кажеш на мене в очите, няма да си тръгнеш жив от България. И без това съм ви набрал яко, брюкселски кърлежи.
164
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме му на Юнкер за нашата корупция.Прегръдки,целувки,лицемерие и айде довиждане и останете си със здраве.Видели били напредък в борбата с корупцията.Ха,ха,ха,къде и кога го видяха тоя напредък,та и ние да го видим.
163
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да не намразиш Брюксел. Идва у нас очилаткото да яде и пие на корем, и ти заявява, че всичко у вас е на шест.
162
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек очаква, че управниците в Брюксел биха се ангажирали с проблемите у нас и биха притиснали властта, а оня ти обяснява, че корупцията ти била ниска, а стандартът ти на живот- европейски. Буквално замете проблема под килима и окуражи продължаването на безобразията у нас.
161
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя очилатия *** заслужава да му обърша два шамара с опакото на ръката и да го влача из всички институции за да се запознае с корупцията от първа ръка. Кого си тръгнал да баламосваш бе люксембургски цър вул?
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
hahaha..vsi4koto kato navsiakade... nai-ve4e zaplatite :))zatova vseki koi moje biaga..Parodia na darjava !!
159
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупцията ни била като навсякъде... ахахаххахаСега разбрахте ли какво представляват брюкселските похвали- да, да супер сте, нашият човек е на власт, цъфтите.
158
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А корупцията като другаде!"Този е неадекватен. Що за клоуни управляват ЕС?
157
0
 
6
 
! Отговори
Юнкер преди 6 години
Супер сте, то дефицит, то дълг. Е, тук там някое убийство на данъчен, някой разстрел на бизнесмен, някой атентат с РПГ, някой опит за убийство на подсъдим пред съда, ама това са нормални неща.
156
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основна част от населението са пенсионери около 2 милиона и 90 % оцеляват с 200 лева пенсия заради финансовата дисциплина и излишъка, а върхушката се къпе в разкош.
155
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4-5 милиарда лева от КТБ не се върнаха в бюджета, По 10-12 милиарда лева се краде всяка година от болниците, саниране, МВР и училищата при спадащо население скачат и разходите за общинска администрация и строителство.
154
3
 
6
 
! Отговори
четящ преди 6 години
Чета коментарите и за пореден път си давам сметка защо сме на този хал - какво сте се заяли - и ББ и герб и *** и бсп все с комунистическо потекло. Тях бащите и дядовците им цял живот са ги възпитавали само да крадат обират и лъжат. Какво очаквате ? Кога народът ще се обедини и ще ги премахне изцяло? Явно народът не е чак толкова измъчен все още.
153
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еееех и европейските политици като нашите