ЕК: Дълг, дефицит – България е на добър път! А корупцията като другаде!

350 млн. евро влизат у нас по програма за намаляване на лихвите
Обновена: 12 яну 2018 17:22 | 12 яну 2018 14:20,
194

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засипа с комплименти България и премиера й Бойко Борисов след съвместното заседание на еврокомисарите и министрите от българското правителство.

То бе една от съвместните прояви след вчерашното официално откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"България е на добър път, държавният дълг е сред най-ниските в еврозоната, бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък", каза Юнкер на съвместната пресконференция с Борисов.

Той отново се застъпи за членството на страната ни в Шенген и обясни, че България, като всички страни-членки, има право и задължение да влезе в еврозоната. Шефът на ЕК обаче уточни, че не очаква утре сутринта страната да приеме еврото.

Още по темата

Провокиран от журналистите да коментира твърденията в някои световни медии, че България е най-корумпираната страна в ЕС, Юнкер пак похвали кабинета. 

"Българското правителство се бори с корупцията и постига напредък през последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение", каза шефът на ЕК. Той все пак обясни, че у нас има проблеми с корупцията, но те били такива като на "други места".

Шефът на ЕК обясни, че би било твърде опростенческо да се говори, че цяла България е изцяло корумпирана.

Преди пресконференцията на Борисов и шефа на ЕК бе подписан проекта "Юнкер" за 100 млн. евро, с който ще се създадат 210 нови работни места у нас и ще се подпомогне развитието на земеделието ни.

С този проект България става №3 в плана "Юнкер" като инвестиция на глава на населението.

"С подписаните между ЕК и България договори у нас влизат над 350 млн. евро по програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите", обясни българският премиер.

Юнкер и Борисов начертаха основните теми, които ще решава Съветът на ЕС под председателството на България. 

Сред тях водеща ще бъде свързаността със западните Балкани и подобряването на отношенията с Турция.

"Няма съмнение, че Западните Балкани са свързани като държави повече помежду си, но искаме да ги свържем и с другите страни в Европа", каза Юнкер. Той обясни, че ще очаква да се информира от първа ръка от какво имат нужда страните в региона по време на Срещата на върха на Западните Балкани в София през май.

Шефът на ЕК обясни, че в следващия мандат на Комисията и на Европарламента може реално да се започне подготовка по разширяването на ЕС в района. Според него е важно страните тук да имат европерспектива, за да не се повтарят събитията от началото на 90-те.

Газовите доставки в региона също са сред темите, които ЕК и България обсъждат.

"Знам, че това е висш политически интерес за България и ние подкрепяме амбициите на българското правителство. Газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи", каза още Юнкер.

Темата за Турция и отношенията й с ЕС също е сред важните за Брюксел и Българското председателство.

"И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС, тези теми много внимателно трябва да се разглеждат, моето мнение е, че трябва да нормализираме отношенията", каза премиерът Бойко Борисов.

Юнкер повтори, че диалогът с Турция е важен за ЕС, но докато има журналисти в турските затвори, отношенията няма как да се изгладят.

"Турция е голям наш съсед", каза Борисов и изрази надежда, че с корекции от страна на Турция и с "нашата политическа воля" ще се постигне най-доброто за региона и ЕС.

Юнкер и Борисов коментираха и надеждите си за бързо съставяне на кабинет в Германия.

"Йотингер каза, че има положителни информации от Германия, дай боже да излезе бял дим от там", каза българският премиер.

Извън темите на председателството българският премиер се извини на софиянци за блокираните улици и им обеща, че подобни мерки за сигурност ще има само още веднъж – на 17 май.

Юнкер пък се възхити на България и нарече Борисов свой голям приятел. Шефът на ЕК обясни, че харесва много шопската салата и суджука и се надява да ги опита на обяд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
26
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
До ВасилевЕС праща тук утайките си като туристи Лятото.
11
1
 
31
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Боко мисли с перспектива. Аз се чудех защо са му 4 тона суджук като имал високо кръвно,а то било за Юнкер и другите гости от Евросъюза,но поне да беше си платил съджуците,а не да рекетира собствениците,вече не е в СИК,а мутропремиер.
10
1
 
28
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Разбрахте ли сега за кого е бил суджука.Бързате да плюете а не разбирате нищо от превантивни мерки
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебелио е гладен и му е скучно.
8
5
 
25
 
! Отговори
Василев преди 6 години
ЕС наистина помага на България, но българите не искат сами на себе си да си помогнат!Дотам я докарахме, че да се радваме на аутсорсинг и на бедни туристи, това вдига растежа реално в икономиката!!!Селяни прости, никога няма да надскочите европейските народи и държави с това тесногръдо мислене, как да усвоим еврофондове, без да инвестираме в правова държава, образование и сигурност!Вие сте валат селяни прости, вие си оставате утайката на ЕС!!!Агент Рейджи Милнър!ЦРУ!!!
7
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даааааа. Люксембургският пейзанин си го е казал направо - обича суджук... И корупцията тук е като навсякъде. С една дума готов е да облажи и да се включи в местните инициативи!
6
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво сега?Всичко е на шест.Народа нахранен, здрав, индустрията също, престъпност няма, корупция почти няма.И за какво ни пратиха преди месец известие, че от всичките 20 точки, които Ес иска да изпълним, по 18 нищо не е направено?
5
4
 
38
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Този Юнкер на колко водки е бил,щом казва че котупцията в България е нормална като на другите страни от ЕС? Ако и другите страни в този съюз са толкова корумпирани отпишете го,няма да просъществува дълго....
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не написахте, че 100-те млн евро, с които ще се отворят 210 работни места се дават на "Биовет", собственост на Домусчиев?
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еееее ти па,Волен Сидеров каза,че следобед ще му даде домашна ракия
2
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шефът на ЕК обясни, че харесва много шопската салата и суджука и се надява да ги опита на обяд.Бухуху суджук има с тонове, ама си искай и ракия към шопската салата.
1
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много набързо, по бързата процедура проключи тая среща. Въпроси се зададоха, колкото без хич да не е. На Юнкер много му дреме за България.