Протестите – заради липсата на доверие в политиците ни

Експерт: Българите имат потребителско отношение към Съюза
12 яну 2018 07:51,
15

Българското европредседателство официално е открито, но заедно с еуфорията, върви и негодуванието към институциите и властта. Поемането на председателството на Съвета на ЕС изкара редица съсловия като полицаи и екозащитници на протест.

"Тези шествия бяха създадени от правителството чрез вземане на необмислени решения в края на годината. Да очакваме от българските граждани да се откажат да протестират, само защото някой се притеснява, че ще се изложим, е наивно. Истинската драма е, че българите нямат доверие към политиците ни – затова сме свидетели на толкова много протести", подчерта политологът Христо Панчугов.

В студиото на "Денят ON AIR" европеистът д-р Вихър Георгиев потвърди, че очакването гражданите да не протестират, защото имало шанс да се изложим пред ЕС, е лекомислено.

"Няма как да кажем на хората да спрат да се вълнуват. Протести има, имало е и ще има, независимо от председателството. Но трябва да използваме това време да обясним на българските граждани какво всъщност прави ЕС в дълбочина. Повечето имат потребителско отношение към Съюза. Също така, трябва да стимулираме българите повече да участват в политическия живот", категоричен бе анализаторът.

Мнозина от властимащите, а и от избирателите, се притесняват от вота на недоверие или по-точно що за отзвук би имал той сред еврочиновниците.

"Няма такова нещо като опозиция в коалиция. Нормално е опозицията да внася вот на недоверие именно, когато опонентите им са най-уязвими. Въпросът е какъв ефект ще има от това? Важно е също дали ДПС ще подкрепи този вот", поясни лидерът на "Земеделски народен съюз" Румен Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Панчугов добави, че е наивно да се очаква българската опозиция да не се възползва от председателството, особено след като имат мотиви, но е важно дали има смислени основания за вота на недоверие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Протестите са заръчани от Путин- не от някакво въображаемо чувство на "доверие" или "недоверие".
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Протести - глупости. Разходка по жълтите павета. После при ББ и хайде нещата са оправени
10
1
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
В момента не вярвам на нито един политик, затова и не гласувам! Няма за кого!Затова повечето гласуват с краката си за Терминала.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През лятото на 2017 срещнах един от министрите на Тиквиний от Б 1. Заговорихме се за него, беше си купил изборите за трети път. Бившият министър какво ми каза за него, няма човек който така да лъже като него. И нещо от рода, лъжите за нищо ги няма. Спомнете си Хитрино. Обеща, лятото и всичко ще е възстановено. Неговите фирми унищожиха селото. Излъга хората, стоя там да замазва следите от безхаберието и изчезна. Излъга ли, че има само 24к в сметка, а в Делауеър му Застопориха 3 милиярда.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луда работа е разбирането на ББ за себе си, а още по-луда е че успява толкова много хора да му повярват. Значи когато яйцето опре може да се дават пари, през останалото време сме свили коланите, но забележете не и за командировки, служебни коли, гориво и всякакви други безрезултатни облаги за политици и обкръжение? Е ние втора ръка хора ли сме спрямо тия дето единственото което могат е да носят костюми?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого да вярваме кажете? Свинетка обеща, винетките няма да се вдигат, излъга. Даскалицата от Бешчин Баня каза същото и за билетите, излъга. А Сикаджията си е роден с НВ Лъжата, това му е заложена в гените. Колко ни лъга, обещава, помните ли. Като кмет обеща, че завода за бо:клука ще е готов през 2008. Кога стана? Цялото му властване, той не управлява поради нисък интелект, е лъжи, тайни договорки, подлости, купуване на партии и политици се крепи. На него не вярвам и една дума.
6
1
 
10
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Защо да имам доверие на хора, които за няколко години в "голямата бг политика" се сдобиха с по 6 апартамента, носят чантички за по 5-6 бона, а и на всичкото отгоре ми казват че да протестирам е все едно да се оплача на арменския поп! Е да ама вчера "арменския поп от Банкя" пусна на куките едни 100 милиова!
5
1
 
1
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
До НиноАз нямам нищо общо с нея :)
4
2
 
3
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Не знаех че има професия Европеист ???...
3
1
 
10
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Протестите не са заради липса на доверие!За пари са.Ние сме най-бедната държава в ЕС.С валутен борд сме.Ако падне той ,ни чака фиперинфлация.Нямаме икономика,всичко чака на обществени поръчки.С пари от ЕС.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека всеки се вълнува, нека всеки протестира и извоюва правата си. Не мога да разбера защо определени кръгове скачат срещу исканията на протестиращите, до кога ще си служим с опорни точки.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недоволството е от всички политици на прехода, не само от тези! Настоящите са черешката на тортата!