Руски издания: България ще е слаб председател на ЕС

Подходът на българските власти към почетните им задължения – отговорен
Обновена: 12 яну 2018 12:35 | 12 яну 2018 12:00, Елка Василева
155
Руски издания: България ще е слаб председател на ЕС
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

"Отговорния подход на българските власти към почетните им задължения" във връзка с председателството на страната ни на Съвета на ЕС изтъква руският в. "Новая газета" по повод официалното поемане на щафетата от България.

За първи път от влизането си в ЕС през 2007 г. балканската държава ще координира през следващото полугодие дейността на основните органи и институции на европейската общност, посочва изданието.

По традиция, формирана в ЕС, всяка страна, поемаща председателски пълномощия, сама определя основните политически приоритети, на които смята да акцентира. България избра усъвършенстването на системата за европейска сигурност и активизирането на интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Освен това София се надява по възможност да допринесе за нормализация на отношенията между Брюксел и Анкара, припомня всекидневникът.

Още по темата

Той изброява пристигналите у нас за вчерашната тържествената церемония водещи европейски политици като председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и всички еврокомисари.

За днес са планирани общи заседания на Европейската комисия с българските министри, на които се предвижда да бъдат обсъдени актуалните проблеми: Brexit и промени във формирането на бюджета на ЕС, миграционната политика, мерки за укрепване на интеграцията.

Програмата на българското председателство на ЕС предполага в близките шест месеца в страната да се състоят над 400 прояви от общоевропейски мащаб, включително 25 срещи на равнище министри и държавни глави.

В навечерието на българското председателство опозицията в страната и обществени организации отправиха остри критики към управляващата коалиция - основно заради пропуски в социалната политика, липса на реална борба с корупцията и нежелание да проведе ефективна реформа на правосъдието, допълва "Новая газета".

"Многобройните проблеми пред България сочат, че страната ще е слаб председател на Евросъюза. Но не бива да забравяме, че това е изгодно за Европейската комисия, защото тя може сама да формира дневния ред и да постига оптимални решения", коментира за електронното издание "Региони онлайн" политологът Оксана Петровская.

Същевременно "Полша се страхува, че с България като председател въпросите около газопровода "Северен поток-2" ще бъдат решени в полза на руския "Газпром", защото българският президент Румен Радев неведнъж е заявявал, че е необходимо да се вдигнат санкциите срещу Русия, тъй като те пречат за нормално развитие на икономическите отношения", добавя анализаторката.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
7
 
! Отговори
ВЪЙ преди 6 години
Яд ги е че Путин го сектирдосват от всякъде а бат Бойко го скъсаха от целувки
129
4
 
7
 
! Отговори
Ало, осъзнайте се преди 6 години
....страната ще е слаб председател на Евросъюза......По-добре слаб председател на ЕС , отколкото силен участник в Евразийският съюз, защото само първите 5-6 държави в ЕС имат по-мощна икономика от целия Евразийски съюз.
128
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, асиметричните започнаха...
127
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не е слаб, а формален председател на ЕС.
126
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И САЩ и Русия твърде са ни размислили явно. Няма лошо, не ми харесва, само когато дават акъл.
125
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия средно на година се падат по 18 литра изпит концентриран алкохол на човек. Според Световната Здравна Организация това е два пъти повече от допустимата норма, която човек може да поеме на година без това да навреди пряко на психическото и физическото му здраве.
124
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия всяка година умират половин милион души от препиване на алкохол.
123
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 125Не е само злоба. Те правят всичко за да ни злепоставят. Ха сега русофили ходете да ги хвалите.
122
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яд ги е руснаците, че ние вземаме председателството та се пукат. Колко злоба има в тези хора брей, а все разправят че са братя.
121
3
 
20
 
! Отговори
сектир одеколончовци преди 6 години
браво това е голямо признание за България щом точно те ни плюят докато цяла Европа целува бат Бойко по голото теме
120
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спускат опорните точки,а техните *** ги пишат стотици пъти, защото им плащат на пост. Псевдоучени разработват теорията колко сме неблагодарни на спасителите си, как хапим ръката, която ни храни кой им вярва......а сега са мятали боб, карти са редили за да познаят как ние няма да успеем без тях. Сега видяхте ли кой урежда 11 протеста вчера.
119
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците да си гледат собствената ***!
118
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е бил, е и ще бъде най-върлият враг на България.
117
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно. Щом руснаците ни критикуват значи всичко е добре.
116
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В началото когато Русия почна всички атаки срещу България се дразнех много. Но вече ме кефи ...Щом помиариите почнат на плюят значи вървим на ДОБРЕ ! Браво на правителството и всички работещи там за големия успех България да води ЕС ! Само напред . Кучетата да лаят. Джафкайте от степите ...малка България стана по уважавана от смешната ви северна федерация.
115
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комуналка е казармен тип общежитие аналог на бараките на Гулаг, но с обща кухня.
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунална е казармен тип общежитие аналог на бараките на Гулаг, но с обща кухня.
113
4
 
16
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Няма друго какво да направят, освен да хейтват. Хахаха, смешни са. И за тях е гордост, че народа им още хиляда години може да яде картошки, да пие одеколон и да си кара ладите. Да си седят там в азиатската ***. Тука, със всичките кусури, нагъзвания на запада и пр. сме си направо цвете пред тяхната реалност.
112
6
 
21
 
! Отговори
бивш студент преди 6 години
До НадяЖивял съм временно в Ленинград в комуналка,нещо страшно е!Господ ни е пазил!
111
17
 
6
 
! Отговори
Което си е верно... преди 6 години
Не са ли прави?Само щом някой ни погледне и сваляме панталонките.