Руски издания: България ще е слаб председател на ЕС

Подходът на българските власти към почетните им задължения – отговорен
Обновена: 12 яну 2018 12:35 | 12 яну 2018 12:00, Елка Василева
155
Руски издания: България ще е слаб председател на ЕС
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

"Отговорния подход на българските власти към почетните им задължения" във връзка с председателството на страната ни на Съвета на ЕС изтъква руският в. "Новая газета" по повод официалното поемане на щафетата от България.

За първи път от влизането си в ЕС през 2007 г. балканската държава ще координира през следващото полугодие дейността на основните органи и институции на европейската общност, посочва изданието.

По традиция, формирана в ЕС, всяка страна, поемаща председателски пълномощия, сама определя основните политически приоритети, на които смята да акцентира. България избра усъвършенстването на системата за европейска сигурност и активизирането на интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Освен това София се надява по възможност да допринесе за нормализация на отношенията между Брюксел и Анкара, припомня всекидневникът.

Още по темата

Той изброява пристигналите у нас за вчерашната тържествената церемония водещи европейски политици като председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и всички еврокомисари.

За днес са планирани общи заседания на Европейската комисия с българските министри, на които се предвижда да бъдат обсъдени актуалните проблеми: Brexit и промени във формирането на бюджета на ЕС, миграционната политика, мерки за укрепване на интеграцията.

Програмата на българското председателство на ЕС предполага в близките шест месеца в страната да се състоят над 400 прояви от общоевропейски мащаб, включително 25 срещи на равнище министри и държавни глави.

В навечерието на българското председателство опозицията в страната и обществени организации отправиха остри критики към управляващата коалиция - основно заради пропуски в социалната политика, липса на реална борба с корупцията и нежелание да проведе ефективна реформа на правосъдието, допълва "Новая газета".

"Многобройните проблеми пред България сочат, че страната ще е слаб председател на Евросъюза. Но не бива да забравяме, че това е изгодно за Европейската комисия, защото тя може сама да формира дневния ред и да постига оптимални решения", коментира за електронното издание "Региони онлайн" политологът Оксана Петровская.

Същевременно "Полша се страхува, че с България като председател въпросите около газопровода "Северен поток-2" ще бъдат решени в полза на руския "Газпром", защото българският президент Румен Радев неведнъж е заявявал, че е необходимо да се вдигнат санкциите срещу Русия, тъй като те пречат за нормално развитие на икономическите отношения", добавя анализаторката.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Боко Тиквата гледа назад абе тоя една снимка не може да си направи без да сгафи. .
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че нещо ама, като гледам само президента е с по светьл тен.
8
14
 
7
 
! Отговори
до в. Новия газета преди 6 години
Дали ще сме слаби или силни , това Русия по същество не я касае.Друг е въпроса , че в перспектива ЕС е пред разпад.За България колкото по- късно стане това по- добре , за да има време да оздрави армията си.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
6
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ги бърка руските медии какъв председател ще бъде България ? - те нали са си добре с най-великият президент нямащ аналог в света.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тай дърта чалгарка научи ли вече столиците или oще ги учи aхахаха. Не беше ли забранено да се излагаме пред чужденците защо се излагаме с тая ***. Очакваме и другото плашило баба Цеца Клизмата да се появи отнякъде ахахаха.
4
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия да си гледа собствената алкохолизирана *** която на гърба на толкова ресурси не е мръднала на никъде последните 30 години. Добре, че изнасят газ иначе са живи умрели. Нас не ни мислите, ще се оправим и без ваша "помощ"
3
7
 
13
 
! Отговори
Оксана, преди 6 години
няма да се занимава с Русия, НЕ тя е целта ни!От ВАС не очакваме нищо положително.А и ти пишеш така, защото иначе- знаеш Политковская...Спазващ ЗАДАДЕНИЯ тон.
2
28
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪ'З Е СЛАБ И ОБРЕЧЕН ,ЗАЩОТО ЕС Е ЕДНО МЪРТВО РОДЕНО ЦИОНИСТКО НЕДОНОСТЧЕ И ДА Е ТАКОВА ПОЛОЖЕНИЕТО НА СЪЮЗА НЕ Е ВИНОВНА БЪЛГАРИЯ, НАПРОТИВ БЪЛГАРИЯ КАТО Я НАБУТАХА НАСИЛА В ЕС БЕЗ ДОРИ ДА СЕ ПИТА НАРОДА СТАНА ДОСТА ПО СЛАБА СТРАНА ОТКОЛКОТО ПРЕДИ БЪЛГАРИЯ ДА Е ЧЛЕНКА НА СЪЮЗА
1
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние това си го знаем.Нека ни видят бай Ганьовщината ни и простотията.Да се уверат колко много Суджуци има.