НС на БСП реши: "Не" на ратификацията на Истанбулската конвенция!

Внасят в парламента предложения за законодателни промени
Обновена: 13 яну 2018 21:08 | 13 яну 2018 18:26, Елка Василева
265
 НС на БСП реши: "Не" на ратификацията на Истанбулската конвенция!
Корнелия Нинова. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Националният съвет на БСП прие на днешното си заседание позиция против ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие /известна като Истанбулска конвенция/, съобщи пресцентърът на БСП.

В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно, пише в позицията.

Още по темата

Форумът е решил БСП да внесе в Народното събрание законодателни текстове, с които да гарантира ефективната борба с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на Конвенция за защита на жените от всички форми на насилие.

Социалистите ще искат промени в наказателното законодателство за най-строго преследване и наказване на насилниците и да се инкриминират "домашното насилие", "насилствените бракове" и "принудителното съжителство на съпружески начала", както и други строги мерки.

В документа се подчертава, че насилието срещу жените, както физическо, сексуално, така и психологическо, е широко разпространено в обществото и трябва да бъде разглеждано като крайна форма на дискриминация и нарушаване на правата на човека.

Насилието срещу жените представлява системно нарушение на основните права и сериозно престъпление, което трябва да се санкционира като такова, пише в позицията.

Отчита се, че в обществото продължават да съществуват съвременни форми на робство и трафик на хора, които засягат основно жени.

В документа се подчертава, че са необходими допълнителни мерки за насърчаване на жени, които са били жертва на насилие да потърсят помощ, както и да се гарантира, че те получават подходяща подкрепа в съответствие с техните потребности, информирани са за своите права и имат достъп до правосъдие.

В документа се изтъква, че трябва да се сложи край на безнаказаността, като се гарантира, че извършителите се преследват и наказват.
 
От БСП отчитат, че гражданското общество, и по-специално организациите на жените, имат ключов принос за предотвратяването и борбата с всички форми на насилие и тяхната дейност следва да бъде призната, насърчавана и подкрепяна, за да могат да я извършват по възможно най-добрия начин.

В позицията се заявява, че само комбинация от политики, съчетаваща законодателни и незаконодателни мерки, в това число правни, съдебни, инфраструктурни, културни, образователни, социални и здравни дейности, както и равнопоставено участие на жените във всички области на обществото, може значително да намали насилието срещу жените и последствията от него.

НС на БСП заявява, че подкрепя всички инициативи, кампании и усилия на Обединението на жените социалистки срещу насилието над жените и децата и постигане на равнопоставеност на половете.

 


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
Martin Ivanov преди 9 месеца
Скъпи съграждани, ето тука https://youtube/watch?v=nZUJ8i9bSiA&t=7s
можете да видите от г-н Пасков всичко което е нужно да знаем за истамбулската конвенция.
Всичко от нас зависи.. Благодаря ви
202
1
 
2
 
! Отговори
аве фюрер преди 9 месеца
Е бас и и държавата в която ни се налага да живеем . Доживях да видя ,че не кой друг , а кака Курнела , да е по-мъж от всички *** и плямпала . Думи нямам ,гербаджийска *** такава министерска .
201
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Този път и аз браво. Така е ако по-глупост слабост и слабоумие Герп вкарат тая гейвенция - идва краят им и ще управлява ново правителство явно начело с БСП. По-добре БСП отколкото гейове и мекушави психопати които рушат обществото и държавата ни.
200
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пълна жизофрения е обхванало БСП. Какъв 3 пол какви 5 лв. бе онколууу ???
Жалко мислех че са по-отговорна партия. При Корнелия нещо съвсем изперкаха.
199
1
 
7
 
! Отговори
4 пол преди 9 месеца
Искам да се реши проблемо с любителите на животните.Да могат да сключват брак с козички,магаренца,кончета,кученца,комили и тн...
198
4
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 9 месеца
До Курнелия-милионерка182 Каквото и да е направила на времето Корнелия, е несравнимо с това, което прави всеки герберски фактор , по места, в министерствата, а и най-горе. Само за лепенето на судиопор на блоковете, се плати 2 милиарда. Поне 1/4 се е върнал в партийните и лични касички на "факторите" от Герб, под една или друга форма.Да не говорим за магистралите и другото строителство, за водните цикли.За това говори, а какво е направила Корнелия-знаем.
197
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е тоя път-БРАВО ! И СтаниШеф-вън от бсп !!
196
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Истината е, че 90% от населението не я подкрепя. И която партия я подкрепи просто си вкарва автогол за следващите избори. Няма такова понятие социален пол. Природата от край време го е казала пола е мъжки и женски. Сега просто ви гледаме сеира драги политици
195
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази конвенция няма нищо общо с насилието срещу жените, това е само фасадата за да може овцете да блеят и я приемат. Този докумени официално ще унищожи пола, при раждане на бебето няма да се дава пол, а къде е сега българската църква? Нали уж сме християни, докъде я докарахми? А БСП не са комунисти, в бг комунисти не е имало, само предатели, както мнозинството от сегашният парламент. Всеки нормален ако има въобще останали в тази страна, би трябвало да протестира срещу този документ.
194
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нинова да провери как е в Русия. Там декриминализираха домашното насилие.
Демек, в русия да си биеш жената е норма.
193
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Захариева и Цачева ръсят глупости.За Боко съм сигурен че не е чел превода на конвенцията, на него му е достатъчно да чу свирнат господарите, така че жалки герберчета внимавайте какво проповядвате.
192
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Такива "конвенции: единствено тъпчат гушите на разни адвокати и НПО-та... ...жалби, дела, глоби, санкции.... Марковски например, веднага се изтъпанчи да лобира!
Ако някой политик, наистина го е грижа за правата на жените и насилието, нека работи за реално изпълнение на действащите закони!
191
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След ратификация на ....растката конвенция, всеки инополов ще реве за щяо и нещяо и ще съди в Страсбург! Не, че сега това го няма, обаче тогава като усетят лесния келепир ще го направят епидемия! Още един глобалистки инструмент за поробване и заличване на нациите...
190
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Объркани в превода!
189
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Внасят в парламента предложения за законодателни промени"

Промените им ще са подобно на всички приемани от тях закони, няма да стават за практическо приложение или ще са само в тяхна изгода.
Наш'те комунисти се извъдиха най-умните!
Възможно най-голям брой хора се събрали на международен форум, постигнали съгласие, приели решенията като конвенция, наш'та тръгнала да отрича и да предлага!
188
1
 
4
 
! Отговори
Tret преди 9 месеца
"gender": means "the socially constructed roles, behaviours, activities and attributes that a given society considers appropriate for women and men. Ето що пише...кои са тия given society? Колко често?
187
8
 
6
 
! Отговори
ник преди 9 месеца
Тази жена,ако е наясно изобщо!
186
9
 
8
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 9 месеца
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавно–планова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
185
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Герб няма такива разногласия.Там всички са ЗА каквото реши Той!
184
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами изберете си някой клошар като не харесвате милионерка! Боко да не би да живее в контейнер за отпадъци, където му е мястото!